Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ray Alder – II | CD

Manfred Werger | 21 mei 2023

In het metal wereldje behoeft Ray Alder (echte naam: Raymond Balderrama) niet zoveel introductie. Sinds 1988 is de Texaan met Mexicaanse roots zanger van Fates Warning. Zijn debuut maakte hij op hun vierde album ‘No Exit’. Daarnaast bracht hij albums uit met o.m. Redemption, Engine en recentelijk met A-Z. ‘II’ is zijn nieuwe soloplaat op InsideOut Music. Leuk om te luisteren en om te reviewen, ik heb zijn eerste soloschijf ook en die pak ik nog wel eens terug!

In de pauzestand van Fates Warning heeft zanger Ray Alder al de nodige muzikale paden verkend. In december 2019 kwam zijn eerste soloplaat uit, ‘What The Water Wants’. Een mooie plaat met de kenmerkende hoge en licht hese vocalen van Alder tegen een achtergrond van progrock met melodieuze invloeden. Nummers als ‘Wait‘, het stevige ‘Crown Of Thorns‘ en ‘Beautiful Lie’ waren de hoogtepunten van deze mooie schijf.

Vorig jaar verraste de veelzijdigheid van deze zanger nogmaals met de A-Z release, een geweldige, stevige schijf, die Alder maakte met zijn drummaatje in Fates Warning, Mark Zonder. Op basis van de bovengenoemde platen mag Alder nog eens aanleggen op InsideOut Music. Met ‘II’ keert hij terug in de modus van de soloplaat uit 2019.

Het muzikale team is hetzelfde gebleven. De supergitaristen Tony Hernando en Fates Warning touring gitarist Mike Abdow zorgen voor al het snarenwerk op de gitaren en de bas en ze doen dat met verve. Craig Anderson van Crescent Shield en Ignite is de drummer op deze plaat. DGM en Empyrios gitarist Simone Mularoni heeft wederom gezorgd voor een dik, transparant en een open geluid vanuit de Domination Studio in Fiorentina. Redelijk dichtbij voor Alder, hij woont tegenwoordig in Madrid.

‘This Hollow Shell‘ was de openingssingle van dit soloalbum en wat een dynamische kraker is dit weer. Het tweede nummer ‘My Oblivion’ en vooral ‘Hands Of Time’ doen er daarna nog een schepje bovenop met snelle en hakkende riffjes en vlammend gitaarwerk! Wat een superbandje heeft Alder achter zich staan!

‘Waiting For Some Sun‘ kent een wat hoger prog gehalte, veel afwisseling in thema’s. In ‘Silence The Enemy’ kiest Alder voor een lekker, toe-tappende rocker. ‘Keep Wandering’ toont de veelzijdigheid in de stem van Alder, na al die jaren nog steeds van grote klasse, zeker in de ballad-achtige sferen met een lichte begeleiding komt Alder heel goed uit de verf. Het slot van de plaat is erg goed. ‘Those Words I Bled’ is nog wat voorzichtig, maar ‘Passengers’ en vooral de gevarieerde, afsluitende track ‘Changes’ zijn echt top. Opvallend vind ik de balans tussen de virtuoze spelers (met name de gitaren gaan regelmatig voluit en het soepele leadwerk snijdt door merg en been) en de rust in de vocalen van Alder, wat een gave mix is dit, sterk vergelijkbaar met de A-Z-plaat!

In interviews heeft Alder aangegeven dat hij de tweede plaat wat steviger wilde laten klinken, met behoud van het toegankelijke dat hij in zijn nieuwe benadering zoekt. De zanger is hierin geslaagd, de stevige muziek heeft een mooie gelaagdheid door het spel, maar zeker ook door de refreinen, de thema’s en de variatie in de muziek. Je kunt ook merken dat de medemuzikanten hebben bijgedragen aan de composities. Toffe plaat! Beslist een luisterbeurt waard.

Tracklist

01. This Hollow Shell (06:02)
02. My Oblivion (04:36)
03. Hands Of Time (06:08)
04. Waiting For Some Sun (04:29)
05. Silence The Enemy (04:41)
06. Keep Wandering (05:51)
07. Those Words I Bled (05:51)
08. Passengers (05:51)
09. Changes (07:45)

Uitgever: InsideOutMusic/ Sony Music

Rating: 83/100

Website: Ray Alder

Line up

Ray Alder – Vocals
Mike Abdow – Guitars and Basses
Tony Hernando – Guitars and Basses
Craig Anderson – Drums