Remedy – Something That Your Eyes Won’t See | CD

Manfred Werger | 1 januari 2023

Ik heb de nodige Zweedse bands in mijn jaarlijstje 2022 staan. Black Paisley en Crashdiet maakten geweldige platen dit jaar en sieren mijn nominering. Sommige Zweedse bands haalden deze lijst nét niet, Ginevra (met sterzanger Kristian Fyhr) is er zo ééntje, Captain Black Beard en Dynazty misten ook de boot. Remedey, een nieuwe band uit Stockholm, kon ik ook niet voegen in zo’n jaarlijst, maar de plaat is beslist het luisteren waard, een ijzersterk debuut!

Gitarist Roland Forsman stopte met het toeren voor vele artiesten en het schrijven voor andere rockacts (samen met Sören Kronquist schreef hij de nodige krakers voor Frontiers acts, o.m. Crazy Lixx, Joe Lynn Turner, One Desire tijdens de Corona-pandemie. Hij besloot te werken aan songs voor een nieuw te formeren band. Die bandleden had hij snel gevonden. Uit bands als Tiamat, Dynazty, Dimitri Keiski Experience, Work of Art haalde hij de musici, die zorg droegen voor het inspelen van de plaat én die met deze puike speler op het podium willen staan. Ook voor de productie hoefde hij niet op pad. Ronald produceerde de plaat zelf en Erik Martensson van Eclipse zorgde voor een pakkende, open mix en mastering met veel nadruk op de zang en de gitaren.

Remedy’s debuut komt uit via S-Rock Music, een klein label uit Rimbo, een dorpje in de Upplands en Border Music gaat de plaat distribueren, beetje tekenend voor de band om niet het gangbare label te kiezen. Hoe dan ook, liefhebbers van Treat, Return, Nestor, Care of Night, de Tommy Denander-projecten, komen echt aan hun trekken. Deze plaat is melodieus, hard en alle stijlkenmerken, die zo’n plaat moet hebben, zijn aanwezig.

‘Living On The Edge’ opent de plaat, een heerlijke foot tapper. Het frisse, commerciële ‘I Wanna Have It All’ maakt plaats voor ‘Marilyn‘, een absolute kraker, met keyboards in de stijl van Bon Jovi’s ‘Runaway’.

‘Screams Of Silence‘ brengt het mid-tempo weer terug met harde riffs, uitstekende track. ‘Sundays At Nine’ is een ballad met een prachtige gitaarsolo. ‘Stranger’ doet denken aan Wrabit en Honeymoon Suite. De drie songs na deze track trekken het niveau weer omhoog, met name het vlotte ‘Sinners And Saints’ heeft referentiepunten met Duitse acts als Edguy en Avantasia. ‘Lifeline’ is een wat stroperige ballad met een sterke muzikale invulling.

In een dikke 40 minuten weet Remedy mij in te pakken met hun sterke plaat. Natuurlijk is het allemaal niet vernieuwend en da’s jammer, heel veel melodieuze rock bands blijven in hetzelfde stramien. Aan de andere kant zijn de herkenbaarheid, maar ook de muzikale prestaties overtuigend genoeg. Het niveau van de zangteksten vind ik wel een aandachtspunt, hier en daar mag dat sterker. Remedy mag echter trots zijn op hun eerste plaat, een enorm gave binnenkomer!

Tracklist

01. Living On The Edge 3:18
02. I Wanna Have It All 4:19
03. Marilyn 3:43
04. Scream In Silence 4:11
05. Sunday At Nine 4:29
06. Stranger 3:29
07. Thunder In The Dark 4:09
08. My Devil Within 4:10
09. Sinners And Saints 3:56
10. Lifeline 4:53

Uitgever: S Rock Music

Rating: 84/100

Website: Remedy

Line up

Robert van der Zwan – Lead vocals, guitars
Roland Forsman – Guitars
Jonas Öijvall – Keyboards
Jonas Dicklo – Bass
Fredrik Karlberg – Drums