Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Predatory Void - Seven Keys to the Discomfort of Being | CD

Koos van Marle | 3 mei 2023

Na het voorlopige hiaat van het Belgische Oathbreaker, kon gitarist Lennard Bossu toch niet stilzitten en richtte hij Predatory Void op. Hij had het nog niet druk genoeg met bijvoorbeeld AmenRa en wist toch nog tijd te vinden om wat meer te doen. De lineup wordt gecomplementeerd door leden van Aborted, Carnation en verrassend, AmenRa. Met als vocaliste de Russische Lina R, laat Predatory Void met ‘Seven Keys to the Discomfort of Being’ haar eerste full-length los op deze aardbol.

Gezien de lineup en de leden kun je al een beetje verwachten waar dit heen zou kunnen gaan. Een verlengstuk van Oathbreaker is natuurlijk wel een beetje oneerbiedig ten opzichte van de mensen die hierbij betrokken zijn, maar qua stijl zit het wel in het verlengde van elkaar. De doomy, sludgy, black metal die hier geproduceerd wordt is niet een logisch vervolg. Waar de voorgaande band nog wat meer in de core zijn wortels had, is het bij Predatory Void wel echt volledig metal wat de klok slaat. En de narigheid die we hier te horen krijgen ligt prima in het verlengde van AmenRa en Oathbreaker.

Muzikaal laat deze plaat zich het best omschrijven als blackened sludge/doom, met dikke riffs, dissonante leads en krijsende vocalen. Dat is alleen niet het enige dat we te horen krijgen, het contrast tussen rustig en hard, melancholiek en haat, het ligt hier dicht bij elkaar. Na drie nummers pompen, waarvan ik ‘*(struggling..)’ wellicht het beste vindt definiëren waar deze band voor staat, zowel qua titel als qua geluid, krijg je met ‘Seeds of Frustration’ een lieflijk akoestisch intermezzo. Als je denkt dat je er dan bent kom je bedrogen uit. ‘The Well Within’ klapt er weer goed in met tremolo riffing, dat overgaat in een trage break, waarin we Lina haar lichaam binnenstebuiten horen keren. Maar dan op de goede manier. Goed, u begrijpt mij denk ik wel.

Als uitsmijter krijgen we nog het slepende ‘Funerary Vision’ te horen, wat toch weer eindigt op een mooie a capella noot. Dan heb je dus ongeveer een klein uur afwisselende, nare, slepende en agressieve sludge overleefd. De luisteraar die dit punt bereikt komt er ook achter dat dit wat voor hem is, want de rest is al afgehaakt van de pure ellende die we te horen hebben gekregen.

Tracklist

01. Grovel 05:36
02. *(struggling..) 05:22
03. Endless Return to the Kingdom of Sleep 06:31
04. Seeds of Frustration 03:35
05. The Well Within 06:02
06. Shedding Weathered Skin 05:52
07. Funerary Vision 09:54

Rating: 80/100

Uitgever: Century Media Records

Website: Predatory Void

Line up

Tim De Gieter – Bass
Vincent Verstrepen – Drums
Lennart Bossu – Guitars
Thijs de Cloedt – Guitars
Lina R – Vocals