Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

OverKill - Scorched | CD

Alex Thrasher | 10 april 2023

Het uit New Jersey (USA) afkomstige OverKill is met het nieuwe album ‘Scorched’ alweer aan haar 20e album toe. De band debuteerde in 1985 met het geweldige album ‘Feel the Fire’ en heeft daarna zo’n beetje iedere 2 à 3 jaar een nieuw album uitgebracht.

Toen het bericht kwam dat de band voor het nieuwe album meer tijd wilde nemen om de thrash sound wat te verfijnen met wat meer heavy metal invloeden, hield ik toch even de adem in. De band zal toch niet de vette sound verloochenen?

De zoals altijd prachtige hoes ontworpen door Travis Smith (met de kenmerkende kleur groen en aanwezigheid van schedels en vleugels) stelt alvast niet teleur. Wanneer het titelnummer door de boxen schalt, kan ik opgelucht adem halen: dit klinkt als OverKill ten voeten uit! Een vette riff, het snerpende stemgeluid van Bobby ‘Blitz’ Ellsworth, de swingende bass van D.D. Verni en het strakke drumwerk van Jason Bittner maakt dat je al gauw ritmisch zit mee te bewegen op de bank of in je luie stoel.

Ook het navolgende ‘Going Home’ en ‘The Surgeon’ klinken vertrouwd en sluiten qua groove goed aan bij het voorlaatste album ‘The Grinding Wheel’ (2017). Het nummer ‘Twist of the Wick’ opent dreigend maar slaat dan om in een lekker strak en snel tempo. Kortom, “Thrash with Class”! Dit nummer behoort dan ook zeker tot de favorieten van het album. ‘Wicked Place’ is dan weliswaar minder snel, maar de heerlijke catchy riff maakt het een vermakelijke slowbanger. De productie van het album is lekker open, alle instrumenten zijn goed te horen en de mix is baggervet. Goed werk van Colin Richardson derhalve!

Bij ‘Won’t Be Comin’ Back’ herken je het nummer pas als je Blitz hoort zingen, op dit nummer hoor je inderdaad wat minder thrash en meer heavy metal, maar eigenlijk is dat een aangename afwisseling. ‘Fever’ heeft een heuse Ozzy Osbourne vibe; het nummer is dan ook lekker doomy en heavy! Met ‘Harder They Fall’ gaat het tempo weer omhoog. Pakkend nummer waarmee het refrein schreeuwt om mee te brullen, zou me niet verbazen als dit nummer op de setlist komt. Na het prima ‘Know Her Name’ sluit het album af met het swingende ‘Bag o’ Bones’.

OverKill levert na vier decennia nog steeds puike albums; ook ‘Scorched’ stelt weer niet teleur. Het album bevalt me beter dan het toch ook niet misselijke album ‘Wings of War’ en krijgt daarom net een paar punten meer. Het album verschijnt op 14 april bij Nuclear Blast en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en verschillende kleuren vinyl. Op 14 april is OverKill trouwens live te zien en te horen in Hedon Zwolle (Scorching the Earth tour).

Tracklist

01. Scorched 06:13
02. Goin’ Home 04:31
03. The Surgeon 05:33 Show lyrics
04. Twist of the Wick 05:34
05. Wicked Place 05:00 Show lyrics
06. Won’t Be Comin’ Back 04:30
07. Fever 05:33
08. Harder They Fall 04:23
09. Know Her Name 05:11
10. Bag o’ Bones 04:37

Rating: 84/100

Uitgever: Nuclear Blast Records

Website: OverKill

Line up

D.D. Verni – Bass
Bobby “Blitz” Ellsworth – Vocals
Dave Linsk – Guitars (lead)
Derek Tailer – Guitars (rhythm)
Jason Bittner – Drums