Morbidfest 2022 – Baroeg, Rotterdam – 10/04/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Zondag 10 april keert het middag matinee terug in Baroeg Rotterdam met package om van te watertanden. Met maar liefst zeven bands op het programma, allen in het death metal of aanverwant genre, en met namen als Hate, Belphegor en hoofdprogramma I Am Morbid is de show snel uitverkocht.

Om 15:00 openen de deuren van Baroeg en gaat de Morbidfest 2022 van start. We hebben het hier over de verplaatste show van maandag 27 september 2021, waarbij Grave, Gruesome en Pyrexia niet meer mee gaan op toer met I Am Morbid en zijn vervangen door Belphegor en Hate. Verder zullen de Amerikaanse doom / death band Temple Of Void, de Finse doom / death band Solothus, de Franse black / death metal band Skaphos en de Amerikaanse death / thrash metal band Blasphemous Creation hun opwachting maken.

Het is half 4 en het is aan het Amerikaanse Blasphemous Creation om de dag te openen. Deze thrash / death metal band is ontstaan in 2006 en bracht na een tweetal EP’s inmiddels vier langspelers uit waarvan het laatste, ‘Forsaken Dynasty’ oorspronkelijk uit 2018 stamt. Baroeg is redelijk gevuld en stroomt langzaam aan voller wanneer de band de eerste noten laat horen. In het half uur dat de band heeft gekregen komen er oudere nummers en nieuwe nummers voorbij. Nummers als ‘Destroyer of Worlds’ en ‘Diabolical Kingdom’ van de gelijknamige debuutplaat en het vermakelijke ‘All Seeing Eye’ van het laatste album zijn positieve uitschieters in de set van het viertal dat een leuke opening is van een lange dag metal.

Als tweede band noteren wij de Franse black / death metal band Skaphos. Deze nog jonge band uit Lyon zag het levenslicht in 2018 en bracht twee jaar later het debuut album ‘Bathyscaphe’ in eigen beheer. Baroeg is inmiddels knap gevuld en dat draagt bij aan de obscure sfeer die Skaphos weet neer te zetten. De band brengt een geweldige mix van black en death metal waarbij met name de zang opvalt. Zanger / gitarist Stephan Petitjean weet te overtuigen met zijn diepe grunts die hij weet af te wisselen met ijzige black metal vocalen. Heerlijke tempowisselingen in de nummers met indrukwekkende blastbeats van Paul Sordet zorgen voor dat het publiek wordt opgezogen in de show met sterke nummers als ‘US OH’ en ‘La tombe des Mariannes’.

De Finse death / doom metal band Solothus bestaat al weer zo’n 15 jaar en bracht tot op heden drie albums uit. Het derde album ‘Realm of Ash and Blood’ verscheen in maart 2020 toen de wereld op slot ging. Het is zaak voor de band om het album nu aan de man te brengen en vandaag in Baroeg is er die mogelijkheid. Ook hier is er sprake van een duistere sfeer, gecreëerd door rook en vaag licht. Muzikaal speelt één en ander zich af op en laag tempo met diepe grunts van Kari Kankaanpää. Opvallend is het gitaarspel dat sterk en goed verzorgd is, met name de solo partijen van Veli-Matti Karjalainen zijn indrukwekkend. Sterke nummers als ‘The Watcher’, ‘A Rain of Ash’ en het afsluitende ‘The Winds of Desolation’ zorgen voor een overtuigend optreden in Baroeg.

Net als Solothus maakt het Amerikaanse Temple Of Void geen onderdeel uit van de tour met I Am Morbid, maar zijn zij als extra bands toegevoegd door Baroeg. Temple Of Void is afkomstig uit Detroit en wist in het negenjarige bestaan drie langspelers uit te brengen, album nummer vier is aanstaande. ‘Summoning the Slayer’ verschijnt in juni dit jaar. Ook Temple Of Void brengt ons death / doom metal, waarbij het tempo wat hoger ligt dan bij de voorganger en er tevens meer sprake is van interactie met het publiek. Beukende ritmes zorgen voor headbangers voor en op het podium en de sfeer zit er al snel goed in. Met toffe nummers als ‘Savage Howl’ doet Temple Of Void aan klanten binding in Baroeg. Een band om in de gaten te houden. 

