Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Shocker – Fractured Visions Of The Mind | CD

Erik van Dijk |  5 oktober 2023

Shocker is een hardrock / heavy metal band uit het West Vlaamse Kuurne. De band is ontstaan in 2018 en in 2021 verscheen een in eigen beheer uitgebrachte gelijknamige EP. Nu, twee jaar later, is het tijd voor het debuut album. ‘Fractured Visions Of The Mind’ verschijnt op 6 oktober wederom in eigen beheer.

De EP bracht ons een mix van heavy metal met invloeden van psychedelische 70’s rock. Luister eens naar het nummer ‘Thrillseeker’ en je weet waar de band vandaan komt. De eerste full-length telt acht nummers die opgenomen zijn door Pieter Nyckees in de Shellshock Studio in Brugge, Frederik Dejongh is verantwoordelijk voor de mastering. Vergeleken met die eerste EP lijkt Shocker het enigszins uit een ander vaatje te tappen en zijn de nummers duidelijk heavier.

Na het intro worden we meteen getrakteerd op zo’n heavy nummer. ‘Injecting The Parasite’ geeft het gevoel van jaren 80 US heavy metal de vocalen van Sammy Peleman, die we nog kennen van thrash metal band After All, zijn sterk en passend, waar de grunts het geheel een modernere vibe geven. Het nummer dat tal van wendingen kent maakt indruk. ‘Stranded On The Borderline’ opent met keys en ontwikkelt zich als een ietwat catchy heavy rocker. Waar het openingsnummer vol zit met tempowisselingen, blijft dit nummer meer vlak. Het solostuk is sterk en complex en tilt het nummer flink omhoog.

‘Where Shrinking Violets Grow’ is weer een nummer met verschillende wendingen en tempowisselingen. De hoge vocalen uithalen van Sammy Peleman zijn sterk en de onderliggende keys geven voorzichtig dat jaren 70 gevoel. ‘Sands Of Time’ is een lekker heavy

nummer, met name de riff in de up tempo stukken is sterk. Het nummer kent een flinke progressieve inslag en zo brengt Shocker flink wat variatie. ‘Time Does Not Heal’ opent al seen ballad, de zanglijn verraad een wending en die komt er dan ook. Het tempo wordt geleidelijk omhoog geschroefd en er ontstaat een meeslepend heavy nummer.

Bij ‘Survive The Night’ zijn het wederom de vocalen die aanspreken, wat een machtige strot heeft die Sammy Peleman. Muzikaal heeft het nummer kop en staart en horen we weer sterk gitaarwerk en solo’s. Bij titelnummer ‘Fractured Visions Of The Mind’ gaat het tempo weer lekker omhoog en dat maakt dit nummer, samen met de opener, favoriet. Shocker sluit af met het nummer ‘And So It Has Begun’. Een nummer dat weer vol zit met wendingen en zich voornamelijk in het midden tempo afspeelt. De spetterende gitaarsolo is weer geweldig.

Shocker brengt met ‘Fractured Visions Of The Mind’ een sterk debut. Muzikaal heft de band een eigen geluid, en wie kan dat nog zeggen anno 2023. Lekker heavy met progressieve invloeden, opmerkelijk sterke vocalen en goed gitaarwerk. Zoals de band zelf terecht verkondigt: “Shocker brengt je muziek zonder grenzen. Invloeden vanuit uiteenlopende hoeken. Wij weigeren ons te laten ketenen”.

Tracklist

01. Shattered 01:31
02. Injecting The Parasite 06:16
03. Stranded On The Borderline 05:34
04. Where Shrinking Violets Grow 05:33
05. Sands Of Time 06:05
06. Time Does Not Heal 04:01
07. Survive The Night 05:05
08. Fractured Visions Of The Mind 06:46
09. And So It Has Begun 05:48

Rating: 80/100

Uitgever: Self-Release

Website: Shocker

Line up

Sammy Peleman – Vocals
Koen Vanassche – Bass, backing vocals
Chris Dedeurwaerder – Guitar, keys
David Vandewalle – Guitars
Louis Genovese – Drums