Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Eternal Evil - The Gates beyond Mortality | CD

Erik van Dijk |  28 september 2023

Drijvende kracht achter Eternal Evil is zanger / gitarist Adrian Tobar die nog het enige originele bandlid is. Gitarist Tobias Lindström is al sinds 2020 aan de band verbonden en was ook al te horen op het debuut album, waar drummer Adam Schmidt en bassist Niklas Saari pas dit jaar zijn aangetrokken. ‘The Warriors Awakening… Brings the Unholy Slaughter!’ was een sterk debuut, maar de invloeden van Slayer en Dark Angel waren goed te horen. Over het debuut was ik in ieder geval goed te spreken en ik ben dan ook benieuwd naar wat ‘The Gates beyond Mortality’ ons gaat brengen.

De spanning wordt langzaam opgebouwd met het intro ‘Depths a of a New Eternity’ en na twee minuten zijn we dan onderweg met het nummer ‘Guerilla Warfare’. Een sterk en technisch nummer met een flink tempo. Een heerlijke en zwartgallige thrash metal song met knappe solo en sterke vocalen. ‘The Gates Beyond Mortality’ is een tempo lager, maar ook hiervan ben ik onder de indruk. Een uitstekende ritmesectie, sterke tempowisselingen en wederom knappe en afwisselende vocalen van Adrian Tobar.

‘Funeral Prayers’ is weer een lekker up tempo nummer dat enigszins complex opent, maar daarna beukt als een malle met strakke breaks en sterke riffs. De gelaagdheid in het nummer is bewonderingswaardig, je blijft weer zaken ontdekken bij meerdere luisterbeurten.

‘Signs of Ancient Sin’ kent sterke tempowisselingen en ook hier blijf je op het puntje van je stoel zitten. ‘Desecration of Light’ is een korter nummer, en ook hier wordt je niet teleurgesteld, wat een agressie! Het intro van ‘The Astral Below’ geeft even wat rust, het nummer wordt zorgvuldig opgebouwd naar een meer mid tempo thrasher. Minder aantrekkelijk dan de voorgangers, maar ook hier zakt Eternal Evil niet door de ondergrens. ‘Immolation’ daarentegen is een kraker van het eerste uur. Tempowisselingen met een pakkende riff en de eenvoudige background vocalen doen die van Tobar versterken. Het afsluitende ‘The Cursed Trilogy’ is met zo’n 7 ½ minuut het langste nummer. Een boeiend nummer van begin tot eind met verschillende wendingen. Een technisch nummer met steeds weer die zwartgallige vocalen. Halverwege wordt er even getemporiseerd, waarna het nummer in een lager tempo verder gaat.

Eternal Evil heeft met opvolger ‘The Gates beyond Mortality’ een sterk thrash metal album gebracht. De favorieten van de band zijn minder prominent aanwezig, in vergelijking met de voorganger. Eternal Evil is volwassen en kan op eigen benen staan met een sterk en technisch album. Liefhebbers van thrash met een donker randje doen er goed aan deze plaat aan te schaffen, wat mij betreft is dit album jaarlijst materiaal.

Tracklist

01. Depths a of a New Eternity 02:07
02. Guerilla Warfare 03:33
03. The Gates Beyond Mortality 05:30
04. Funeral Prayers 04:05
05. Signs of Ancient Sin 04:38
06. Desecration of Light 03:30
07. The Astral Below 06:00
08. Immolation 04:08
09. The Cursed Trilogy 07:29

Rating: 87/100

Uitgever: Listenable Records

Website: Eternal Evil

Line up

Adrian Tobar – Lead Guitar and Vocals
Tobias Lindström – Lead Guitar
Adam Schmidt – Drums
Niklas Saari – Bass