Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ice Age – Waves Of Loss And Power | CD

Manfred Werger | 10 maart 2023

Ice Age? Nieuwe Soundtrack? Filmmuziek? Nee, nee, deze Long Island progmetal band is al wat ouder. ‘Waves Of Loss And Power’ is het nieuwe epos van dit viertal, na een stilte van 22 jaar. De plaat komt uit op Sensory Records, het label van Ken Golden, liefhebber van het genre. We luisteren intensief en checken het een en ander, hun schijfjes van weleer waren behoorlijk goed!

Ice Age was in aanleg een instrumentale progmetal groep, maar met de aanvulling van een ijzersterke, complete ritmesectie besloot de band zich toe te leggen op composities met een vocale inbreng. Magna Carta, het label van Mike Varney en Pete Morticelli hapte toe, zeker op basis van de sterke 4-track cassette ‘Join’, die in eigen beheer werd uitgebracht.

‘The Great Divide’ en ‘Liberation’, beide uitgebracht rond de eeuwwisseling, zijn de moeite waard! Prachtige muziek in de stijl van Yes, Rush, Queensryche en Kansas, met maatschappijkritische teksten en virtuoze instrumentbeheersing: Hal Aponte (drums), Arron DiCesare (bas), Josh Pincus, (vocalist en keyboardspeler) en gitarist Jimmy Pappas konden een gouden toekomst tegemoet zien.

Maar de band maakte een misstap door zich toe te leggen op een radiovriendelijker geluid en afstand te nemen van de wat harde metal en de stevige orkestratie. In 2004 hief de band zich op en men ging wat later verder onder de naam Soulfractured met een eigen beheer EP in 2006. De Ice-tijden waren helaas snel voorbij.

Maar nu dit, een nieuwe release, gehuld in een mooie cover van Björn Goossess van Killustration met een nieuw bandmerk van Thomas Ewerhard. De plaat is opgenomen door Jimmy Pappas, die ook de engineering verzorgde. Rich Mouser, o.m. bekend van Dream

Theater, Tears For Fears, Neal Morse, Flying Colours, maar ook van het geluid van veel progmetal acts uit de startperiode van deze band, maakt een geweldige mix en een transparante mastering.

En? De band kent nagenoeg dezelfde line up van weleer. Doug Odell, voormalig bassist bij melodieuze rockacts als China Blue, Ted Poley, Adriangale én betrokken bij de Soulfracted plaat, is wellicht een nieuwe naam. Maar de muziek vlamt als vanouds. Stevig, sterke instrumentale passages, soulful zangwerk, gave effecten (thema’s, gesproken woorden) en pakkende songs met een boodschap.

De band herpakt de sound van weleer, maar brengt ook andere elementen naar voren. ‘The Needle’s Eye’ knalt uit de boxen, heerlijk! Daarna volgt ‘Riverflow‘ en in bijna 11 minuten wordt je meegenomen in een Genesis-achtige song, erg sterk. ‘Perpetual Child Part II’ volgt. Part II? Waar is Part I dan? Dat stuk vindt je op ‘The Great Divide’, maar deel twee is echt een killer van dik 14 minuten, spannend, afwisselend, maar wel boeiend. ‘Together Now’ is mooi, minder dark-toned, met een jaren ’70 keyboard sound en elementen van Fates Warning. Daarna komen we de wat rustigere stukken tegen, die wat doen denken aan Yes en de periode van de Soulfractured EP.

‘All My Ears’ is commercieel, pakkend met een mooi piano outtro. ‘Fly Away‘ is ook melodieus, met sterk gitaar- en baswerk! Met twee delen van ‘To Say Goodbye ‘(de eerste twee delen vind je op het debuut en deel drie is te beluisteren op Liberation) sluit Ice Age haar terugkeer aan het progmetal front. Het eerste deel van dit slotstuk is een prachtige piano-ouverture, het tweede deel neemt het thema over en ontwikkelt zich tot een prachtige song met gelaagde stemmen, gitaren en een overdonderende orkestratie. Prachtsong!

Het album is een lange zit, maar de ‘wat oudere stijl’ progmetal van Ice Age houdt de luisteraar wel in de greep. Instrumentaal en vocaal staat de band als een huis en de thema’s zijn compact en pakkend. Ook de lyrics zijn betekenisvol, met een duidelijke knipoog naar een betere en gezondere wereld. Blij dat de band terug is!

Tracklist

01. The Needle’s Eye 07:04
02. Riverflow 10:48
03. Perpetual Child, Part II: Forever 14:35
04. Together Now 08:00
05. All My Years 04:35
06. Float Away 04:31
07. To Say Goodbye, Part IV: Remembrance 02:31
08. To Say Goodbye, Part V: Water Child 14:45

Uitgever: Sensory Records

Rating: 85/100

Website: Ice Age

Line up

Josh Pincus – Vocals, keyboards
Jimmy Pappas – Guitars
Doug O’dell – Bass
Hal Aponte – Drums, percussion