Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kamelot – The Awakening | CD

Manfred Werger | 27 maart 2023

Het was vijf jaar wachten op deze nieuwe plaat van het uit Tampa, Florida afkomstige Kamelot. De nieuwe plaat is ook opgenomen in vijf verschillende studio’s. Gevolg van de pandemie? Jazeker! Maar Kamelot heeft er alles aan gedaan om de nieuwe schijf ‘The Awakening‘, net uit op Napalm Records, ook goed te laten landen. En? Gelukt? Lees mee en duik in het verhaal van ‘The Awakening’!

Kamelot behoort tot de eredivisie van de power metal. Hun vroege werk, met de Noorse zanger Roy Saetra Khantatat, is werkelijk uniek en ook zijn opvolger, de in Botkyrkan (Zweden) geboren, Seventh Wonder zanger Thomas Karevik, heeft een unieke stem, die goed gedijt in de symfonische, strak geleide en goed geproduceerde power metal composities. Sinds ‘The Black Halo’, het album uit 2005, worden vele Europese, Amerikaanse en Japanse hitlijsten steevast bestormd.

Na ‘The Shadow Theory‘ uit 2018 heeft de band de tijd gekregen en genomen voor ‘The Awakening’. Het is de vijfde plaat met de nieuwe zanger, maar de eerste met ook wat compositorisch voorwerk van Thoms Karevik. Het is het studio debuut van de Duitse, ultra-geschoolde drummer Alexander Landenburg (bekend van enkele Axxis releases, platen van Luca Turilli en Cyhra), die met zijn techno-metal spel duidelijk aanwezig is op de zeventiende plaat van Kamelot.

Gehuld in een prachtig en treffend hoesontwerp van Giannis Nakos van Remedy Art Design, geproduceerd door Sascha Paeth en zeer vet gemixt en gemastered door mastermind Jacob Hansen, er kan weinig fout gaan. Opvallend is het aantal engineers van deze schijf, Phil Hillen, van de SU-2 Studio in Saarwellingen, is één van hen. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de sound van ‘The Awakening’.

En heeft men de tijd benut? Jazeker, ‘The Awakening’ is een fijne plaat! Opener ‘The Great Divide’, het pittige ‘Nightsky’, ‘Eventide‘ en ‘Opus Of The Night’ zijn lekker uplifting, vol met symfonische input en de ruimte voor zanger Karevik is groots. Sterk trefpunt van de band is, hoewel men in experiment wel wat terughoudend is, dat de luisteraar in diverse, dynamische sferen rolt. Drums, gitaren, de drive achter elk nummer lijken hierop afgestemd, de impact mag dan wat geformuleerd zijn, maar in de 13 songs, in 52 minuten, word je alle kanten uit geblazen.

‘The Looking Glass’ kent geweldige melodieën en is aangrijpend. Ook hier valt de gelaagdheid van de compositie op, met een geweldige gitaar- en keyboardsolo. ‘New Babylon’ kent een uniek power metal chorus en een geweldige stem van Melissa Bonny van Ad Infinitum en Epica’s Simone Simons. ‘Midsummer’s Eve’, met de bekende Tina Guo op cello en Florian Janoske op viool, is een mooie track met Keltische invloeden, ook ‘Willow‘ kent een wat rustige opbouw met een prachtig coda. Het is een van de songs, die wat voorzichtig en generiek klinkt. ‘One More Flag In the Gound’ is een supervette track, met effecten op de zang, shouts en prachtige backings van Kobra Paige en Brian Howes, let ook op de supermooie gitaarsolo van Thomas Youngblood.

Wow, wat kan ik zeggen? Na 52 minuten blaast Kamelot mij van de stoel. Aan de andere kant denk ik, dat vele die hard fans het verhaal van Kamelot nu wel kennen. De mix, de muziek, de impact blijven in mijn optiek uniek, maar de effecten en de compressie op de zang bijvoorbeeld, leiden je bijna af en dat is jammer, want Tommy Karevik is een grote jongen in het vak. Kamelot is vorige week een uitgebreide toer gestart, die eindigt in juni op het Sweden Rock Festival. In september gaat men richting Amerika, waar de band ook ongekend populair is. Hopelijk komen ze na 18 maart nog eens terug in ons landje, ik ben wel benieuwd naar hun live zaken. Hun vorige live plaat (I Am The Empire uit 2020) werd opgenomen in 013 in Tilburg, een uitgebouwde herhaling hiervan zou helemaal te gek zijn!

Tracklist

01. Overture (Intro) 1:18
02. The Great Divide 4:08
03. Eventide 4:14
04. One More Flag In The Ground 4:07
05. Opus Of The Night (Ghost Requiem) 5:47
06. Midsummer’s Eve 4:27
07. Bloodmoon 4:50
08. NightSky 3:23
09. The Looking Glass 4:51
10. New Babylon 4:18
11. Willow 3:51
12. My Pantheon (Forevermore) 4:33
13. Ephemera (Outro) 2:56

Uitgever: Napalm Records

Rating: 84/100

Website: Kamelot

Line up

Tommy Karevik – Lead vocals
Thomas Youngblood – Guitars
Oliver Palotai – Keyboards
Sean Tibbets – Bass
Alex Landenburg – Drums

Guests

Melissa Bonny – Vocals, backing vocals
Kobra Paige – Vocals, backing vocals
Simone Simons – Vocals, backing vocals
Brian Howes – Vocals, backing vocals
Tina Guo – Cello
Florian Janoske – Violin