Blackened death metal band Hate is geen onbekende in Baroeg. De Poolse band heeft vaker op het podium gestaan in Rotterdam en brengt vandaag het meest recente album ‘Rugia’ onder de aandacht. Het gezelschap uit Warschau bracht deze plaat uit in oktober 2021 en bracht hiermee één van de betere albums uit de toch al flinke discografie uit. Hate wordt al jaren gezien als het kleine broertje van Behemoth en hoewel laatstgenoemde steeds meer de mainstream kant lijkt te kiezen blijft de opmars van Hate vooralsnog uit. Muzikaal is hier helemaal niets mis en het publiek gaat los op de beukende en snelle blackened death. Onder leiding van frontman Adam the First Sinner brengt Hate 50 minuten aan solide klinkende nummers en is de pit een flinke in de stampvolle Baroeg. Het enige dat ontbreek is show en interactie, het oogt allemaal wat weinig spectaculair en dat is jammer.

Ook het Oostenrijkse Belphegor is kind aan huis in Baroeg. De band uit Salzburg deed Baroeg verschillende keren aan en verzaakte eigenlijk nooit. Het optreden van vanavond zal wellicht in het teken staan van het twaalfde studio album ‘The Devils’ dat in juni dit jaar het levenslicht ziet. De openers komen van het album ‘Totenritual’ en het verschil met voorganger Hate wordt meteen duidelijk. Belphegor weet een aardige show neer te zetten die soms zelfs wat theatraal aan doet. Onder leiding van frontman Helmuth Lehner presenteert Belphegor zich als een volwassen act en zo weet de band indruk te maken op het publiek in Baroeg. Met ‘Virtus Asinaria – Prayer’ krijgen we één nummer van het nog te verschijnen nieuwe album en verder klinkt het vooral herkenbaar. Met ‘Baphomet’ en met de bijna traditionele afsluiter ‘Gasmask Terror’ komt er een eind aan een overtuigende Belphegor set.

Voordat frontman David Vincent weer aan de slag gaat met Vltimas perst hij er eerst nog een tour uit met I Am Morbid. Vanavond in Baroeg staat de show in het teken van het dertigjarige bestaan van het Morbid Angel album ‘Blessed Are The Sick’ en zullen de heren David Vincent, Pete “Commando” Sandoval, Bill Hudson en Kelly McLauchlin dit unieke album ten gehore brengen. Uiteindelijk blijft er van deze aanname weinig over, I Am Morbid speelt slechts een handvol nummers van het 1991 verschenen album, maar na vijf kwartier is er niemand die daar echt om maalt. De opening is met ‘Immortal Rites’ en ‘Fall From Grace’ lekker en het publiek in Baroeg weet hier wel raad mee. Het is overigens lang geleden dat de uitverkochte Baroeg zoveel metalheads herbergde en dat is een mooie ontwikkeling.

Frontman David Vincent heeft er overduidelijk zin in en is goed gehumeurd. David geeft nog even zijn ongezouten mening over de Corona periode en trapt vervolgens af met de klassieker ‘Blessed Are the Sick’. Het geluid is goed in Baroeg en zo komen andere klassiekers als ‘Visions from the Dark Side’ en ‘Rapture’ goed voor de dag. Pete “Commando” Sandoval beukt de nummers strak en vakkundig aan elkaar en David Vincent is toch wel de gedroomde frontman wanneer het om Morbid Angel nummers gaat. Met ‘God of Emptiness’ en ‘World of Shit (The Promised Land)’ sluit I Am Morbid een geweldige show af in Baroeg. Een ieder gaat tevreden naar huis na een overdosis death metal en kan zich opmaken voor het aanstaande feestje in Baroeg met Evil Invaders, Cryptosis en Schizophrenia op zaterdag 16 april.