Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pyramaze – Bloodlines | CD

Manfred Werger | 12 juni 2023

Het uit Hjordkaer, zuidelijk Denemarken, afkomstige Pyramaze bestaat sinds 2002 en de band heeft sinds de doorstart in 2015 een plekje in de voorhoede van de power progmetal league. Hun stevige, virtuoos gespeelde metaltracks worden sinds het geweldige ’Disciples Of The Sun’ gezongen door Terje Harøy. ‘Bloodlines’ is hun nieuwe schijf op AFM, tijd voor een check up!

‘Bloodlines‘ is de zevende plaat van dit indrukwekkende viertal en de tweede plaat voor AFM. Het is de vierde plaat met de huidige line-up, waarin gitarist en producer mastermind Jacob Hansen natuurlijk een bekende naam is. Pyramaze is al een lange tijd verzekerd van de beste producties van deze kerel. De band heeft een tijd lang moeten zoeken naar een stabiele zanger. Lance King (o.a. Balance Of Power) en Iced Earth zanger Matt Barlow zijn ook zanger geweest van Pyramaze en de band stopte zelfs in 2011 met muzikale activiteiten om het zoeken naar en het inwerken van een zanger kwalitatief vorm te geven.

De nieuwe plaat barst in ieder geval van de soepele wendingen, variaties en thema’s met veel ruimte voor de wat Coverdale-achtige zang van Terje Harøy. Referentiepunten als Seventh Wonder, Kamelot, Zero Hour en Serenity komen al snel in beeld. Jacob Hansen produceerde, mixte en masterde het album, gestoken in een prachtige hoes, ontworpen door Remedy Art Design, het creatieve bureau uit Athene, geleid door Giannis Nakos. Ook het label stak de tijd in de promotie, ‘Bloodlines‘ werd voorafgegaan door een drietal singles, waaronder de eerste ballad van de band sinds ‘The Tides That Won’t Change’ van het ‘Contigent’ album uit 2017. Op deze track is Melissa Bonny van (Ad Infinitum en Kamelot) te gast met mooie melodielijnen.

De titelsong opent de plaat met een kort instrumentaal intro, maar daarna gaat Bloodlines lekker van start. ‘Taking What’s Mine’ is de vierde, aankomende single met een strakke symfonische vibe. ‘Fortress’ en ‘Broken Arrow‘ zijn stevig en lekker bombastisch, met af en toe wat rust in de midden thema’s. Opvallend, de band grijpt hier ook terug naar korte thema’s uit hun periode met Lance King, zoals bij het sterke ‘Even If You’Ve Gone’. ‘The Midnight Sun’ is lekker hakkend en kent een gast-solo van Tim Hansen, zoon van Helloween en Gamma Ray oprichter Kai Hansen. ‘Stop The Bleeding’ is melodieus en doet denken aan Queensryche. Ik vind ‘The Mystery‘ het prijsnummer van de plaat, krachtig, zeer progressief en met de gastbijdragen van de Zweed Olof Mörck (Amaranthe, Dragaonland) en Andrew Kingsley van het Canadese Unleash The Archers heeft dit nummer nét wat extra’s. ‘Wolves Of The Sea‘ sluit het geheel, heavy, melodieus en weer die ‘adempauze‘ in de drukke instrumentatie.

Leuke schijf! Pyramaze is een echte topband en deze plaat is een vierde hit op een rij. In de strijd om de beste progmetalschijf moet men het (voorlopig) afleggen tegen ‘Redemption’ van het Canadese Mystery, maar de mannen van Pyramaze mogen trots zijn op hun werk, dat eind juni op de markt zal verschijnen. Hopelijk krijgen we de band eens live te zien, de band speelde wel op de grote prog – en powermetal festivals in de wereld, maar optredens zijn wat spaarzaam.

Tracklist

01. Bloodlines 02:07
02. Taking What’s Mine 03:58
03. Fortress 04:57
04. Broken Arrow 04:20
05. Even If You’re Gone 05:08
06. Alliance 04:13
07. The Midnight Sun 05:10
08. Stop the Bleeding 04:52
09. The Mystery 05:31
10. Wolves of the Sea 04:00

Uitgever: AFM Records

Rating: 83/100

Website: Pyramaze

Line up

Terje Harøy – Vocals
Jacob Hansen – Guitars, bass
Jonah Weingarten – Keyboards
Morten Gade Sørensen – Drums