Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn | CD

Erik van Dijk | 9 november 2021

De Duitse black metal band Der Weg Einer Freiheit is ontstaan in 2009 als duo met Nikita Kamprad en Tobias Jaschinsky. Nikita Kamprad heeft de band gevormd en Jaschinsky is al langere tijd van dit toneel verdwenen. De band is continu in ontwikkeling en bracht inmiddels vier langspelers uit met als hoogtepunt het album ‘Finisterre’ uit 2017. Met ‘Noktvrn’ voegt Der Weg Einer Freiheit een nieuw hoofdstuk toe en dit album verschijnt op 19 november wederom via Season of Mist.

De black metal van de beginjaren heeft zich ontwikkelt tot een vorm van licht progressieve atmosferische black metal en van duo is DWEF naar een heuse band getransformeerd. De line up is sinds 2017 stabiel gebleven met Nikita Kamprad als voornaamste koersbepaler. Een andere belangrijke ontwikkeling in 2011, is het toetreden van drummer Tobias Schuler geweest, de onnavolgbare blastbeats zijn werkelijk een lust. ‘Noktvrn’ telt zeven nummers en is opgenomen in de Ghost City Recordings studio en in het proces van de productie en het mixen was er ook weer een grote rol voor Nikita Kamprad weggelegd.

Het album opent met een intro ‘Finisterre II’ dat verwijst naar het titelnummer van het voorgaande album. Het intro wordt voortgezet in het nummer ‘Monument’, het wachten is op een wending en na wat akoestisch spel rammen de drums er weer in en weet je direct dat je met Der Weg Einer Freiheit te maken hebt. De drums, de lichte krijsende vocalen zetten die onmiskenbare sfeer neer, die tekenend voor de band zijn. Een heerlijk nummer dat aan het einde weer temporiseert. De weg naar de vrijheid is begonnen. ‘Am Rande der Dunkelheit’ opent furieus met drums, een brute vocale passage temporiseert het nummer waarna het tempo wordt opgepakt en er weer een sterk nummer met uitmuntende drums en symfonische klanken ontstaat.

Tot zover DWEF in optima forma, meeslepende atmosferische black metal zoals we dat gewend zijn. Met meer nuance dan de voorganger ‘Finisterre’ uit 2017, maar simpelweg meeslepend en overtuigend. Bij het nummer ‘Immortal’ krijgen we serieus te maken met iets dat we nog niet hebben gehoord van DWEF. Het nummer opent rustig met synths en clean vocals, en die vocalen zijn iets dat Nikita Kamprad al langer in zijn hoofd had. De vocalen zijn opmerkelijk in het Engels en muzikaal klinkt het geheel best pop, de wendingen naar harsh met drums en gitaren voelen als thuiskomen om er vervolgens weer uit te gaan met populaire muziek. Een opmerkelijk nummer dat een andere kant van Kamprad laat horen en na wat luisterbeurten best vermakelijk is.

Met ‘Morgen’ krijgen we weer een meer traditioneel nummer te horen. Het nummer opent met melodisch gitaarwerk en blastende drums en heeft exact dat in huis wat je van DWEF wil horen. Heerlijk die gitaarriff die dwars door het drumgeweld doorklinkt, de vocalen zijn weer bruut, zelfs krijsend. De plotse wending is ijzersterk gekozen en brengt even iets van rust voordat het het weer los gaat. ‘Gegen das Licht’ is met ruim elf minuten het langste nummer en opent rustig instrumentaal. De spanning stijgt langzaam en je voelt dat een wending aanstaande is. Het snelle stuk is geweldig, en met name de drums van Tobias Schuler klinken als mokerslagen. ‘Haven’ is de afsluiter en opent rustig met wat hoge clean vocalen van Kamprad, dit is toch wel bijzonder en vernieuwend voor de band, langzaam wordt de spanning opgevoerd, tot een echte uitbarsting komt het niet, het is meer een post-metal nummer en dat is toch even wennen.

Heerlijk wanneer een band durft de experimenteren en te vernieuwen, nog mooier is wanneer fans van het eerste uur de evolutie kunnen begrijpen en waarderen. Met Der Weg Einer Freiheit en het nieuwe album ‘Noktvrn’ zit dat wel goed, behalve de vernieuwende ingrediënten zijn er ruim voldoende aanknopingspunten uit het recente verleden. Der Weg Einer Freiheit brengt een album dat hoog in mijn jaarlijstje zal staan. De geweldige vinyl uitvoeringen zijn via verschillende kanalen te bestellen, daarnaast verschijnt dit album natuurlijk ook op CD. Een absolute aanrader.

Tracklist

01. Finisterre II 01:52
02. Monument 06:46
03. Am Rande der Dunkelheit 08:18
04. Immortal 06:50
05. Morgen 07:00
06. Gegen das Licht 11:13
07. Haven 05:45

Rating: 90/100

Uitgever: Season of Mist

Line up

Nikita Kamprad – Guitars, Vocals
Nicolas Rausch – Guitars
Nicolas Ziska – Bass
Tobias Schuler – Drums