Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

In Flames – Foregone | CD

Juliette Ruygrok | 25 februari 2023

Zweedse metal grootheden als In Flames hebben weinig introductie nodig. ‘Foregone’ is hun 14e studioalbum en de heren timmeren al aan de weg sinds 1990. In deze periode zijn ze niet bang geweest om te experimenteren met verschillende stijlen. Waar ze bekend staan binnen het genre melodieuze death metal durft men ook invloeden van modern metal terug te laten komen. Fans van het eerdere uur, zullen dit misschien niet altijd kunnen waarderen, maar binnen ‘Foregone’ wordt er duidelijk ook gekozen voor een goede mix van beide.

Met een iet wat droevige vibe maar zeker een subtiele intro wordt de stemming voor het album uitgezet in ‘The Beginning Of All Thigs That Will End’. Het album gaat in de thematiek vooral over “Verloren tijd”, wat natuurlijk sowieso zonde is, en waar iedereen wel een verhaal bij heeft in de huidige tijdsgeest.

Rammende gitaren komen er in met de plotse opening van ‘State Of Slow Decay’. Met strakke riffs en de Anders Fridén die op de mean vocals de nodige agressie weet te brengen. Het heeft een rap tempo, en vooral een zeer goede mix van stijlen en overgangen. Het is een toffe eerste impressie van wat er gaat volgen, waarbij de nadruk vooral op melodieuze death metal ligt.

De rammende intro van ‘Meet Your Maker’ is misschien nog wel harder dan ‘State Of Slow Decay’. Het heeft een lekker tempo en stoere riffs. Het tempo gaat er gaandeweg wel enigsinds uit maar de agressie zeker niet. Het drumwerk van Tanner Wayne, is strak en indrukwekkend. De break kent indrukwekkend solo werk van Björn Gelotte en Chris Broderick. Zo lijkt het naar het einde wat minder hard te worden, gelukkig wordt er afgelsoten met een beukende outro en een heerlijke uithaal van Anders Fridén.

‘Foregone Pt1’ en ‘Foregone Pt2’ zijn de perfecte mix van de diverse stijlen van In Flames. In ‘Foregone Pt1’ ligt echt de nadruk op het hardere werk vol agressie, waar ‘Foregone Pt2’ meer melodie kent en rust in de opbouw van het nummer. De rustige, meer melodieuze lijn wordt ook doorgezet in ‘Pure Light Of Mind’. Dit voelt meer als de ballad binnen het geheel. Mooi gitaarspel trekt je mee het nummer in. De focus ligt op clean vocals, met een mooie mysterieuze vibe. De opbouw naar krachtige rock is subtiel en wordt heel goed uitgevoerd.

Na deze uitstap en de gelegenheid om op adem te komen is het weer tijd voor wat hardere invloeden. ‘In The Dark’ opent met rammende riffs maar kent nog wel een uitstapje naar de akoestische gitaar bij de inzet van het refrein. ‘A Dialogue In B Flat Minor’ is dan vervolgens het uitgelezen nummer om er nog een stapje bij te doen. Met een goede opening en de nadruk op de clean vocals wordt er een spannende opbouw ingezet. Interessante tempowisselingen volgen elkaar op en worden geniaal uitgevoerd. Het gitaarspel is indrukwekkend en houdt met name het refrein overeind. Het is een indrukwekkend en vooral tof nummer, wat het zeker live goed gaat doen.

In ‘Cynosure’ is het met name het baswerk van Bryce Paul wat dusdanig opvalt dat het niet zomaar voorbij mag gaan. Het geeft het nummer echt een modern metal vibe, met een vleugje voor het theatrale. De break is technisch maar ook hier zorgt tof drumwerk van Tanner Wayne voor een strakke opbouw.

‘End The Transmission’ is sowieso een fijne titel voor het afsluitende nummer van een album. Het is een fijne afsluiter van een indrukwekkend album. Het kent een strakke opening, fijne agressie, tof drumwerk en goede overgangen. Kortom er valt niks op aan te merken.

Wie dacht alles al gehoord te hebben van ‘In Flames’ zal aangenaamd verrast worden door dit album. De band laat meer dan eens horen, nog steeds op de top van hun kunnen te presteren. ‘Foregone’ is een heerlijk album met een fantastisch uitgevoerde balans tussen diverse stijlen waarmee ze naast de oudere fans aan te spreken ook laten zien dat ze prima mee kunnen binnen het moderne metalgenre.

Tracklist

01. The Beginning of All Things That Will End 02:13
02. State of Slow Decay 03:58
03. Meet Your Maker 03:57
04. Bleeding Out 04:01
05. Foregone, Pt. 1 03:24
06. Foregone, Pt. 2 04:30
07. Pure Light of Mind 04:26
08. The Great Deceiver 03:45
09. In the Dark 04:17
10. A Dialogue in B Flat Minor 04:29
11. Cynosure 04:06
12. End the Transmission 03:42

Uitgever: Nuclear Blast Records

Rating: 90/100

Website: In Flames

Line up

Björn Gelotte – Guitars, Lyrics, Songwriting
Anders Fridén – Vocals, Lyrics, Songwriting
Bryce Paul – Bass
Tanner Wayne – Drums
Chris Broderick – Guitars