Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Phil Campbell And The Bastard Sons – Kings Of The Asylum | CD

Juliette Ruygrok | 27 september 2023

Zonder in te gaan op de Motörhead geschiedenis van Phil, kunnen we gewoon stellen dat de familie Campbell en frontman Joel Peters terug zijn met een nieuw album. De band verdient immers ondertussen wel een eigen identiteit met een derde studioalbum ‘Kings Of The Asylum’. Het vorige album ‘We’re The Bastards’ werd goed ontvangen. Rauwe rock met uiteraard fantastische gitaarsolo’s en Phil Campbell, wat meer heb je nodig voor een succesformule…

Het album opent lekker energiek met ‘Walking In Circles’. Het kent een goede opbouw met uiteraard puik gitaarspel. Het is nu al vermakelijk door stoere riffs van Phil en Todd en uiteraard mag een krachtige break met een gladde solo niet ontbreken. Dit smaakt naar meer. Meer ballen kennen de riffs in ‘Too Much Is Never Enough’. De teksten zijn een beetje simpel, en dat is jammer want muzikaal gaat het lekker.

Tijd voor Tyla om even te shinen in de intro van ‘Hammer And Dance’, waar toch de bas meer op de voorgrond komt. Het kent een rete strakke overgang naar groovende gitaren. Ook Joel Peters brengt zijn vocals net wat rauwer, wat zorgt voor een tof geheel. Het album is zo in de eerste nummers erg divers en belicht de verschillende aspecten die Phil Campbell And The Bastard Sons te bieden hebben.

In ’Schizophrenia’ is het weer de tekst met veel herhaling dat het nummer net wat te simpel maakt. De sterke break maakt een hoop goed. In ‘Kings Of The Asylum’ wordt een beduidend lager tempo ingezet. Het is nog steeds rauwe rock, maar met meer blues invloeden. De boel wordt op gang getrokken door een gladde solo, uiteindelijk gaat het toch vaak om de gitaar met een grootheid als Phil Campbell in de gelederen.

De vergelijking met Motörhead moet toch gemaakt worden in de gekozen riffs tijdens ‘The Hunt’, de intro is bijna één op één ‘Ace Of Spades’, uiteraard wil je de nagedachtenis aan Lemmy eren, maar nogmaals deze band verdient ondertussen ook een eigen identiteit en heeft muzikaal alles wat nodig is. Het nummer zelf is zoals verwacht dan ook uptempo, rauw, rammen, gewoon spelen en niet lullen. Met uitblinkers die wel genoemd moeten worden; uiteraard de gitaarsolo, maar ook de uithalen van Joel Peters.

In ‘Show No Mercy’ is het weer zanger Joel Peters die een goede indruk maakt. Het zijn immers de speelse zanglijnen die het nummer naar een hoger niveau tillen, waar het gitaarspel redelijk constant is. In ‘No Guts! No Glory! Dan toch echt ook andere invloeden. Het geheel is rauw en uptempo, maar een vleugje punk komt hier zeker terug. De samenzang brengt de nodige diversiteit en speelsheid die passen bij de vibe. Het is een uiterst vermakelijke sfeerbrenger, die nogmaals een andere kant van de band belicht.
Met een hoog “Fuck You” gehalte wordt het album afgesloten. ‘Maniac’ kent een leuke intro en vrolijke riffs. Het heeft een duidelijke rock ’n roll vibe. Het is wederom een leuke sfeermaker die past binnen iedere set. Zo wordt het album afgerond met de nodige diversiteit in de laatste nummers.

‘Kings Of The Asylum’ is een slim opgezet album. Met diversiteit in de eerste nummers, een krachtig middenstuk en een afwisselend einde. Het is wederom een schot in de roos en gewoon een lekker album dat niet mag ontbreken in de collectie van een stevige rocker. Uiteraard zijn er raakvlakken met Motörhead, maar luister daar doorheen en je vindt veel muzikale hoogtepunten van Phil Campbell And The Bastard Sons, daarbij zijn er weinig bands die deze kwaliteit binnen dit genre neer kunnen zetten.

Tracklist

01. Walking In Circles
02. Too Much Is Never Enough
03. Hammer And Dance
04. Strike The Match
05. Schizophrenia
06. Kings Of The Asylum
07. The Hunt
08. Show No Mercy
09. No Guts! No Glory!
10. Ghosts
11. Maniac

Uitgever: Nuclear Blast Records

Rating: 85/100

Line up

Phil Campbell – Guitar
Todd Campbell – Guitar, Harmonica
Tyla Campbell – Bass
Dane Campbell – Drums
Joel Peters – Lead vocals