Into the Grave - Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden - Dag 1 - 11-06-2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Van vrijdag 10 t/m zondag 12 juni maken wij ons op voor het Into The Grave festival op Leeuwardens Oldehoofsterkerkhof. Met op de vrijdag een korter programma, maar met bands als Carcass, Peter Pan Speedrock, Legion Of The Damned en vele andere smaakmakers uit binnen -en buitenland. Een programma om naar uit te kijken.

Klokslag 4 uur is het tijd voor Toxik om Into The Grave 2022 te openen. De thrash metal band rond gitarist Josh Christian bracht in de jaren 80 met de albums ‘World Circus’ en ‘Think This’ twee geweldige albums uit en verdween van toneel in 1992. Sinds 2013 is de band weer actief en dit resulteerde eerst in een aantal EP’s en op 5 augustus verschijnt dan eindelijk de derde langspeler ‘Dis Morta’. Gegeven het tijdstip en de tegenvallende bezoekersaantallen voor de vrijdag is de Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden toch redelijk gevuld wanneer Toxik de eerste kraker ‘Heart Attack’ afvuurt op het publiek. Het refrein wordt lekker meegebruld en de sfeer zit er op deze mooie zonnige dag al snel in. Natuurlijk speelt de band veel nummers van de eerste twee albums, maar tussendoor komt ook ‘Dis Morta’ aan bod om vervolgens weer uit te komen bij ‘Think This’ en kraker ‘World Circus’. Opvallend is de energieke rol van zanger Ron Iglesias die over een beste strot beschikt, verder is Toxik een leuke opener van de dag.

Op de kleine Reaper Stage vinden we vandaag alleen Nederlandse bands en het uit het Friese Dokkum afkomstige Baldrs Draumar mag het spits afbijten. De band is ontstaan in 2008 en bracht inmiddels al vier volledige albums uit waarvan ‘Magnus’ uit 2019 het laatste is. Voor het kleine podium hebben zich een flink aantal mensen verzameld die zich de folk / viking metal van de band over zich heen laat komen. De Friese teksten zijn wellicht niet aan iedereen besteed, maar muzikaal weet de band de menigte te verassen. Zo kan een Braziliaan, speciaal overgekomen voor Into The Grave, de verrichtingen van de band bijzonder waarderen. Zo is het vaak, in Noordelijk Nederland, Friesland en het buitenland krijgt de band waardering, waar we de band elders in Nederland nauwelijks aan het werk zien. Het verhalende over de Friese geschiedenis en de snelle melodische nummers gaan er goed in en met de podium presentatie en uitdossing zit het ook wel goed.

Op het hoofdpodium staat ons weer een portie thrash metal te wachten van Heathen. De band uit San Francisco is op tour met Toxik en kan eindelijk het in 2020 uitgebracht album ‘Empire of the Blind’ onder de aandacht brengen. Met de nummers ‘The Blight’ en ‘Blood to Be Let’ krijgen we er dan ook meteen twee van het meest recente album. Op dat album hebben we overigens 10 jaar moeten, maar gelukkig is gitarist Kragen Lum weer terug na zijn live diensten voor Exodus en kan Heathen vol gas door. Met ‘Goblin’s Blade’ en ‘Arrows of Agony’ krijgen we ouder werk voorgeschoteld en zo krijgen we nummers van alle vier de platen te horen. De afsluiters ‘Death by Hanging’ en ‘Hypnotized’ zijn voorzichtige hoogtepuntjes van een zeer vermakelijk optreden van Heathen dat nog wel even had mogen voortduren.

Graceless is zo’n band die veelvuldig op deze site besproken wordt. De band uit Leiden speelt na het uitbrengen van het tweede album ‘Where Vultures Know Your Name’ veelvuldig en is voor de liefhebber van live shows niet te ontlopen. Erg is dat niet want Graceless heeft nog niet teleurgesteld. Voor één bandlid was het optreden een strijd tegen de klok daar drummer Marc Verhaar een aantal weken voor de show na een val van bouwsteiger rugklachten had. Gelukkig is Marc op tijd hersteld en kan de drummer die ook al de voorlopers van Graceless (Nailgun Massacre, Xenomorph) meemaakte het optreden doen. Graceless hakt er weer lekker op los met lekkere old school death nummers als ‘Shadowland’ en het geweldige ‘Warpath’. Het publiek geniet en een voorzichtig eerste pitje ontstaat voor de Reaper Stage. De band vestigt nog even de aandacht op de jonge mensen die ons ontvallen zijn als Pim Voormeulen (fan van het eerste uur) en Sven Gross, zanger van de Duitse death metal band Fleshcrawl. Graceless draagt het geweldige doom nummer ‘Embrace the Rain’ aan hen op en dat zorgt voor kippenvel.

