Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Darkane - Inhuman Spirits | CD

Alex Thrasher |  14 juni 2022

Het Zweedse Darkane is met ‘Inhuman Spirits’ aan haar zevende album toe. De plaat kwam voor mij wat als een verrassing, aangezien het laatste album ‘The Sinister Supremacy’ alweer 9 jaar geleden is.

De sound van de band heeft zich altijd gekenmerkt als lekkere melodieuze thrash/deathmetal. Weliswaar met agressieve (doch verstaanbare) zang, maar de nummers wisten altijd te pakken. Gezien de lange tijd sinds het vorige album, was ik dan ook bevreesd of de band wellicht voor een nieuwe muzikale koers had gekozen.

Vanaf de eerste noten van het nieuwe album, ben ik meteen gerustgesteld: de band is trouw gebleven aan de muzikale stijl van melodieuze thrash/deathmetal. Zanger Lawrence Mackrory (die ook op het vorige album en het debuut te horen is en ook zorgdraagt voor het geweldige geluid/mix van het album) brult als een jonge god en gitarist/songwriter Christofer Malmström strooit de ene na de andere vette riff uit z’n gitaar. Slag- en solo-gitarist Klas Ideberg (ook actief bij Terror 2000 en The Defaced) zorgt voor de broodnodige melodie tijdens de gitaarsolo’s. Luister bijvoorbeeld naar het snelle ‘Embrace the Flames’, prachtige soleerwerk om de vingers bij af te likken!

Drummer Peter Wildoer (speelde ook eerder in 2009 het album ‘Resurrection Macabre’ van Pestilence in) geeft met zijn technische drumwerk net wat meer afwisseling aan de nummers, zoals onder andere te horen valt bij het strakke ‘Mansion of torture’.

Is er dan geen rustpuntje? Nee eigenlijk niet! Het album dendert lekker door. Alleen het instrumentale slotnummer zou je als een rustpuntje kunnen duiden, maar ik zie het meer als een outro na een moddervet album. Als je de techniek en snelheid van bands als the Haunted en Fear Factory mengt, krijg je een beetje beeld waar Darkane voor staat. Metalheads weten genoeg en kunnen dit album dan ook gerust toevoegen aan de collectie. Liefhebbers van het eerste uur (zoals ondergetekende) hebben weer een mooi exemplaar om toe te voegen aan de discografie van de band. Het album verschijnt op 24 juni bij Massacre Records en is naast digitaal verkrijgbaar op digipack-cd en diverse kleuren vinyl.

Tracklist

01. Inhuman Spirits 04:42
02. Awakening 04:58
03. Embrace the Flames 03:47
04. Conspiracies of the Flesh 03:55
05. Inhaling Mental Chaos 04:06
06. Mansion of Torture 05:31
07. The Quintessence of Evil 05:44
08. A Spiral to Nothing 04:57
09. The Great Deceiver 04:03
10. Vålnader 01:35

Rating: 86/100

Uitgever: Massacre Records

Website: Darkane

Line up

Lawrence Mackrory – Vocals
Christofer Malmström – Guitars
Klas Ideberg – Guitars
Jörgen Löfberg – Bass
Peter Wildoer – Drums