Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cruel Force - Dawn of the Axe | CD

Erik van Dijk |  25 augustus 2023

Het Duitse Cruel Force is ontstaan in 2008 en bracht het debuut, ‘The Rise of Satanic Might’ in 2010, en een jaar later de opvolger ‘Under the Sign of the Moon’. In 2012 verdween de band van het toneel om tien jaar later weer terug te keren. Na een tweetal singles tekende de band bij Shadow Kingdom Records en daar verschijnt op 22 september het derde album ‘Dawn of the Axe’.

De line up van Cruel Force is grotendeels die van 2008, de enige nieuwkomer is bassist Spider die in 2022 tot de band toetrad. Muzikaal tapt Cruel Force min of meer uit hetzelfde vaatje, blackened thrash metal. Wat wel opvalt is de productie, die veel opener en helderder is dan op de voorganger en duidelijk een verbetering is. Het album telt acht nummers en een intro en duurt daarmee bijna 40 minuten.

Na het intro gaan we vol gas met het titelnummer ‘At the Dawn of the Axe’ en meteen wordt duidelijk waar Cruel Force de inspiratie vandaan haalt. Een snelle korte riff waarbij met name de zanglijn een duidelijke Slayer vibe uit de Show No Mercy / Hell Awaits tijd geeft. Nummers als ‘Death Rides the Sky’, ‘Devil’s Dungeon’ en ‘Power Surge’ zijn nummers die in het verlengde liggen van de opener. Snelle thrash granaten met Slayeresque invloeden die het lekker doen en lekker wegluisteren.

Om Cruel Force af te doen als Slayer kloon gaat dan ook weer te ver. Het nummer ‘Across the Styx’ heeft een eigen geluid en klinkt bij aanvang lekker heavy. Natuurlijk gaat ook hier het tempo weer omhoog en krijgen we weer een snelle thrasher voorgeschoteld. De tempowisselingen in het nummer zijn sterk en zorgen ervoor dat het de volle zes minuten blijft boeien. Het afsluitende ‘Realm of Sands’ duurt zelfs ruim zeven minuten en ook hier zorgen de verschillende wendingen voor een goed resultaat.

Cruel Force brengt met ‘Dawn of the Axe’ een sterk comeback album. Sterke thrash songs met duidelijke invloeden, een mooie open productie, maar vooral minder zwartgallig en veel toegankelijker dan de voorgangers. Liefhebbers van rauwe jaren 80 thrash doen er goed aan het album te beluisteren. Het album verschijnt in alle beschikbare formaten met zelfs zes kleuren vinyl, keuze te over.

Tracklist

01. Azrael’s Dawn 01:38
02. At the Dawn of the Axe 04:11
03. Night of Thunder 03:46
04. Death Rides the Sky 03:44
05. Devil’s Dungeon 06:25
06. Watchtower of Abra 01:17
07. Across the Styx 06:00
08. Power Surge 03:53
09. Realm of Sands 07:08

Rating: 75/100

Uitgever: Shadow Kingdom Records

Website: Cruel Force

Line up

GG Alex – Drums
Slaughter – Guitars
Carnivore – Vocals
Spider – Bass