Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Metallica | M72 World Tour Live in Cinemas

Ben Holster | 22 augustus 2023

Een ouderwets portie live metal maar dan in een luie stoel met een bak popcorn en een colaatje light binnen handbereik, werkt dat? Muziek in de bioscoop is natuurlijk niet nieuw maar een live concert op een groot scherm is op z’n minst wel anders dan anders. We hebben de mannen van Metallica natuurlijk ook al eerder in de bioscoop gezien. Zo was daar in 2013 ‘Through The Never’, een combinatie tussen actie- en concertfilm met Dane deHaan als roadie met een “apocalyptische missie”. Hoewel die film zeker geen slechte kritieken ontving, was het commercieel geen succes. Eigenlijk was het ietwat trage actiefilm gedeelte voor veel fans meer een storende factor dan een toevoeging. En de neutrale filmkijker kon natuurlijk weer weinig met de overdaad aan live-muziek en de diepere persoonlijke boodschap van de band met hun eerbetoon aan Cliff. De concertregistratie op zich was echter geluidstechnisch en visueel zeker niet slecht. Misschien is toen het idee al ontstaan om het later nog eens (beter) over te doen.

Tien jaar later is daar (redelijk onverwachts) een nieuw album ‘72 Seasons’, en de release wordt wereldwijd gevierd met een bioscoop presentatie. Persoonlijk vond ik het niet onaardig bedacht om het nieuwe album in zijn geheel op deze manier voor het eerst te horen. De uitwerking liet naar mijn mening toch wel te wensen over. Het geluid was redelijk, maar niet meer dan dat, zeker het volume had wel een tandje bij gekund. De clips waren, uitzonderingen daargelaten, matig. Sommige zelfs ronduit storend. De interviews tussendoor brachten weinig nieuws en waren hier en daar zelfs ietwat flauw quasi-grappig. Nu maar hopen dat de dubbele live-registratie van twee avonden live concert vanuit Arlington, Texas wél volledig tot hun recht komt.

Gelukkig is de vertoning vanavond in onze lokale bioscoop in de grote zaal. Dus lekkere luie stoelen met genoeg beenruimte, volop zicht en natuurlijk het Dolby Atmos geluid, dat belooft in ieder geval betere geluidskwaliteit dan bij de albumrelease. Direct bij het aangaan van het bioscoopscherm om 20:00 uur precies valt op dat er géén standaard bioscoopreclame is, geen cheesy trailers, geen “app ons bij overlast” etc. We horen een stroom aan covers van het ‘Metallica Blacklist’ album, het tribute aan het 30 jarig bestaan van ‘The Black Album’. Aangevuld met beelden van de band en reclameboodschappen voor hun eigen All Within My Hands Foundation. Na verloop van tijd schakelen de beelden over naar het stadion, waar we het publiek in beeld krijgen en zo wat van de sfeer meepakken voor het concert begint. Veel bandshirts checken dus en mensen kijken die al dan niet enthousiast op de camera’s reageren. Maar die spanning, die sfeer, die verwachting voor een live concert dan écht begint? Nee, dat is natuurlijk niet echt voelbaar.

Rond kwart voor negen schakelen we ook qua geluid live over naar het stadion met ‘It’s a Long Way to the Top’ van AC/DC. Dan is daar, na zo’n 50 minuten wachten, eindelijk de klassieke opening ‘The Ecstasy of Gold’ van Ennio Morricone. Het metersdik kippenvel ontbreekt helaas nog even, al hakt de opening met klassiekers als ‘Creeping Death’ en ‘Leper Messiah’ er wel lekker in. Ze hebben er duidelijk zin in, en het indrukwekkende ronde podium en vooral de videoschermen en speakers komen mooi over op het enorme bioscoopscherm.

Het valt dan ook op dat de regisseur vaak kiest voor ruime shoots van het stadion. Wellicht is dat bewust gedaan om de bioscoopganger nog iets van de live sfeer mee te laten krijgen. Smaak is natuurlijk heel persoonlijk maar ikzelf had wel graag wat meer close-up shots gezien. Zo vind ik het opmerkelijk dat de regisseur bijvoorbeeld tijdens de solo van ‘Lux Aeterna’ Kirk in zijn geheel niet eens lijkt te kunnen vinden. En de diepe semi-grunt uithalen van Robert tijdens ‘Seek & Destroy’, zijn stunts met basgitaar om zijn nek swirlend of het uitstapje op het verrijdbare mini-podium komen ook niet of nauwelijks tot hun recht. Het lijkt toch vooral James en Lars of het enorme stadion die de aandacht krijgen.

De beeldkwaliteit en geluidskwaliteit an sich laat hier en daar ook helaas wel iets te wensen over. Zo lijken zeker de shots van dichterbij steeds net niet helemaal lekker scherp. Het kan natuurlijk zijn dat de gemiddelde bandbreedte voor zo’n livestream te wensen over laat en men bewust kiest voor een lagere resolutie. Of er wordt simpelweg te veel van afstand gefilmd en ingezoomd. Wat dat betreft ben ik wel benieuwd of en hoe het op DVD over zou komen mocht het materiaal ooit uitgebracht worden. Meestal zijn er dan natuurlijk ook meerdere avonden waarop er gefilmd wordt en kan men makkelijker van beeld of camera switchen om er een geheel van te maken. De foto’s die online gepubliceerd worden door de huisfotografen spreken wat dat betreft boekdelen hoe het wél kan. Nog zo’n nadeel van een live registratie in de bioscoop; je kan er als website natuurlijk zelf geen foto’s maken, dat maakt het schrijven van een verslag wel erg “droog”. Het voordeel is dan wel weer dat je niet zoals tegenwoordig bij een concert met achthonderdvijfendertig schermpjes van mobieltjes voor je snuffert zit. Slechts één bezoeker betrapte ik op het regelmatig filmen en foto’s maken, waarom denk ik dan? Bijzonder storend nog steeds maar het was er gelukkig maar één.

