Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

The Dead Daisies – Best Of | CD

Manfred Werger | 20 augustus 2023

Bijna een jaar na het uitkomen van hun achtste plaat ‘Radiance‘ verschijnt er een ‘Best Of‘ van The Dead Daisies op het SPV-label uit Hannover. Twintig nummers, twee schijven, een heerlijke terugblik op het tienjarig jubileum van deze band én een kijkje vooruit naar een nieuwe periode met zanger John Corabi! We beluisteren de verzamelaar en duiken in de achtergronden van deze killerband!

The Dead Daisies is een exclusief clubje muzikanten in meerdere opzichten. Spel technisch? Jazeker, “the best of the west and the best of the rest”. Met spelers uit bands als Guns ’n Roses, Whitesnake, Mötley Crue, Ozzy, The Stones, Foreigner is het muzikaal genieten. Maar de exclusiviteit zit ‘m ook in de centjes: de band brengt puik plaatwerk op de markt, opgenomen in de fraaiste studio’s van de wereld, omringd door de beste technici, en er worden dure tours ingekocht en er wordt ook lekker verdiend!

David Lowy (ooit gitarist bij Red Phoenix en Mink) is sinds 2012 de kartrekker van The Dead Daisies. Als manager van The Westfield Group, het mega-shopping bedrijf van zijn vader, stopte hij zijn zakelijke, succesvolle baan. Hij investeerde zijn geld in vliegtuigen, vliegvelden (Lowy is een ware fanaat én een toppiloot) en startte een band met bekende muzikanten.

De bandbezetting van de Daisies wisselt nogal eens, maar kwalitatieve vervangers worden snel ingevlogen. De harde, knallende bluesrockers met veel soul en schitterend instrumentaal machtsvertoon sierden de discografie van The Dead Daisies. Hun debuutplaat met zanger Jon Stevens (Noiseworks, INXS) is gevarieerd en de band maakte ook sterke platen met zanger John Corabi (The Scream, Union en Mötley Crue tussen 1992-1996). De laatste twee schijven met zanger / bassist Glenn Hughes werden eerder besproken in Metal Experience, met name ‘Holy Ground’ is een ware topplaat!

Het vertrek van bassist en zanger Glenn Hughes was vrij onverwacht. Glenn toert momenteel met topgitarist Soren Andersen in een Deep Purple Tribute Tour. John Corabi meldde zich bij The Dead Daisies als vervanger en ook bassist Michael Devin (Whitesnake, Black Label Society, Lynch Mob) werd ingelijfd. The Dead Daisies start hun nieuwe tour in de VS in de laatste week van augustus. Vanaf november worden Europese podia aangedaan en de mannen zijn in ons land te zien en te horen op 11 november in Poppodium Boerderij in Zoetermeer en 12 november in 013, Tilburg. Ik ga ze zeker bekijken!

De ‘Best Of’ blikt terug op “A decade of Rock”. Er is gekozen voor nummers, die de band ook live speelt. ‘Midnight Moses‘ en ‘Fortunate Son’ zijn covers, met zoveel muzikale achtergronden is het spelen van covers natuurlijk voor de hand liggend. Ooit zag ik de band in Biebob Vosselaar, waar zelfs een complete set met nummers van de achtergronden van de muzikanten werd verwerkt. Aan de eerste periode met voornamelijk Australische muzikanten en Richard Foetus van Guns ’n Roses zijn de eerste drie nummers van ‘Best of’ gewijd. Mooi is ‘Lock ’n Load‘ met Slash op gitaar. De helft van de nummers komen uit de John Corabi periode (2015-2019). De nadruk ligt daar op lekkere, vette stampers en stevige rockers als ‘Long Way To Go’, ‘Rise Up’, ‘Mexico’ en ‘Resurrected’. Zeven tracks, waarvan twee niet eerder uitgebrachte nummers (The Healer en Let It Set You Free’) komen uit de twee platen met Glenn Hughes. Ik vind daar de band op zijn sterkst: snoeihard, maar ook met wat meer variatie. Jammer dat ‘Like No Other’ en ‘Chosen and Justified‘ deze plaat niet haalden, voor mijzelf de allerbeste tracks van de Daises. Buiten dat, het genieten is van deze compilatie, zoveel is zeker. Rauwe, lekkere rockers, scheurende ballads, deze verzamelaar van The Dead Daisies is een ideale plaat voor een mooie nazomer!

Tracklist

CD 1
01. Miles In Front Of Me
02. Lock N’ Load
03. Face I Love
04. Mexico
05. Midnight Moses
06. With You And I
07. Something I Said
08. Fortunate Son
09. Long Way To Go
10. Song And A Prayer

Uitgever: SPV/Steamhammer

Rating: 84/100

Website: The Dead Daisies

 

CD 2
01. Make Some Noise
02. Resurrected
03. Rise Up
04. Holy Ground (Shake The Memory)
05. Unspoken
06. Bustle And Flow
07. Hypnotize Yourself
08. Born To Fly
09. The Healer (Unreleased track)
10. Let It Set You Free (Unreleased track)

Line up

John Corabi – Vocals, guitars
Doug Aldrich – Guitars
Brian Tichy – Drums
Michael Devin – Bass
David Lowy – Guitars