Op de Main Stage is het inmiddels tijd voor Decapitated. Deze Poolse band is ontstaan in 1996 en bracht inmiddels acht albums uit. Het laatste album ‘Cancer Culture’ verscheen eind vorige maand via Nuclear Blast en de nummers waarmee geopend wordt zijn het titelnummer en ‘Just a Cigarette’. De groovende death metal die de band heden ten dage brengt gaat er lekker in en er ontstaat een pit en ook de crowdsurfers laten zich niet ongemoeid. Decapitated ramt lekker door van ‘Lying and Weak’ tot aan ‘Last Supper’ en voor je het goed en wel in de gaten hebt zijn de 50 minuten om. Decapitated beukt er lekker op los en brengt een fijne, niet hoogstaande show waar het gros van het publiek wel wat mee kan.

Een andere Nederlandse band die de laatste tijd veel aan bod komt op deze site is Cryptosis. De band begon in 2013 als Distillator, maar gooit het sinds 2020 over een andere boeg als Cryptosis. Een waardig afscheid van de oude periode was de band niet gegund en ook het release feest rond het debuutalbum ‘Bionic Swarm’ werd middels een geweldige show digitaal afgedaan. Inmiddels gaat het crescendo met Cryptosis en speelt de band veelvuldig, vandaag op het kleine podium op Into The Grave. Cryptosis speelt een knappe set met voldoende te genieten en een voor de nog onwetende een mooi moment om de band te ontdekken. Nummers als ‘Decypher’ en ‘Prospect of Immortality’ gaan er in als zoete koek in de avond zon. De meegebrachte visualisatie schermen doen het deze keer minder door de zon. De podium presentie van frontman Laurens Houvast compenseert het gebrek waar de geweldige ritme sectie met bassist Frank te Riet en één van Nederlands talentvolste drummers Marco Prij het geheel tot een succes maken en Laurens de vrijheid geven om te excelleren. Cryptosis levert wederom een sterke prestatie en zet zich nog nadrukkelijker op de kaart.

Op de Main Stage maakt inmiddels een oude bekende zich klaar. Peter Pan Speedrock is na afwezigheid van bijna zes jaar terug op de Nederlandse podia. In januari 2016 maakte de band bekend te stoppen vanwege enige muzikale meningsverschillen. Op Into The Grave maakt Peter Pan Speedrock er weer een feest van en de snelle rock nummers doen het goed in Leeuwarden getuige pit en crowdsurfers. Dikke Dennis is even de weg kwijt naar het podium en laat zijn broek voortijdig zaken en laat zich in die pose gewillig fotograferen. De markante man laat zich dan toch op het podium zien, zingt een paar nummers mee om zich vervolgens met een stagedive in het publiek laat belanden. Dikke Dennis brengt de nodige humor, doet zijn ding, maar het is Peter Pan Speedrock onder leiding van frontman Peter van Elderen die hier het feest maakt. Peter Pan Speedrock brengt een lekkere dosis afwisseling op de vrijdagavond.

Als laatste op de Reaper Stage krijgen we het Limburgse Legion Of The Damned voorgeschoteld. De band met frontman en boegbeeld Maurice Swinkels is ontstaan in 2005 en bracht inmiddels zeven albums uit waarvan ‘Slaves of the Shadow Realm’ uit 2019 het laatste is. Los van het feit dat het afgeladen vol is bij aanvang van het optreden en Legion Of The Damned levert, is het jammer dat deze band niet op de Main Stage te aanschouwen is. LOTD is toonaangevend in de Nederlandse death / thrash scene en laat dat in een uur tijd duidelijk horen. De aftrap is met de nummers ‘Son of the Jackal’ en ‘Doom Priest’ en meteen gaat het los. Legion Of The Damned laat het gas pedaal niet los en dendert door met een heerlijke show en speelt een mooie mix aan songs uit de rijke discografie. Met sterke nummers als ‘Legion of the Damned’ van het debuutalbum en ‘Dark Coronation’ van het laatste album sluit de band af waarbij je aan het einde van de show het gevoel hebt als door een TGV geramd te zijn…

Het Engelse Carcass sluit de eerste dag Into The Grave af in plaats van het eerder aangekondigde Paradise Lost. Een wijziging van headliner die maar weinig mensen teleurstelde. De death metal band uit Liverpool bracht in 2021 na een droogte van 8 jaar eindelijk weer eens een nieuw album en dat album, ‘Torn Arteries’ dook op in veel jaarlijstjes van afgelopen jaar. Een meer dan adequate vervanger dus. Dat laatste album komt overigens niet veel aan bod, Carcass speelt een lekkere gevarieerde festival set. Na de openers ‘Exhume To Consume’ en ‘Buried Dreams’ volgt met ‘Kelly’s Meat Emporium’ het eerste nummer van het nieuwe album. Later volgen nog twee nummers waaronder het vermakelijke ‘The Scythe’s Remorseless Swing’, maar belangrijker is dat Carcass nergens de plank mis slaat. Jeff Walker en Bill Steer hebben er duidelijk zin in en het publiek geniet in grote getalen van de show van de Engelse grootmeesters. Carcass is hiermee de perfecte afsluiter van een mooie eerste dag. Een dag die meer bezoekers verdient had, laten we hopen dat het voor de zaterdag beter is.