Victor Smolski – Guitar Force | CD

Manfred Werger | 29 januari 2023

Victor Smolski? Niet echt bekend? Deze in Minsk geboren 53-jarige stergitarist was tussen 1999 en 2015 het gitaarboegbeeld van het Duitse Rage en wellicht dat menig rockfanaat hem ook kent van Mind Odyssee en het sterke Almanac. ‘Guitar Force’ is zijn vierde soloplaat en de vorige schijf van hem (Majesty and Passion) dateert uit 2004. Even luisteren naar deze stoere gitarist!

Smolski is de zoon van de beroemde klassieke componist Dmitry Smolski. Victor is klassiek geschoold en een ware alleskunner op de gitaar, cello en piano. Hij verzorgt ook lessen en heeft een grote gitaarschool, The Unity Music School in Hamm, nabij Duisburg.

In een eenvoudig, maar passend hoesontwerp van Gyula Havancsák zit een mooie schijf, die door Victor zelf is gecomponeerd, geproduceerd en gemixt. Voor de mastering zorgde Martin Buchwalter. De plaat klinkt goed en de ruimte voor de composities en het spel van de muzikanten is open, transparant en helder.

Wel klinken enkele composities bekend. En het klopt, Victor heeft vier composities van Almanac (‘Self-Blinded Eyes’, ‘Bought And Sold’, ‘Satisfied’ en ‘Darkness’) in gitaarlijnen omgezet en zelfs een Rage nummer, ‘Unity’, het instrumentale door Smolski en Mike Terrana gecomponeerde slotepos van het gelijknamige album uit 2002, siert de plaat. Het aantal spelers op de plaat is talrijk. Enkele Almanac bandleden spelen mee (Enric Garcia en Tim Rashid). Ook speelt de sterke bassist Armin Alic van de Henrik Freischlader Band op een aantal nummers, Masterplan drummer Kevin Kott en Horseman en Thomsen drummer Michael Kolar zijn eveneens te horen op een aantal tracks. Zelfs Rage bassist Peavy Wagner is met zijn stuwende basspel te beluisteren in het slotnummer.

De tracks aan het einde van de plaat zijn geremasterde en opnieuw gearrangeerde versies van klassieke nummers van Johann Sebastian Bach. Die nummers waren eerder te horen op Victor’s ‘Majesty And Passsion’ plaat. Ook in de nieuwe versies staan de interpretaties als een huis.

Victor Smolski heeft de kunst om van zanglijnen en zware arrangementen mooie gitaarliedjes te maken. Ook het arrangeren van pianopartijen (van Enric Garcia), klassieke partijen en hun vertolkingen, het lijkt deze man allemaal gemakkelijk af te gaan. ‘Guitar Force’ en ‘World Of Inspiration’ zijn sterke, nieuwe tracks. De plaat doet mij denken aan de instrumentale platen, die ook een groter publiek bereikten in de jaren ’90: ‘Passion And Warfare’ van Steve Vai, ‘Flying In A Blue Dream’ van Joe Satriani, de soloplaat van Yngwie Malmsteen en de ‘In The Name Of’ serie van Alex Masi. De gitarist uit Wit-Rusland heeft in ieder geval een smaakvolle plaat gemaakt, echt de moeite waard om eens te beluisteren. Na een korte toer in het voorprogramma van Lordi, gaat Victor zijn plaat promoten op enkele Duitse podia, hopelijk komt hij ooit nog eens op een podium dichtbij. Tot die tijd kan Victor zijn dagen ook vullen met rally racen, want ook hier is deze gitarist pijlsnel!

Tracklist

01.Guitar Force
02.Bought and Sold
03.World of Inspiration
04.Darkness
05.Self-Blinded Eyes
06.Satisfied
07.Chapter 3 (Concert for Violin & Oboe with Orchestra)
08.Bourree (Suite 2)
09.Menuet (Suite)
10. Unity

Uitgever: Massacre Records

Rating: 83/100

Website: Victor Smolski

Line up

Victor Smolski: Guitars, Keyboards

Guests

Marcus Deml – Guitars (track 8)
Tim Rashid – Bass (tracks 1-3)
Armin Alic – Bass (tracks 3, 5)
Jürgen Knautz – Bass (tracks 7, 9)
Frank Itt – Bass (track 8)
Peter “Peavy” Wagner – Bass (track 10)
Kevin Kott – Drums (tracks 1, 2)
Michael Kolar – Drums (tracks 3, 5)
Dirk Zimmermann – Drums (track 9)
Enric Garcia – Piano (tracks 3, 5)