Eindhoven Metal Meeting 2022 - Effenaar, Eindhoven – 09+10/12/2022
Erik van Dijk | Photography © Eus Straver
Na een afwezigheid van een aantal jaar is 2022 het jaar dat metal minnend Nederland afreist naar Eindhoven voor het langstlopende extreme metal indoorfestival van Nederland. Na de warm up party van donderdag is het tijd voor Eindhoven Metal Meeting 2022 met een aantrekkelijke line-up. Met vrijdag bands als My Dying Bride, Mgła, Pungent Stench en Suicidal Angels en zaterdag Carnation, Benediction en Suffocation staat er een heerlijke mix van doom, black, death en thrash metal.
De vrijdag wordt geopend met de Amersfoortse death metal band Bloodphemy. De band onder leiding van Edwin Nederkoorn, heeft in 2015 een doorstart gemaakt en bracht inmiddels vier albums uit, het laatste album ‘Blood Sacrifice’ verscheen in 2021. De band oogt enthousiast op het podium en is duidelijk trots om Eindhoven Metal Meeting 2022 te mogen openen. Met name zanger Olivier Heersch is constant bezig met het publiek en weet het publiek te enthousiasmeren. Met nummers als ‘Bloodborne’ en ‘In Cold Blood’ weet de band voorzichtig te overtuigen en Bloodphemy een mooi start van een lange dag extreme metal.
Het Overijsselse The Monolith Deathcult is ontstaan in 2002 en bracht ons in eerste instantie brutal death metal, later wijzigde de stijl naar atmosferische death metal met elektronische invloeden. De band bracht inmiddels al acht albums uit, en vorig jaar verscheen ‘V3 – Vernedering: Connect the Goddamn Dots’ als laatste deel van een drieluik. The Monolith Deathcult weet het publiek in Eindhoven niet echt te overtuigen, wellicht dat het vroege tijdstip daar debet aan heeft. De grote zaal is redelijk gevuld, echter regeert gelatenheid. De overwegend elektronische klanken zijn vrij hard en dat komt de beleving niet echt ten goede. Jammer, The Monolith Deathcult komt niet echt uit de verf waar ik andere shows van de band heb gezien waar dit beduidend beter was.
Volgende band op het hoofdpodium is het Duitse Chapel of Disease en deze band heeft sinds het ontstaan in 2008 flink aan de weg getimmerd. Inmiddels heeft de band drie langspelers uitgebracht waarvan het laatste, ‘…and as We Have Seen the Storm, We Have Embraced the Eye’, uit 2018 stamt. Muzikaal heeft Chapel of Disease zich flink ontwikkelt en wordt de pure death metal afgewisseld met dromerige blues ritmes en gitaarsolo’s. Een goed voorbeeld hiervan is opener ‘Void of Words’ van het laatste album. Het navolgende ‘Oblivious – Obnoxious – Defiant’ is meer op de death metal leest al zijn hier ook andere invloeden te horen. Chapel of Disease brengt een vette show, maar ook deze muzikale uitspattingen zijn niet voor een ieder geschikt.
Hoe anders is dit met het Drentse God Dethroned. De band, ontstaan in 1991, is na een tweetal onderbrekingen weer helemaal terug getuige de albums ‘The World Ablaze’ en het meest recente ‘Illuminati’. De band rond zanger / gitarist Henri Sattler weet het publiek in Eindhoven meteen te overtuigen met een lekkere set. Krakers als ‘Villa Vampiria’ en het snelle ‘Serpent King’ schudt het publiek eindelijk goed wakker. Ouwe beukers als ‘Nihilism’ worden afgewisseld met meer recente songs als ‘Poison Fog’ en ‘Illuminati’ en zorgen voor een goede sfeer in de Effenaar.
Na God Dethroned wordt het Effenaar café opgezocht, daar de 9de december niet alleen in het teken van EMM 2022 staat, maar aan de andere kant van de wereld in Qatar is er ook een evenement. De voetbal wedstrijd tussen Nederland en Argentinie staat op het programma en er zijn mensen die Rotting Christ hiervoor laten schieten. De liefde voor voetbal wordt door de Effenaar onderschat en het beeldscherm voldoet niet aan de vraag zodat bezoekers zelfs de binnenstad van Eindhoven intrekken.
