Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Nasty – Heartbreak Criminals | CD

Juliette Ruygrok | 9 oktober 2023

Nasty is een Belgische formatie die al sinds 2004 aan de weg timmert. Timmeren is wel de juiste beschrijving, want deze hardcore formatie staat bekend om het hoge tempo, en harde breakdowns. ‘Heartbreak Criminals’ is het achtste studioalbum van de groep, en ‘Menace’ (2020), werd nog goed ontvangen, ook al komt hardcore vaak beter tot zijn recht in live optredens. Goed nu is dat weer mogelijk, eens kijken of ‘Heartbreak Criminals’ ook een paar toffe beukers brengt voor een live set!

Het album kent zowaar een intro, wat grappig is omdat de meeste nummer dat niet hebben. Met een dreigende vibe wordt je meegesleurd naar ‘Roses’, wat daadwerkelijk dan het eerste nummer van het album is. Het is meteen rammen geblazen. Het is energiek en vol agressie, met de nodige groove. Tof drumwerk van Christiaan Fritz, houdt het tempo lekker hoog. ‘Reality Check’ laat weinig ruimte over om op adem te komen, met een rap tempo, en strakke tempowisselingen. De break kent enige vertraging maar door blastende drums en rauwe gitaren van Patrick Gajdzik, wordt je toch weer meegesleept naar een einde vol agressie.

Voor je het doorhebt, is het vierde nummer al aangebroken. De nummers duren namelijk niet heel lang, en het tempo ligt hoog. Zo ook in ‘911’, waarin het nog maar eens duidelijk wordt wat voor beest Christiaan Fritz is op de drums. Het kan allemaal nog harder ‘Total Domination’, tja domineert. Het duurt maar 1:16, waar er dus wederom weinig ruimte is voor een intro of outro, maar wat wel kenmerkend is en doet denken aan ouder werk van Nasty, is de keiharde breakdown, vet!

‘Heartbreak Criminals’ wijkt dan ineens behoorlijk af. Het duurt 3:36, en ja heeft zowaar een soort van intro. Wat het nog meer bijzonder maakt is een stukje clean vocals van Matthias Tarnath, en dit zijn we niet gewend van Nasty. Het tempo ligt ook wat lager, maar het geheel is nog steeds vol agressie door rauwe riffs. Al met al een fijne variatie binnen het album.

‘Nobody Cares’ heeft ook een soort van intro, wat al snel overgaat in rauwe gitaren en vocalen. Het duurt weer lekker kort, en heeft vooral het nodige “fuck you” gehalte wat bij hardcore past. Goed dan toch nog wat lengte in ‘Kiss From A Rose’, wat zorgt voor meer ruimte voor een opbouw, en dat doen de mannen van Nasty goed. De variatie op de vocalen zorgt voor de nodige diversiteit. Het is een lekker nummer, wat ook weer wat diversiteit weet te brengen binnen het album. Het album eindigt hard en direct met ‘Chaos’ (2023). Het is snel schakelen, er gebeurt veel en het is vooral hard. Dit is een prima pit rammer, die voor de nodige verwarring zal weten te zorgen in het publiek. Cirkle pit? Zwaaien met je haar? Lekker rammen? Het kan allemaal in één nummer. Het einde is helaas wat rap, maar ach dat past wel bij de stijl van het album.

Nasty weet met ‘Heartbreak Criminals’ een prima album neer te zetten, en het is een aanrader voor de hardcore fans onder ons. Lekker hard, vaak kort en krachtig, waardoor er 13 nummers oppassen. Het is toch divers, en heeft zeker de nodige beukers voor een live set. ‘Heartbreak Criminals’, gewoon doen dus!

Tracklist

01. Intro
02. Roses
03. Reality Check
04. 911
05. Total Domination
06. Heartbreak Criminals
07. Resurrection
08. More Fire
09. Nobody Cares
10. Don’t Play With Fire
11. Audio Asset
12. Declaring War
13. Chaos

Uitgever: Century Media / Sony Music

Rating: 80/100

Website: Nasty

Line up

Matthias “Matthi” Tarnath – Vocals
Patrick “Paddy” Gajdzik – Guitars
Berislaw “Berry” Audenaerd – Bass
Christian “Nash” Fritz – Drums