Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Michael Catton – Point Of No Return | CD

Manfred Werger | 9 december 2023

De plaat is al een tijdje uit, maar voor mij was het een Sint-cadeautje. En wat voor één, want het is genieten van de muziek van deze jonge Engels-Deense zanger Michael Catton! Lees meer in deze review!

Michael Catton? Onbekend? Jawel, maar insiders en verzamelaars kennen hem wellicht van de Deense band Tainted Lady. Tainted Lady maakte gevarieerde, stevige rock met een wat alternatieve inslag. Ik heb hun tweede schijf ‘Sound Like Freedom – Feels Like War’. Sterk plaatje met referenties aan Y&T, Black Country Communion, Zeppelin, Nicklebag, Rival Sons en Aerosmith. LIefhebbers van softrock in de stijl van Toto kennen misschien ook de broer van Michael Catton, Chris, toetsenist en zanger bij het sterke Boys From Heaven (bandje met puik plaatwerk). Chris is ook op dit album van zijn broer te horen.

Voor de soloschijf hoefde Catton niet lang te zoeken naar muzikanten. Soren Andersen, destijds ook mixer, producer en mastermind achter Tainted Lady, is nu ook het stoere boegbeeld achter het prachtige gitaarwerk op deze plaat. Soren stond tevens garant voor de open, transparante en volle mix en productie. De ritmesectie van Soren’s soloplaat (Guilty Pleasures), Michael Gersdorff (van SuperFuzz) en voormalig Pretty Maids drummer Allan Tschicaja, het sterkste ritmeblok van Denemarken, is ook lekker dik aanwezig op ‘Point Of No Return’. Het artwork van de plaat is wat eenvoudig, maar wel smaakvol, Laurence Winram van Shaped Nature heeft de cover gemaakt.

Catton, met zijn wat hese stem in de stijl van Steve Tyler, Jeff Keith en Kip Winger, grijpt terug naar de melodieuze rock van het einde van de jaren ’80 en de start van de jaren ’90. Y&T, Def Leppard, David Lee Roth, Jetboy, Tesla maar ook de hair metal bands van weleer passeren de revue. ‘Faith‘ en ‘Livin’ Lovin’, met lekkere Dave Meniketti-vibes, openen sterk en  ‘Armageddon Again‘ ademt Def Leppard. ‘Never Say Goodbye’ is een ballad, net als de afsluitende piano-sleper ‘Brother’ mooi gezongen,  maar niet beklijvend. ‘Hearts in Danger’ heeft met zijn dikke riffs wat weg van Tyketto en maakt ruimte voor ‘Ready For The Taking’, een lekkere toe-tapper. Het pijlsnelle ‘Lights Out’ en het flitsende  ‘Gas On The Fire’ gaan de kant uit van Van Halen, weergaloos! ‘Going Down’ is een mid-tempo ballbreaker.

Na bijna 40 minuten is deze leuke verrassing voorbij. Het is een fijne retrotrip met een grootse instrumentale invulling, een puike ritmesectie, mooie lagen met keyboards en spetterend gitaarwerk. Ik hoop nog meer van deze zanger te horen, ik ga in ieder geval op zoek naar de eersteling van zijn prille bandje Tainted Lady. Het is ook leuk om te lezen en horen dat Catton en zijn band al wat vaker gaan optreden, wie weet zien we deze zanger ooit nog eens op het Europese vasteland.

Tracklist

01. Faith 04:40
02. Livin’ Lovin’ 03:53
03. Armageddon Again 03:59
04. Never Say Goodbye 04:40
05. Hearts In Danger 04:00
06. Ready For The Takin’ 03:55
07. Lights Out 03:45
08. Gas On The Fire 03:31
09. Going Down 03:20
10. Brother 04:02

Uitgever: Mighty Music

Rating: 84/100

Website: Michael Catton

Line up

Michael Catton – vocals
Soren Andersen – guitar
Chris Catton – keyboards, backing vocals
Michael Gersdorff – bass
Allan Tschicaja – drums