Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mustang - Beyond Raging Thunder | CD

Erik van Dijk |  10 september 2023

India en Metal? Er zijn niet veel namen die in mij opkomen. Mustang is een heavy metal band uit Kolkata ontstaan in 2015. De band ontving lovende kritieken na een optreden op het Thrashmandu festival in Nepal, maar het duurde toch lang voordat er daadwerkelijk iets fysiek verscheen. De band tekende bij het Spaanse Fighter Records en zij brachten het debuut album, ‘Beyond Raging Thunder’, uit op 7 september.

‘Beyond Raging Thunder‘ telt acht eigen nummers en een Judas Priest cover. Voor de productie werkte zanger Arijit Dutta samen met Jan Loncik (Traveler, Riot City). Loncik mixte ‘Beyond Raging Thunder’ in Rich Hobo Studios in Calgary, Canada, en album werd gemasterd door Dennis Koehne (o.a. Sodom, Exumer, Lacuna Coil). Na het te lange en weinig inspirerende intro gaan we los met het nummer ‘Children of Thunder’, dat ook tevens de eerste single is met een heuse videoclip. Een traditioneel heavy metal nummer met een lekker tempo, waarbij de high pitch vocalen van Arijit “Piercer” Dutta opvallend zijn.

‘Cosmic Rage’ is ook weer een lekker heavy metal nummer dat opent met een spetterende gitaar solo. Met gedegen vocalen en een lekker ritme krijgen we een solide nummer. Waar het uit de bocht vliegt is dat Dutta volstrekt overbodige gebruik maakt van zijn kopstem, de man heeft een ongelofelijk bereik maar lijkt te veel te gelijk te willen. ‘Queen of Red Light’ is gebaseerd op een typische Judas Priest riff. Een lekker nummer, dat voor mijn gevoel net wat te lang duurt om te blijven boeien. Met ‘Ram it Down’ krijgen we een Judas Priest cover. Hoewel het nummer ongewijzigd wordt gebracht heeft wel degelijk een eigen geluid en is de cover best vermakelijk.

‘Realm of Madness’ opent als een ballad, eerst akoestisch, maar na de ietwat vreemde vocalen

volgt een wending naar een heavy up tempo gedeelte. We vallen weer terug in een langzaam stuk en ook hier is Dutta weer veelvuldig aan het experimenteren met de vocalen. Het nummer eindigt weer up tempo met een sterke solo. ‘Electric Ecstasy’ is een lekker heavy nummer dat iets old schools heeft. Halverwege zakt het tempo en krijgen we een wat zweverig stuk voorgeschoteld. Een knappe solo leidt een lichte tempoversnelling in. ‘Voyager’ en het afsluitende ‘Sapphire’ zijn beide semi ballads, waardoor de spreekwoordelijke nachtkaars opdoemt. Tussendoor krijgen we nog wel het lekkere heavy ‘Terror Striker’, een fijn nummer, om toch met een positieve noot af te sluiten.

Het debuut album van Mustang is er één met meerdere gezichten. Muzikaal best in orde, met name de solo’s zijn goed verzorgd. Arijit “Piercer” Dutta is een begenadigd zanger, maar wil nog wel eens uit de bocht vliegen, het gezegde “less is more” is hier duidelijk van toepassing. ‘Beyond Raging Thunder’ is zeker het luisteren waard, een leuk debuut en een band met potentie.

Tracklist

01. Odyssey 01:17
02. Children of Thunder 07:00
03. Cosmic Rage 04:16
04. Queen of Red Light 06:38
05. Ram It Down (Judas Priest cover) 04:54
06. Realm of Madness 07:24
07. Electric Ecstasy 06:52
08. Voyager 06:33
09. Terror Striker 06:01
10. Sapphire 05:20

Rating: 70/100

Uitgever: Fighter Records

Website: Mustang

Line up

Arijit “Piercer” Dutta – Vocals
Snehashis “Styx” Nag – Guitar
Scorcher – Guitar
Soubhik “Sorcerer” Mondal – Bass
Anoubhav “Maniac” Bhaduri – Drums