Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Atena – Subway Anthem | CD

Juliette Ruygrok | 18 september 2023

Atena, deze Noorse formatie bestaat al sinds 2010 en ‘Sunway Anthem’ is alweer hun vijfde studioalbum. Ze mixen metalcore met invloeden uit de electronica en hip-hop. Hun laatste album ‘Drowing Regret & Lungs Filled With Water’ werd dan ook rijkelijk geprezen om de creativiteit en het vermogen diverse stijlen te mixen.

Op ‘Subway Anthem’ komt deze creativiteit dan ook direct naar voren in ‘Ultra Ultimate Opus’. Na een korte intro heb je al vrij snel een WTF momentje wanneer gabberbeats worden gebruikt. Gek genoeg mixed dit prima met harde gitaren. Tevens is er een rustige break, met veel elektronische invloeden. Verbazing alom, dit gaat werkelijk alle kanten op!

Ook in ‘Hard Day’ is het snel schakelen. Na een korte intro op de gitaren is het al snel rammen geblazen. De inbreng van clean vocals van Jakob Skogli zorgt voor wat meer melodie, maar al snel zijn het weer de beukende gitaren van Vebrjørn Iversen die Jakob Skogli verleiden tot screaming. Er gebeurt heel veel, waardoor de solerende gitaar enigszins wegvalt. De rustige break brengt een sterke opbouw naar een groovend einde. In ‘Bargain’ zit iets meer eenheid. Het begint rustig met de nadruk op clean vocals. ‘Bargain’ kent een mooie melodie en een krachtige verharding halverwege.

‘Subway Anthem’ is dan weer een nummer met veel korte tempowisselingen. Ondanks dat is er sprake van een goede wisselwerking en een mooi vol geluid. Het blijft een eenheid en dat is knap gedaan. Drum ’n bass leidt ‘Poison Pure’ in, om er nog wat muzikale diversiteit aan toe te voegen. Uiteraard wordt na zo’n intro up tempo gespeeld, en zijn het rammende gitaren die het overnemen. Het refrein is ijzersterk, en heeft de nadruk op clean vocals. Het is bizar hoeveel de mannen van Atena in één nummer weten te verwerken.

Met de rammende intro van ‘Slip Away’ komt duidelijk naar voren wat voor beest drummer Fredrik Kåsin eigenlijk is. Het kent strakke overgangen, en ook op de vocalen gebeurt er heel veel. In de harde stukken voelt het helaas wel wat rommelig, desondanks zit ook ‘Slip Away’ knap in elkaar. Het album eindigt met ‘Oh My’, wat met een piano rustig begint. De vocalen van Jakob Skogli komen er subtiel in. Het wordt heel klein gehouden met een sterke opbouw in de gitaren. Dit is heel knap gedaan. Het gaat heen en weer tussen krachtige riffs en subtiele melodieën. De verharding in het gitaarspel brengt ook wat rauwere vocalen, om vervolgens met de gevoelige noot af te sluiten.

‘Subway Anthem’ is een heel divers album, waarbij het soms in de nummers iets te veel schakelen is. Het verveeld geen moment, maar het zijn de nummers als ‘Bargain’, ‘Somebody’ en ‘Oh My’ waar je als luisteraar echt de tijd krijgt om in te zoomen op hoe goed Atena als band kan zijn. Tuurlijk is het knap om heel veel diverse stijlen in één nummer te rammen en het dan nog een geheel te laten klinken, maar less is more is soms ook gewoon lekker. Al met al een knap uitgebalanceerde plaat die de diversiteit van de band goed naar voren brengt.

Tracklist

01. Ultra Ultimate Opus Power 02:36
02. Hard Day 03:29
03. Bargain 03:29
04. Subway Anthem 04:04
05. Poison Pure 04:13
06. Slip Away 03:47
07. Peeling Skin 04:31
08. Leave 03:21
09. Somebody 03:54
10. Oh My 03:38

Uitgever: Indie Recordings

Rating: 80/100

Website: Atena

Line up

Vebjørn Iversen – Guitar
Jakob Skogli – Vocals
Ulrik Linstad – Bass
Fredrik Kåsin – Drums