Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

War Curse - Confession | CD

Alex Thrasher |  15 oktober 2023

Dat bij de gemiddelde metalhead niet gelijk een belletje gaat rinkelen bij de naam War Curse is niet zo gek. Deze Amerikaanse band (Ohio) bestaat nog maar 10 jaar en gaf in 2015 een eerste teken van leven met de EP ‘Final Days’. Deze EP verscheen in eerste instantie alleen op cassette maar werd later in beperkte oplage op CD uitgebracht.

De zanger was duidelijk de zwakste broeder, dus het was niet vreemd dat de band voor het eerste full-length album als nieuwe zanger Blaine Gordon aantrok. Dit debuutalbum verscheen bij het relatief onbekende Svart Records maar wist desondanks enige impact te maken. Niet in minst omdat op dit album ‘Eradication’ (2019) gastoptredens waren van Glen Alvelais (ex-Forbidden), Kragen Lum (Heathen) en Kyle Thomas (Exhorder). Niet geheel toevallig, want de stijl van de band is ook duidelijk beïnvloed door de meer technische thrash bands (met oog voor melodie en pakkende refreinen). Check maar eens de uitgebrachte single ‘Serpent’ op YouTube.

De band zou in 2020 als voorprogramma van Heathen een korte tour door Europa maken, maar vanwege de Covid-uitbraak begin dat jaar ging de tour niet door. Dus dat de band niet echt bekend is geworden bij het grote publiek valt dan ook goed te verklaren. Op 20 oktober verschijnt dan het tweede album ‘Confessions’ bij Blacklight Media (sublabel van Metal Blade) zodat het met de distributie een stuk beter is gesteld en het album eenvoudiger aan te schaffen valt.

Hoe klinkt het album is natuurlijk de vraag. De vrijgegeven singles ‘Miracle Broker’ en ‘The convoy’ lichten alvast een tipje van de sluier op: het tempo is verlaagd, maar de nummers zijn een stuk heavier geworden. En nog steeds blinkt de band uit in pakkende hooks en refreinen. Een soort kruising van ‘The black album’ van Metallica en ‘Alliance of Thieves’ van Meshiaak.

De singles zijn een goede weergave van hoe de rest van het album klinkt want ook nummers als ‘Fortress of Agony’, ‘Power of the Powerless’ en ‘Return to Dust’ nestelen zich gelijk tussen je oren. Complimenten voor de gitaristen Justin Roth en Joshua Murphy die de ene na de andere pakkende riff uit de mouwen weten te schudden. Op het album staat ook nog een cover en wel ‘Rusty Nail’ van Grip Inc. (Waar ik eigenlijk ‘Only’ van Anthrax had verwacht omdat dit nummer tijdens de ‘Slay at Home’-sessies eerder op YouTube werd uitbracht).

War Curse levert met ‘Confession’ een prima album af al had voor de afwisseling er nog wel één of twee snellere nummers hadden mogen staan. Bij komt het album in ieder geval in de platenkast te staan. Hopelijk is de band volgend jaar live te bewonderen in Nederland. Het album verschijnt op 20 oktober bij Blacklight Media en is naast digitaal verkrijgbaar op CD en gekleurd vinyl.

Tracklist

01. The Nothing (That Is Me) 05:08
02. Fortress of Agony 03:25
03. Confession 04:08
04. Miracle Broker 03:20
05. Power of the Powerless 04:47
06. The Convoy 05:14
07. Return to Dust 04:50
08. Sowing Division 04:21
09. Rusty Nail (Grip Inc. cover) 03:27
10. Illusion of Choice 04:28

Rating: 83/100

Uitgever: Metal Blade Records / Blacklight Media Records

Website: War Curse

Line up

James Goetz – Drums
Joshua Murphy – Guitars
Justin Roth – Guitars
Blaine Gordon – Vocals
Johnnie Wallace – Bass