Het Griekse Rotting Christ heeft er maling aan en geeft acte de présence op het hoofdpodium. De melodische black metal band uit Athene bestaat al weer zo’n 35 jaar en bracht in die periode dertien albums uit. Rotting Christ opent met het nummer ‘Hallowed Be Thy Name’ van het laatste album ‘The Heretics’ uit 2019, maar weet hiermee nog niet echt de handen op elkaar te krijgen. Met ‘Κατά τον δαίμονα εαυτού’ wordt meer succes behaald in de goed gevulde zaal. De show die Rotting Christ brengt is er weer één die meerwaarde heeft en onder aanvoering van frontman Sakis Tolis wordt het publiek meegezogen in melodische geweld. Rotting Christ brengt een gevarieerde set met oudjes als ‘King of a Stellar War’ tot recente nummers als ‘Fire, God and Fear’.
In de kleine zaal is het tijd voor thrash metal met het Spaanse Angelus Apatrida. De band uit Albacete is ontstaan in 2000 maar is om één of andere reden onder de radar gebleven, dit terwijl de band toch al zeven langspelers uitbracht. Met het laatste gelijknamige album uit 2021 is de band dan toch opgevallen in West Europa en zijn zij na Dynamo Metalfest nu te gast op EMM. Met nummers als ‘Bleed the Crown’ en ‘Indoctrinate’ worden we getrakteerd op lekkere thrash metal die zie het best laat vergelijken met een band als Testament. Angelus Apatrida brengt een vermakelijke show en zet zich hiermee definitief op de kaart.
My Dying Bride is geen onbekende op de Eindhoven Metal Meeting, 10 jaar geleden was de band al eens te gast en de geplande show van 2017 vond geen doorgang. Het optreden van 2022 komt als geroepen, tijd voor een lekker potje doom na het debacle van het Nederlands elftal. Met My Dying Bride weet je nooit wat je voorgeschoteld krijgt en ook vandaag verrast de band met het openingsnummer ‘Your River’ van het album ‘Turn Loose the Swans’ uit 1993. Van het oudje belanden we daarna meteen in het hier en met ‘Your Broken Shore’ van het laatste album ‘The Ghost of Orion’. Het geluid is goed, My Dying Bride speelt een gevarieerde set en het publiek geniet. Eigenlijk waren alle ingrediënten aanwezig, zeker met afsluiter ‘Turn Loose the Swans’.
Met een grote zaal en een kleine zaal zal er altijd sprake zijn van een overlap. Zo staat Schirenc plays Pungent Stench voor een deel gelijktijdig met My Dying Bride. De echte death metal liefhebbers waren al eerder naar de kleine zaal gegaan zodat deze al lekker gevuld staat. Niet voor niets, Martin Schirenc en zijn bandleden zetten een heerlijke show neer met heerlijk death metal krakers als ‘Pungent Stench’, ‘Extreme Deformity’, ‘Sick Bizarre Defaced Creation’ en natuurlijk ‘Viva la Muerte’. Schirenc plays Pungent Stench brengt een opmerkelijk sterke show op EMM.
Op het hoofdpodium is het tijd voor het Poolse Mgła en dat is op voorhand iets op naar uit te kijken De band speelt veel te weinig in Nederland, hulde voor de organisatie om hen voor EMM te strikken. Mgła is het geesteskind van Mikołaj Żentara, die we verder kennen van bands als Kriegsmaschine. De band bracht na een drietal EP’s inmiddels vier full-lengths uit waarvan het laatste, ‘Age of Excuse’ uit 2019 stamt. Mgła opent met ‘Age of Excuse II’ en laat niets aan onduidelijkheid over. Heerlijke black metal met repetitieve en herkenbare riffs zijn hier de ingrediënten. De bandleden zijn traditioneel gehuld in het duister, een zwarte nylon over het hoofd, een zwarte hoodie met capuchon en gehuld in een dik pak rook zodat de heren op het podium onherkenbaar zijn. Met ‘Exercises in Futility I’ wordt het eerste nummer van vier van de derde plaat ingezet en dat is toch wel het beste dat de band heeft gebracht. Een ander sterk nummer is ‘Mdłości II’ van de tweede EP, met verder nummers van ‘Age of Excuse’ en een enkele van ‘With Hearts Toward None’ weet Mgła een imponerende set neer te zetten in Eindhoven.
