Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hellwitch - Annihilational Intercention | CD

Erik van Dijk | 29 juni 2023

De Amerikaanse technische death / thrash metal band Hellwitch is terug met een nieuw album. De band uit Fort Lauderdale, Florida bracht in 2009, na de herstart in 2004, het album ‘Omnipotent Convocation’, maar daarna bleef het weer lange tijd stil. Na bijna 14 jaar komt de band dan eindelijk met de opvolger ‘Annihilational Intercention’, een album dat op 30 juni verschijnt via Listenable Records.

Hellwitch is ontstaan in 1984 en werd opgericht door gitarist Patrick Ranieri en drummer / zanger, Harry Tiyler. Na een aantal demo’s verscheen in 1990 de debuutplaat ‘Syzygial Miscreancy’. In 1998 viel het doek, maar Patrick Ranieri maakte in 2004 een herstart met Hellwitch. Gitarist J.P. Brown, ook al actief tussen 1994 en 1998, maakte weer deel uit van de vernieuwde line up en drummer Brian Wilson voegde zich in 2015 bij het duo. Nu, 14 jaar na het verschijnen van het comeback album, brengt de band nieuw materiaal in de vorm van de langspeler ‘Annihilational Intercention’. Het nieuwe album telt negen nummers waarbij Jeremy Staska verantwoordelijk is voor de productie. Het sprekende artwork is van de hand van Atterigner.

Opener ‘Solipsistic Immortality’ start met een kort gitaar intro, maar gaat daarna volledig los. Een snel en technisch nummer dat qua gitaarwerk en zang doet denken aan Death. Talloze wendingen, zonder te overdrijven, gevarieerde vocalen en subliem gitaarwerk zijn de sprekende ingrediënten van dit nummer. ‘Delegated Disruption’ opent met overtuigend drumwerk en ook hier worden we getrakteerd op een stevig portie technische death / thrash metal. ‘Megalopalypytic Confine’ is een technische thrasher en grijpt me minder. Een overdosis aan techniek en solo’s zorgen voor een gebrek aan structuur en brengen chaos. ‘Hellwitch’ is een snelle thrasher die me wel kan bekoren. Verschillende wendingen zonder dat het ergens ontspoort of dat er echt een overdaad is aan technische riffjes of solo’s.

‘Epochal Cessation’ daarentegen opent met een “over the top” solo, maar herpakt zich in het vervolg. Ook dit nummer is supersnel met vingervlug gitaarspel en de Helse vocalen van Ranieri zijn sterk. Het nummer eindigt zoals het begint met solo geweld. ‘Anthropophagi’, met ruim 7 minuten op de klok, opent verrassend rustig, bijna als een semi-ballad. Pat Ranieri laat zijn diversiteit in de vocalen horen, plots is daar de wending naar extreem geweld en het nummer vliegt verder alle kanten op. ‘At Rest’ is een snelle death thrasher met complexiteit in het gitaarwerk, er wordt weer gestrooid met solo’s. Afsluiter ‘Torture Chamber’ is vanaf mijn eerste luisterbeurt favoriet. Een lekkere en snelle thrasher met heerlijke vocalen.

‘Annihilational Intercention’ is een sterk en technisch album, zoals vaker in genres als deze kun je de zeggen “less is more”, maar feitelijk ontspoort Hellwitch incidenteel. Liefhebbers van technische death / thrash metal doen er goed aan het album te beluisteren.

Tracklist

01. Solipsistic Immortality 05:01
02. Delegated Disruption 05:02
03. Megalopalypytic Confine 04:58
04. Sorcerous Imminence 00:53
05. Hellwitch 04:07
06. Epochal Cessation 04:45
07. Anthropophagi 07:10
08. At Rest 05:18
09. Torture Chamber 03:57

Rating: 77/100

Uitgever: Listenable Records

Website: Hellwitch

Line up

Pat Ranieri – Guitars, Vocals
J.P. Brown – Guitars
Brian Wilson – Drums