Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Spirit Adrift - Ghost At the Gallows | CD

Ben Holster | 17 augustus 2023

Het uit Arizona (US) afkomstige Spirit Adrift is en blijft toch vooral het geesteskind van gitarist en zanger Nate Garrett, die we al kennen van de death metal band Gatecreeper. Sinds 2015 werkt hij tevens aan het nodige solo materiaal, verzamelt een aantal uiterst capabele bandleden om zich heen en verschijnt met enige regelmaat met nieuw materiaal.

Nu is daar dus het nieuwe album ‘Ghost At The Gallows’ en meer dan ooit is dit album volgens zeggen tot stand gekomen als echte band in plaats van een solo project. Volgens diverse internetbronnen zou de band in het hoekje “melodic death metal” zitten. Een eerste snelle luisterbeurt leert echter al snel dat we hier te maken hebben met een album wat meer refereert aan de klassieke heavy metal en enorm doet denken aan de gloriejaren ‘80.

Vanaf opener ‘Give Her To The River’ is direct duidelijk waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Een rustig intro gaat al snel over in een lekkere stevige riff en snelle ritmesectie. Hier en daar een tempowisseling en een paar flitsende solo’s maken dat het nummer niet snel verveeld.

De laatste nieuwe single ‘Barn Burner’ was toevallig het eerste nummer dat ik zelf hoorde van dit nieuwe album, en direct vanaf het heerlijke gitaarintro was me wel duidelijk dat zowel band als album wel in mijn straatje zouden passen. Eigenlijk is het intro wel voldoende om een eerste feel te krijgen met de sound en klinkt het eigenlijk direct herkenbaar. Ook ‘Hanged Man’s Revenge’ is een uptempo rocker met de nodige (twin) gitaarsolo’s. Met ‘These Two Hands’ komen we toe aan het eerste rustpuntje, al gaat het akoestische intro en dito gedragen zang nog wel over in een stevig middenstuk en slot, een mooie powerballad.

Het middenstuk bestaat middels de twee eerste singles ‘Death Won’t Stop Me’ en ‘I Shall Return’ uit lekker in het gehoor liggende mid-tempo rockers die op elk jaren ‘80 NWOBHM album niet zouden misstaan met refreinen die al snel tussen de oren kruipen. Ook ‘Siren Of The South’ heeft een lekkere groove en met een fijne tempowisseling werkt het naar een prima apotheose toe. Afsluiter ‘Ghost At The Gallows’ is met zijn logge ritme en zware gitaren een prima slotstuk met een duister tintje. Al moet ik concluderen dat hier het gevoel me bekruipt dat er net nog even iets meer uit gehaald had kunnen worden, het is een typische afsluiter dat qua compositie op een Priest of Maiden album niet had misstaan.

Al met al levert de band met hun nieuwste materiaal een prima schijfje af wat gewoon lekker weg luistert. Het zijn toch vooral de snelle riffs en lekkere solo’s waar het vooral om draait. Maar ook prima zang en een ritmesectie wat gewoon ouderwets degelijk werk aflevert. Ook geluidstechnisch is het prima luisteren, de gitaren en zang zijn nadrukkelijk aanwezig zonder dat bas en drums ondersneeuwen. Slechts acht tracks telt het album maar met een aantal wat langere epistels en degelijke uitwerkingen klokken we totaal toch een ruime drie kwartier. Het zou daarmee net op een 90 minuten cassettebandje passen, en daarmee lijkt de cirkel rond. Je kunt je natuurlijk afvragen of het allemaal echt vernieuwend of nog van deze tijd is, maar met de versterker flink open of het raampje open in de auto vergeet je dat al snel en valt er genoeg te genieten van een degelijk portie old-school hardrock. Ik ga ze in ieder geval in de gaten houden en zeker checken mochten ze het vasteland van Europa aan doen.

Tracklist

01. Give Her To The River 07:27
02. Barn Burner 04:32
03. Hanged Man’s Revenge 04:50
04. These Two Hands 05:48
05. Death Won’t Stop Me 04:27
06. I Shall Return 05:04
07. Siren Of The South 05:53
08. Ghost At The Gallows 07:27

Rating: 75/100

Uitgever: Century Media Records / Sony Music

Website: Spirit Adrift

Line up

Sonny DeCarlo – Bass
Mike Arellano – Drums
Tom Draper – Guitar
Nate Garrett – Guitar and Vocals