Laatste band van de dag is het Griekse Suicidal Angels. De thrash metal band uit Athene timmert al zo’n 21 jaar aan de weg en bracht in periode zeven albums uit. Wat eigenlijk direct op valt is dat de kleine zaal lang niet zo vol is als eerder op de dag en dat er ruimte genoeg is om rustig binnen te stappen. Veel bezoekers hebben hun heil gezocht in het Effenaar café of zijn al vertrokken nar de Jack, het was een lange dag, maar Suicidal Angels had meer verdiend. Onder aanvoering van frontman Nick Melissourgos geeft de band in ieder geval vol gas met lekkere thrashers als ‘Endless War’, ‘Born of Hate’, ‘Capital of War’ en ‘Reborn in Violence’. Stevige thrashers met een hoog Slayer gehalte maar er is geen haan die daar naar kraait. Suicidal Angels levert en is een mooie afsluiter van een lange dag metal.
De zaterdag start om half vier in de kleine zaal met Duitse Slaughterday. De band bestaat uit het tweetal Jens Finger (gitaar, bass) en zanger / drummer Bernd Reiners, is ontstaan in 2010 en bracht in september met ‘Tyrants of Doom’ het vierde album uit. Slaughterday kunnen we plaatsen in het hokje old school death metal en met nummers ‘Mauled’ en ‘Tyrants of Doom’ worden we getrakteerd op nummers van het nieuwe album. Ondanks het vroege tijdstip is het flink druk in de zaal en terecht want Slaughterday is een band die je moet zien. Met nummers als ‘Ancient Death Triumph’ en oudje ‘Cult of the Dreaming Dead’ doet Slaughterday vandaag serieus aan klantenbinding, want dit is een geweldige start van de dag.
Meer death metal krijgen we in de vorm van het Belgische Carnation. Deze band is ontstaan in 2013 en bracht na het geweldige debuut ‘Chapel of Abhorrence’ in 2018 in 2020 de opvolger ‘Where Death Lies’ uit. Carnation timmert flink aan de weg en het is bijkans onmogelijk om de band niet eerder live gezien te hebben. Wat opvalt is dat er nog steeds groei in de band zit en de band bij ieder optreden de lat hoger legt. Ook in Eindhoven weet Carnation te imponeren met sterke death metal songs als ‘Iron Discipline’, de in 2022 uitgebrachte single ‘Stench of Death’ en de beukende kraker ‘Plaguebreeder’. De podium presentatie is verzorgd en onder leiding van de traditioneel bebloede Simon Duson wordt het publiek bereikt en zet Carnation weer een sterk optreden weg op het grote podium.
Het Nederlandse Legion Of The Damned behoeft eigenlijk geen introductie. De Limburgse band is ontstaan in 2005 en bracht inmiddels zeven albums uit. Het laatste album, ‘Slaves of the Shadow Realm’, stamt al weer uit 2019 dus is er werk aan de winkel. Legion Of The Damned opent met ‘Son of the Jackal’ en ‘Werewolf Corpse’ en wat onmiddellijk opvalt is dat de vocalen van frontman Maurice Swinkels niet naar behoren klinken. Gaandeweg is het technische probleem opgelost en kunnen we genieten van Legion Of The Damned. Genieten is het, de band speelt een lekkere old school set met zo’n beetje alle krakers die je kunt wensen. Met o.a. ‘Taste of the Whip’ en ‘Bleed for Me’ van de debuutplaat om vervolgens af te sluiten met ‘Legion of the Damned’ en ‘Dark Coronation’. Simpelweg een top optreden.
Het Engelse Benediction timmert al sinds 1989 aan de weg, maar was een aantal verminderd productief. Daar kwam in 2020 met ‘Scriptures’ verandering in en dit was niet alleen een geweldige plaat maar het betekende ook de terugkeer van zanger Dave Ingram. Dezelfde Ingram brengt ons ook weer bij het WK voetbal, Engeland speelt namelijk tijdens het optreden tegen Frankrijk. Ingram, met een dosis humor, laat zich graag op de hoogte houden van de tussenstand. Benediction opent met ‘Iterations of I’ van de laatste plaat en laat zien er echt zin in te hebben. De band ramt er een heerlijke set uit met tussendoor de grappen en grollen van Ingram, zo is natuurlijk de Franse rode wijn een bron van ergernis, de fles gaat overigens gewoon leeg. Met lekkere oude krakers als ‘Vision in the Shroud’ zit de sfeer er lekker in en is het genieten voor het publiek in de Effenaar. Benediction brengt een heerlijk show.
