Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Subsignal – A Poetry Of Rain | CD

Manfred Werger | 25 november 2023

Ik denk niet dat Subsignal erg bekend is bij de volgers en lezers van Metal Experience. Maar de zesde plaat ‘A Poetry Of Rain’ is ook de zesde voltreffer op rij van de Nederlands-Duitse band. Het album maakt van deze band ook een topper in het genre. Lees mee!

Subsignal startte in 2007 als een zijstapje van de Sieges Even zanger Arno Menses en gitarist Markus Steffen uit dezelfde band. Met muzikanten uit het Duitse Dreamscape en het Nederlandse Sun Caged werd een ijzersterk debuut gemaakt (Beautiful & Monstrous). Tours met o.m. Saga en Jade volgden en ook de opvolgende platen, die zo’n beetje om de twee jaren uitkwamen, zijn van onberispelijke kwaliteit.

Vanaf 2015 zat de band op InsideOut Music en hun virtuoze, dikke progrock zit in de stijl van de oorsprong van Subsignal, Sieges Even, maar heeft ook veel weg van de  “groten” uit het genre: Porcupine Tree, het Duitse RPWL(tevens labelgenoot van Subsignal), een harde Genesis, Kansas en IQ. De muziek is, ondanks de stevige en metal-achtige vibe, niet makkelijk te plaatsen. Ik denk dat dit de reden is, dat Subsignal niet de voorhoedepositie inneemt, waarop men misschien recht heeft.

‘A Poetry Of Rain’, de tweede plaat op het Gentle Art of Music/Soulfood-label, is opnieuw enorm veelzijdig. De muziek is afkomst van zanger Mensen en gitarist Steffen, die ook de teksten voor zijn rekening neemt. Yogi (Jürgen) Lang, zanger en toetsenist RPWL en eigenaar van de Farmlands Studio in Freising, nam de nummers op, mixte en masterde de door de band geproduceerde plaat. Kalle Warner, gitarist bij RPWL, is mede-producer. 

De band kreeg o.m. hulp van steel gitarist Dietmar Waechtler,  Marek Arnold (multi-muzikant en vooral vaardig met blaasinstrumenten, hij speelde sax op de afsluiter ‘The Last Of It’s Kind’) en ook oud-bandlid en filmcomponist David Bertok doet mee. Nieuw op deze plaat is Martijn Horsten, hij is de nieuwe bassist en de tweede Nederlander in de band. Het Picasso-achtige artwork is afkomstig van zanger Arno Menses.

Deze plaat houdt je zo’n 52 minuten bij de les, van melancholiek (de titeltrack) en akoestisch kalm (‘Impasse’ en het oude ’A Room On The Edge Of Forever’) tot oerend hard (‘The Art Of Giving In’ en ‘The Last Of It’s Kind’ met invloeden van Dream Theater). Van betrekkelijke eenvoud (‘Marigold’) naar complexe progmetal (‘Melancolia One’, ‘Silver’ en ‘A Wound’), het blijft progrock van de bovenste plank, wel wat bestemd voor de fans van het genre en de breeddenkende metal- en rockliefhebbers. Volgend jaar start de band een Europese tour in maart en op 19 april is de band in Metropool in Hengelo te zien, ik ga beslist kijken en luisteren.

Tracklist

01. A Poetry of Rain 01:11 instrumental
02. The Art of Giving In 05:15
03. Marigold 05:08
04. Sliver (The Sheltered Garden) 05:51
05. Impasse 06:21
06. Embers Part II: Water Wings 06:16
07. Melencolia One 05:48
08. A Wound Is a Place to Let the Light In 05:31
09. The Last of Its Kind 06:43
10. A Room on the Edge of Forever 04:12

Uitgever: Gentle Art of Music/Soulfood

Rating: 84/100

Website: Subsignal 

Line up

Arno Menses – Vocals
Markus Steffen – Guitars
Markus Maichel – Keyboards
Martijn Horsten – Bass
Dirk Brand – Drums