Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Circus Of Rock – Lost Behind The Mask | CD

Manfred Werger | 11 mei 2023

Circus Of Rock is het vriendenclubje van King Company, Thunderstone en Kotipelto drummer Mirka “Leka” Rantanen. De gasten op zijn eerste album vormden een gezelschap waarbij iedere metalhead en rocker zich thuis zou voelen. Ook op de tweede plaat, uitkomend op het Italiaanse Frontiers, is de Finse drummer erin geslaagd een ware muzikantentrek naar Finland te bewerkstelligen. Luister, lees en huiver!

Na het redelijk succesvolle ‘Come On, Come Over’ besloot Mirka zijn gedurfde zet te herhalen. Het debuut (met gastbijdragen van muzikanten en vocalisten uit Nightwish, Amaranthe, Masterplan, Leverage en allerlei Finse bands) pakte lekker uit met felle songs, goed instrumentaal machtsvertoon en een leuke verkoop. Ook voor ‘Lost Behind The Mask’ wist de muzikant vele collega’s en vrienden naar de ToneHills Studios in Espoo te lokken. Erkka Korhonen zorgde voor de engineering, Kimmo Ahola voor een fijne mix en Mirka produceerde het nieuwe album. Ook de creatieve mensen achter het debuut sloten zich aan: Janne Pitkänen, Jan Yrlund en Ari Anttonen zijn verantwoordelijk voor het treffende artwork van de plaat.

En toegeven, met Jeff Scott Soto (o.a. Sons Of Apollo, Yngwie Malmsteen, Talisman, TSO, zijn eigen soloband), Mr. Lordi (deze enge uitziende vocalist heeft geen introductie nodig), David Readman (Pink Cream 69), Girish Pradhan (The Chronicles), Mark Boals (Ring Of Fire, Dokken, Yngwie Malmsteen), Bernie Shaw (Uriah Heep), wat Finse zangers, zoals Anthony Parviainen (o.a. Raskasta Joulua) kan er niet zoveel fout gaan. Het is de kunst om juist, die verschillende klankgebieden, interpretaties en stemmen te bundelen in een gelijkklinkend geheel.

 

‘Alive And Kicking’ trapt lekker af (met Girish), ‘Keep On Shining’ haalt ook het beste uit Jeff Scott Solo, een pakkende rocker in zijn straatje. ‘Holding The Gun’ is een wat lichtvoetige track met Santiago Ramonda. ‘The Beast’ is een snelle rocker, die op deze promo volgt, met Sevi (Svetlana Bliznakova), zij was gast bij de Europese Geoff Tate (ex-Queensryche) toer van vorig jaar. ‘The War Is Over’ is een Europese melodieuze rocker met Mark Boals, een beetje in de stijl van veel Scandi-bands en Jeff Scott Soto’s solo band. ‘Nine Lives’ start met een synthi-deuntje en kent loodzware vocalen van Mr.Lordi, beetje Alice Cooper-achtig, leuke track!

De volgende track is ‘All I Need’ een wat traditionele ballad met Pinja Pitkänen, die gelukkig plaats maakt voor ‘Truth Or Consequences’ met Jay Lewis (Jukka Sakari) van The Night en de Jay Lewis Gang. Anthony Parvianen is ook op deze plaat te horen met ‘Death Makes No Sound’, absoluut de beste track van deze plaat. Heavy, bombastisch, dreigend, met prachtige gitaar – keyboardsolo’s! David Readman volgt met het sterke, melodieuze ‘Is It Any Wonder’, één van de singles van dit album. ‘Fix’ van Peter James Goodman (van Virtuocity, Northern Lights, Pegasos en Twisted Silence) is daarna aan de beurt, leuk om deze stem wat terug te horen in de jaren ’80 Black Sabbath-achtige riffer! ‘Heavy Fire’ is een standaard keyboard rocker met Rafael Castillo (hij is o.m. te horen op de Stratovarius Tribute plaat) en Uriah Heep’s Bernie Shaw geeft nog even wat zangles in de slepende afsluiter met mooie thema’s ‘Sunrise’, wat een kanjer is deze kerel!

Aardige plaat, leuke composities in een mooi geheel. Ik vind de tweede helft van ‘Lost Behind The Mask ‘ wat uitdagender, avontuurlijker. Speltechnisch is de plaat dik in orde, wel wat behoudend en meer richting de wat melodieuze rock kant. Mirka heeft een korte toer gepland met enkele vocalisten en muzikanten van zijn plaat: Sevi, Mark Boals, Jay Lewis, maar Rick Altzi (Masterplan, Herman Frank) doen o.m. het zangwerk. Jammer dat zo’n package eigenlijk niet verder Europa inkomt, zou leuk zijn, zeker op basis van deze schijf!

Tracklist

01.Alive And Kickin (Girish Pradhan)
02. Keep On Shining (Jeff Scott Soto)
03. Holdin’ The Gun (Santiago Ramonda)
04. The War Is Over (Mark Boals)
05. Nine Lives (Mr. Lordi)
06. All I Need (Pinja)
07. Truth Or Consequences (Jay Lewis)
08. Death Makes No Sound (Antony Parviainen)
09. Is It Any Wonder (David Readman)
10. The Beast (Sevi)
11. Fix (Peter James Goodman)
12. Heavy Fire (Rafael Castillo)
13. Sunrise (Bernie Shaw)

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 82/100

Website: Circus Of Rock

Line up

Mirka Rantanen – Drums