Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Skull & Crossbones – Sungazer | CD

Erik van Dijk |  31 augustus 2023

Met Skull & Crossbones hebben we weer een nieuwe Duitse heavy metal band, dit na de sterke releases van bijvoorbeeld The Night Eternal en Kerrigan. Skull & Crossbones is ontstaan in 2019 en als voorbode op de debuutplaat bracht de band dit jaar de eerste twee singles digitaal uit. Het debuutalbum ‘Sungazer’ verschijnt op 8 september via Massacre Records.

Skull & Crossbones is grotendeels ontstaan uit de heavy / power metal band Stormwitch, een band die in 2019 werd verlaten door een viertal muzikanten. Nieuwkomer is zanger Tobi Hübner die o.a. te horen was in heavy metal bands als Forensick en Heap of Ruins. Goed, het is dus geen verrassing wanneer ik zeg dat de mannen weten wat musiceren is. Het album opent met ‘Midnight Fyre’, een mid-tempo heavy nummer dat lekker in het gehoor ligt. Tobi Hübner is een sterke zanger en heeft kwaliteiten die passen bij een power metal band. Muzikaal klinkt het wat eenvoudig, met uitzondering van het solowerk.

In ‘Sungazer’ gaat Tobi Hübner helemaal los. High pitch vocalen die staan als een huis en langzamerhand krijg ik het gevoel dat er één uitblinker is gekozen voor dit project. Natuurlijk is het gitaarwerk en solowerk van Volker Schmietow en Tobi Kipp sterk, maar de vocalen zijn leidend in de composities. De nummers klinken catchy en toegankelijk en hebben niets te verbergen. Opvallende nummers die voorbij komen, om te beginnen ‘Tyrant’s Rule’. Het nummer opent rustig maar wordt lekker heavy met een riff die doet denken aan DIO.

‘Nature’s Legacy’ en ‘Inner Self’ zijn, net als de voorganger, lekkere heavy nummers, nummers met net iets meer inhoud. ‘Live Your Dreams’ is bijna onontkoombare ballad. Maar goed, de vocalen van Hübner lenen zich uitstekend voor dit soort gezemel en qua solo’s is er ook niets op af te dingen.

‘The Drowned’ opent met een heavy riff en het vervolg is dat wat ik graag wil horen. Lekker up-tempo, high pitch vocalen en goed beheerste instrumenten. Het afsluitende ‘The Traveller’ opent met een Accept-achtige riff, maar het nummer blijft die kracht niet houden, met name de “hoho’s” doen afbreuk aan het verder goed opgebouwde nummer.

Skull & Crossbones brengen met ‘Sungazer’ een vermakelijk debuut album. Een mix tussen heavy en power metal met sterke vocalen en dito gitaarwerk. Een zeer toegankelijk album dat voor mij bij tijd en wijlen net iets te zoet is.

Tracklist

01. Midnight Fyre 04:28
02. Sungazer 05:02
03. Manhunter 04:13
04. The Invisible Man 05:07
05. Tyrant’s Rule 04:26
06. Nature’s Legacy 05:02
07. Inner Self 04:11
08. Live Your Dreams 04:39
09. The Drowned 04:25
10. The Traveller 04:51

Rating: 70/100

Uitgever: Massacre Records

Line up

Jürgen Wannenwetsch – Bass
Marc Oppold – Drums
Volker Schmietow – Guitars
Tobi Kipp – Guitars
Tobi Hübner – Vocals