Het volume is gelukkig inderdaad wel beter dan tijdens de albumpresentatie. Kwalitatief gezien is het echter nog geen hoogstandje. Het Dolby Atmos krijgt ondanks de surround sound eigenschappen weinig ruimtelijks omdat het geluid alsnog eigenlijk alleen van voren lijkt te komen. Ook komen sommige stukken net niet helemaal lekker uit de verf en lijken de speakers even “vol te lopen”. Zo zijn er een aantal tracks die voorafgegaan worden door wat videomateriaal met extra lang intro, het moment dat de band dan zelf live eruit zou moeten “knallen” zijn die eerste paar seconden net wat minder indrukwekkend dan je zou hopen. Zo komt een ‘Lux Aeterna’ of een ‘Hardwired’ net wat minder over dan dit live in het stadion gedaan zal hebben.

Het concept van deze tour, het zogenaamde “no repeat” weekend, mag genoegzaam bekend zijn. Zo zijn er twee andere voorprogramma’s, iets wat we helaas in de bioscoop moeten missen. Ook dit zou misschien later in een iets andere vorm wellicht nog aan de feestvreugde bij kunnen dragen. De band zelf speelt de tweede avond een compleet andere setlist, wat het zowel aantrekkelijker als nog eens een stuk duurder maakt om alles live mee te maken. Sterker nog, elke show is de setlist net weer even anders en worden er nummers wel of niet gespeeld. Ik wil niet weten hoeveel uren bloed, zweet en tranen er in de voorbereidingen hebben gezeten, respect! En met relatief goedkope kaartjes en weinig reis- of parkeerkosten is een bioscoopbezoek natuurlijk ook een stuk beter betaalbaar om allebei de avonden mee te pakken.

Behalve een andere setlist biedt de tweede avond natuurlijk niet zo heel veel verrassingen. Of het moet zijn dat AC/DC een kleine twintig minuten eerder door de stadionspeakers schalt, dat maakt de lange zit vooraf wel iets draaglijker in ieder geval. Ook lijken er wel wat nabesprekingen tussen band en regisseur geweest te zijn. De bandleden pakken in een eerder stadium wat meer samen, zo staat men eigenlijk bij de eerste nummers direct samengepakt bij de drumkit en weet men de band zo wat meer in beeld te pakken. Ook tijdens de diverse solo’s en uitstapjes over het podium heen lijkt er wat meer aandacht voor elk bandlid. Al is dat wel weer even zuur als Robert in zijn eentje een achtergrondkoortje vormt terwijl James een heel couplet vergeet. Wel is goed te zien dat de setlist weliswaar andere tracks bevat dan de eerste avond, maar verder eigenlijk alles een exacte kopie is. Eenzelfde opbouw qua tracks van het betreffende album, of in ieder geval de periode. Met logischerwijs dezelfde routines qua bijbehorende instrumenten, videobeelden, de enorme strandballen enzovoorts. Wat dat betreft zou je dus niet veel missen als je slechts één van de twee avonden zou bijwonen. Tenzij je dan net je favoriet misloopt natuurlijk, maar ook hier heeft men wat mij betreft een prima balans gevonden.

Inhoudelijk is er denk ik al meer dan voldoende gezegd over de M72 tour en de concerten op zich. En natuurlijk, smaken verschillen. Metallica is en blijft een band die ondanks zijn enorme schare fans ook de nodige “haters” over zich afroept. Het ging mij in dit geval even specifiek over de vraag hoe een en ander dan vertaalt naar een registratie in de bioscoop. Nou, zoals alles heeft het voor- en nadelen. Zo kun je je natuurlijk afvragen wat er nog live aan is als je weet dat de band zich in een geheel andere tijdzone bevindt en het concert al uren daarvoor is opgenomen. Daar liggen nog wel wat kansen denk ik om het op een later moment nog eens dunnetjes over te doen in de juiste tijdzone, of desnoods bij nacht en ontij om die beleving extra mee te krijgen. Om op de openingsvraag terug te komen: werkt dat nou? Jawel, ik denk wel dat de mannen iets hebben gevonden om nog meer fans van dienst te kunnen zijn zonder dat het ze een weekloon hoeft te kosten. Hier en daar liggen natuurlijk nog wel verbeterpunten. Verwacht je echter niet dezelfde sfeer en beleving als in een live stadion, dan kun je al met al toch prima een relax avondje concert meepakken.

Setlist

Avond 1
01. Creeping Death
02. Harvester of Sorrow
03. Leper Messiah
04. King Nothing
05. Lux Aeterna
06. Too Far Gone?
07. Welcome Home (Sanitarium)
08. Shadows Follow
09. Orion
10. Nothing Else Matters
11. Sad But True
12. The Day That Never Comes
13. Hardwired
14. Fuel
15. Seek & Destroy
16. Master of Puppets

 

Avond 2
01. Whiplash
02. For Whom The Bell Tolls
03. Ride the Lightning
04. Dirty Window
05. 72 Seasons
06. If Darkness Had a Son
07. Fade to Black
08. You Must Burn!
09. The Call of Ktulu
10. No Leaf Clover
11. Wherever I May Roam
12. Moth Into Flame
13. Battery
14. Whiskey in the Jar
15. One
16. Enter Sandman