Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lalu – The Fish Who Wanted To Be King | CD

Manfred Werger | 3 november 2023

Lalu? Tja, het is even wat anders. Frontiers Music Srl. legt zich doorgaans toe op de markt voor melodieuze rock, melodic metal en AOR. De laatste jaren komt er ijzersterke symfonische en progressieve rock vanuit dit label. Lalu is “another fish in the market”? Jazeker, ‘The Fish Who Wanted To Be King’! Lees mee!

Vivien Lalu is een geboren Parijzenaar en als kind van klassiek getrainde musici van de progressieve Franse band Polène, is een hang naar symfonische rock écht niet vreemd. Hij zette zijn training voor vliegtuig mecanicien stil en koos voor een artistieke, muzikale carrière.

Lalu’s toetreden tot A-Z, de band van Ray Alder en Mark Zonder (beiden uit Fates Warning), was een mooie stap en in die tijd heb ik zijn solo-output ook leren kennen. Lalu startte zijn sololoopbaan in 2015 en zijn eerste platen staan bol van de progressieve metal met o.m. Martin LeMar (Mekong Delta) op zang, Joop Wolters op gitaar en bas en leden van Symphnoy X, Dream Theater, DGM en Stratovarius als muzikale gasten.

Vanaf plaat drie, ‘Paint The Sky‘ (2022) heeft Vivien zijn vast team: Joop Wolters op snaren, sterzanger Damian Wilson (o.m. Threshold, Arena, Landmarq, Ayreon) op zang en Jelly Cardarelli van Adagio op drums. Met een keur aan muzikale vrienden werd ‘Paint The Sky’ in de Corona-tijd voltooid. Het album werd via Frontiers uitgebracht en ontving enorm veel goede kritieken.

Voor ‘The Fish Who Wanted To Be King’ werd alles uit de kast getrokken: het prachtige artwork van Mattian Norén heeft een Yes-achtige vibe en ook de muziek en de tekstuele thema’s (een vervolg op de dadaïstische thema’s van de vorige plaat) ademen de dingen uit het spirituele leven van Lalu: het bewustzijn van de mens in een veranderende wereld.

De vis uit de titel staat ook voor de mensheid. Ook werd een extra toetsenist, pianist aangetrokken: landgenoot Matt Daniël. Opvallend is ook het gebrek aan gasten. Alleen de stem van Ben Durden is te horen in de afsluiter ‘The Wondering Kind’. Lalu geeft ook aan dat hij de spelers van team vrij heeft gelaten binnen het raamwerk van de compositie.

De muziek is in ieder geval prachtig. Voor fans van Yes, het vroege Genesis, King Crimson, Saga,  de klassieke Toto line-up is het smullen geblazen. Lalu blijft dichtbij zijn keyboards, er is veel ruimte voor de gitaren van Wolters, die speelt als David Gilmour of Steve Howe in hun beste dagen, let even op zijn diverse solopatronen in de opener ’Forever Digital’! De lange nummers zijn sterk en hebben wat weg van het vroege Flower Kings werk (bijvoorbeeld Amnesia 1916 met prachtig drumwerk van Cardarelli). De bijna 11 minuten durende titelsong is een ook een mooie, open, seventies progsong met gave motieven. Erg fraai vind ik de instrumentale jazzy progrocker op deze plaat ‘A Reversal Of Fortune’, pure klasse! ‘The Wondering Kind’ sluit met veel thema’s en een excellerende Damian Wilson de plaat na 54 minuten af.

Gedurfd plaatje! Leuk dat Frontiers juist hiervoor kiest, want in zijn genre is de plaat behoorlijk sterk. Ik vond ‘Paint The Sky’ wat minder complex op het muzikale gebied, meer draaibeurten voor deze schijf zijn beslist nodig. Voor de ruimdenkende metallisten en de fans van melodieuze rock is de plaat een leuke uitdaging.

Tracklist

01. Forever Digital 06:36
02. The Fish Who Wanted to Be King 10:58
03. Deoxyribonucleic Acid 05:43
04. Is That a London Number 06:00
05. Amnesia 1916 14:01
06. A Reversal of Fortune 04:36
07. The Wondering Kind 06:06

Uitgever: Frontiers Music Srl. 

Rating: 83/100

Website: Lalu

Line up

Joop Wolters – Bass, Guitars
Jelly Cardarelli – Drums
Vivien Lalu – Keyboards
Damian Wilson – Vocals
Matt Daniel – Keyboards, Hammond organ, Piano