Meer death metal krijgen we in de vorm van Unleashed. Ook deze Zweden zijn al actief sinds 1989 en brachten inmiddels veertien albums uit, de laatste plaat, ‘No Sign of Life’, stamt uit 2021. Unleashed brengt vandaag een stevige festival set en krijgt daarmee de fans op de hand. Johnny Hedlund heeft er zin in en krijgt het publiek mee in de meezingers. Nummers als ‘Hammer Battalion’, ‘I Have Sworn Allegiance’, en ‘Into Glory Ride’ worden tot genoegen van de band luid meegebruld. De sfeer zit er goed in en met het geluid en de presentatie op het podium zit het ook wel goed. Unleashed dendert door met ‘Death Metal Victory’ en sluit af met één van de publiekslievelingen ‘Before the Creation of Time’. De band brengt een zeer vermakelijke show in Eindhoven.
Met het Amerikaanse Suffocation krijgen we de headliner op het hoofdpodium en dat betekend maar liefst 70 minuten brute / technische death metal. De band uit Long Island, New York is ontstaan in 1988 en bracht in die periode acht albums uit, het laatste album stamt met ‘…of the Dark Light’ alweer uit 2017 zodat we de band niet erg productief kunnen noemen. Goed,met acht albums in de tas en een flinke populariteit kunnen we Suffocation toonaangevend noemen in het genre. Dit blijkt ook wel uit de reacties van het publiek, er ontstaat een flinke pit en de nummers die Ricky Myers aankondigt worden met gejuich ontvangen. Ook de podium presentatie is dik in orde en met name bassist Derek Boyer en gitarist Terrance Hobbs laten zich nadrukkelijk gelden. Suffocation brengt een gevarieerde set met nummers van het debuutalbum uit 1991 zoals opener ‘Liege of Inveracity’ tot nummers van de laatste plaat als ‘Clarity Through Deprivation’. Ultieme beukers als ‘Pierced from Within’, ‘Funeral Inception’ en ‘Infecting the Crypts’ komen voorbij en zorgen coor een sterk optreden van Suffocation.
Klokslag 12 uur is het aan het IJslandse Misþyrming om de kleine zaal te veroveren. De band uit Reykjavík is ontstaan in 2013 en zette zichzelf definitief op de kaart met het geweldige tweede album ‘Algleymi’ in 2019. Op 15 december verschijnt met ‘Með hamri’ het derde album en ook dit is een waar black metal juweel. Op EMM speelt de band nog voornamelijk nummers van de eerste twee albums en krijgen we met het sterke ‘Engin miskunn’ het enige nieuwe nummer. ‘Ég byggði dyr í eyðimörkinni’ opent de set in chaos, waar er met ‘Orgia’ en ‘Söngur heiftar’ iets meer lijn in het verhaal komt. |Het sterke ‘‘Ísland, Steingelda Krummaskuð’’ laat de kracht van Misþyrming goed horen en ook het afsluitende ‘Algleymi’ getuigd van klasse. In het nieuwe jaar staat Misþyrming in Leiden en de verwachting dat er meer nieuw werk gespeeld wordt. Voor nu moeten we het hiermee doen, en dat is goed.
De koek is nog niet op, na het hoofdprogramma op het hoofdpodium is het aan het Schotse Saor om het festival af te sluiten. Deze black / folk metal band uit Glasgow is ontstaan in 2013 en bracht inmiddels vijf albums uit. De laatste plaat, ‘Origins’ verscheen in 2022 en van deze plaat trapt Saor af met het titelnummer. Na het geweld van Suffo is vergt dit wel wat aanpassingsvermogen en dat is klaarblijkelijk niet voor een ieder weggelegd, sommige vertrekken naar de kleine zaal voor Ancient en later Misþyrming voor wat hardere black metal, waar andere het Effenaar café bezoeken. Met verder ‘Fallen’ en ‘Aurora’ in de set ligt de nadruk op het laatste album, ‘The Awakening’ en afsluiter ‘Tears of a Nation’ brengen wat meer herkenbaarheid. Saor is voor de liefhebber zonder meer vermakelijk.
Aan al het goede komt een einde en zo ook aan de Eindhoven Metal Meeting 2022 die we als een geslaagd metal feest kunnen beschouwen. Volgend jaar is EMM terug en wel op 8 en 9 december in de Effenaar, de eerste namen zijn alvast veel belovend…Tickets koop je hier!