Methane - Kill It With Fire | CD

Erik van Dijk | 22 januari 2023

Het Zweedse Methane is ontstaan in 2012 en bracht na een tweetal EP’s in 2017 het debuut album ‘The Devil’s Own’ uit. De afgelopen jaren bracht de groove / thrash metal band een aantal singles uit en die krijgen een vervolg. Op 27 januari brengt Methane het tweede album ‘Kill It with Fire’ uit in eigen beheer.

Methane is opgericht door bassist / zanger Tim Scott en gitarist Jimi Masterbo en na een aantal line-up wisselingen wordt de band gecomplementeerd door gitarist Markus Grundström (2019) en meest recentelijk door drummer Jonathan Fundin. Het nieuwe album telt slechts zeven nummers en duurt iets meer dan een half uur. Muzikaal ligt het album in het verlengde van het debuut ‘‘The Devil’s Own’, groovende thrash metal is hier het recept.

Het album opent met het titelnummer en dat is meteen een lekkere thrasher. Een lekkere korte riff, agressieve vocalen en een solide ritmesectie zorgt voor een sterke opener. ‘Accuser (Of the Brethren)’ is van geheel andere orde. Het is in eerste instantie een scheldkanonnade met gesproken woord en heeft een wat southern vibe. Uiteindelijk ontwikkelt het nummer zich in een groove metal song, op zich best vermakelijk. ‘Declare Chaos’ is in 2021 al fysiek als single uitgebracht en is een groovende thrasher in het midden tempo.

Ook ‘Shock and Awe’ is al uitgebracht als single, zij het digitaal. Het is een wat vlakke thrash metal song waarbij de breaks, de solo en de tempowisselingen het nummer interessant maken. ‘A Blood Red Sky’ start rustig, maar beukt je in het vervolg omver. Een lekker nummer met ballen en daar was ik wel even aan toe. ‘Down in the Gutte’ is een nieuw nummer waar ik niet echt enthousiast van word.

Hier ligt de nadruk meer op de groove, de versnelling in het refrein is sterk en geeft een positieve vibe. Het afsluitende ‘Thin the Herd’ is met ‘Declare Chaos’ als CD single verschenen en wisselt lekker in tempo, waarbij de snelle stukken het meest aansprekend zijn.

Methane brengt met ‘Kill It With Fire’ een album dat naadloos aansluit op de voorganger ‘The Devil’s Own’. Lekkere groovende thrash met een southern vibe. Liefhebbers van die eerste plaat kunnen dit album blind aanschaffen. Wanneer je nog niet eerder kennis hebt gemaakt met Methane doe je er goed aan het album te beluisteren. ‘Kill It With Fire’ verschijnt op CD en vinyl en is te bestellen op de bandcamp pagina.

Tracklist

01. Kill It with Fire 03:22
02. Accuser (Of the Brethren) 04:51
03. Declare Chaos 04:29
04. Shock and Awe 04:39
05. A Blood Red Sky 04:38
06. Down in the Gutte 04:50
07. Thin the Herd 04:36

Rating: 75/100

Uitgever: Self-Release

Website: Methane

Line up

Tim Scott – Bass, vocals
Jimi Mästerbo – Guitar
Markus Grundström – Guitar
Jonathan Fundin – Drums