Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Doodswens + Verwoed– Gebr. de Nobel, Leiden– 9/10/2021

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Zaterdagavond 9 oktober kleurde de hemel zwart in Leiden. Poppodium Gebr. de Nobel is het toneel voor een avond vaderlandse black metal met het Eindhovense Doodswens en het Utrechtse Verwoed. Een avond met twee van de meest relevante Nederlandse black metal bands van het moment, een avond die Leiden hult in duisternis.

Doodswens is ontstaan in 2017 en we kunnen de band zien als een product van de Eindhovense Metal Factory. Het duo, Inge van der Zon en Fraukje van Burg, studeerde daar en het dat was de basis voor Doodswens. Na de gelijknamige demo en een split met het eveneens Nederlandse Adversarius werkt het duo nu toe naar de release van het debuut album ‘Lichtvrees’ dat in december verschijnt via Svart Records. De kleine zaal in de Gebr. de Nobel is goed gevuld wanneer Doodswens het podium opkomt en nummers van de nieuwe plaat ‘Lichtvrees’ laat horen.

Snelle nummers op de Scandinavische leest als ‘In Mijn Bloed’ met blastende drums van Inge van der Zon weten de bezoekers te boeien. Maar Doodswens biedt meer dan alleen snelle nummers en het licht psychedelische ‘Eindzicht’ is daar een zeer goed voorbeeld van. Een loodzware riff met het ijzige gekrijs van Fraukje van Burg nemen je mee op een terminale reis. De podium presentatie is wat pover, al is dit natuurlijk ook genre gerelateerd. Met wat visuele effecten in verder voornamelijk rood licht weet Doodswens voorzichtig te overtuigen en leveren de dames een goed optreden af.

Het Utrechtse Verwoed is het hersenspinsel van multi-instrumentalist Erik B. In 2014 startte hij met Woudloper en dit transformeerde Erik naar Verwoed in 2015. Na een EP ‘Bodemloos’ in 2016 verscheen drie jaar later het debuut album ‘De val’ en deze kreeg vorig jaar opvolging middels een tweede EP ‘Woudloper’. In Gebr. de Nobel treedt Erik aan met een volledige band en weet hij vanaf het eerste moment te imponeren.

Verwoed brengt een meeslepende show en het publiek in leiden is onder de indruk en laat de geluidswal over zich heen komen. Met nummers van ‘De val’, zoals het geweldige titelnummer, en van het meest recente werk ‘ Woudloper’ weet Verwoed een geweldige live set te brengen in het Leidse Gebr. de Nobel. De aanstekelijke black metal die muzikaal ingestoken wordt met invloeden uit andere genres is een formule die werkt. Daarnaast opereert de band met uiterste precisie en dat is gezien het feit hier gebruik gemaakt wordt van een poule live muzikanten uitzonderlijk. Verwoed is als een geoliede machine op volle stoom en is een band om in de gate te houden.

Kortom, een heerlijke avond black metal met twee bands die indruk wisten te maken en dat is na de perikelen rond het ronddwalende virus een opsteker van jewelste.