Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Asinhell - Impii Hora | CD

Erik van Dijk |  28 augustus 2023

De meeste mensen zullen Michael Poulsen vooral kennen als frontman van de band Volbeat, maar dat de inmiddels 48 jarige Deen ook een voorliefde heeft voor death metal zal minder bekend zijn. Poulsen speelde tussen 1991 en 2000 al in inmiddels opgeheven death metal band Dominus en is met Asinhell een nieuw project gestart. Metal Blade Records toonde meteen interesse en zo verschijnt het debuut album ‘Impii Hora’ op 29 september.

Michael Poulsen speelde al langer met het idee om weer iets met death metal te gaan doen. Dit met het idee een eerbetoon te brengen aan Poulsen’s favoriete old school bands als o.a. Death, Entombed, Bolt Thrower, Autopsy, Dismember en Grave. Toen Poulsen nummers aan het samenstellen was voor Volbeats ‘laatste album, ‘Servant of the Mind’, schreef hij een aantal death metal riffs en bewaarde ze op zijn harde schijf. Eenmaal klaar begon hij met het samenstellen van nummers voor zijn nieuwe death metal band Asinhell.

Poulsen werd extra getriggerd door het overlijden van Entombed vocalist L.G. Petrov met wie hij goed bevriend was. Naar verluidt heeft Lars hem in de laatste fase van zijn leven geprobeerd te bellen, maar tot een gesprek is het niet gekomen. Toen het slechte nieuws de volgende dag wereldkundig gemaakt werd, was Poulsen vastberaden zijn energie is Asinhell te steken. Drummer Morten Toft Hansen werd benadert, en in zijn garage werden de riffs tot nummers verwerkt en werd het product verstuurd naar zanger Marc Grewe. Samen met psycholoog Dr. Frank Albers werden teksten geschreven en verwerkt in de songs. De nummers werden opgenomen in de studio van Jacob Hansen, die tevens de bas inspeelde en daarnaast werd Flemming C. Lund de lead gitaar op zich te nemen.

Een mooi verhaal, maar intussen zijn we toch wel benieuwd naar de muziek die tijdens het schrijven van het intro al geruime tijd door mijn speakers knalt.

Het album telt tien nummers en opent met ‘Fall of the Loyal Warrior’. Een aantrekkelijk old school death metal nummer met de smerige vocalen van Marc Grewe (o.a. ex- Morgoth) die bijzonder goed passen in het geheel. ‘Inner Sancticide’ heeft meer een mid-tempo, maar klinkt evenzo bruut. De bijdrage van lead gitarist Flemming C. Lund heeft meerwaarde. ‘Island of Dead Men’ is een bruut snel nummer waarbij in de refreinen goed getemporiseerd wordt. Ook ‘Trophies’ is een nummer met tempowisselingen, snelle passages worden afgewisseld groovende stukken en de old school vibe is onmiskenbaar.

Asinhell dendert door met ‘The Ultimate Sin’ met wederom een fijne solo van Lund. Muzikaal hebben de nummers allemaal kop en staart en worden we heen en weer geslingerd met wisselende tempo’s. Dan weer bruut en snel en dan weer meer groove. ‘Wolfpack Laws’, ‘Desert of Doom’ hebben hetzelfde receptuur, waar ‘Pyromantic Scryer’ weer een echte Entombed beuker is. Titelnummer ‘Impii hora’ (Ungodly Hour) is een meer slepende track met intense vocalen van Marc Grewe. Ook hier weer verschillende wendingen, zodat het geheel van begin tot eind blijft boeien.

Michael Poulsen heeft met zijn Asinhell een zeer aantrekkelijk old school death metal in handen en we kunnen met recht zeggen dat ‘Impii Hora’ een eerbetoon is naar Poulsen zijn favoriete bands. De nummers zijn goed doordacht en hebben veel variatie, de vocalen van Marc Grewe zijn sterk en smerig, maar ook Flemming C. Lund weet met het lead gitaarwerk een aardige stempel te drukken. Voor liefhebbers van old school death metal si dit een absolute aanrader.

Tracklist

01. Fall of the Loyal Warrior 4:01
02. Inner Sancticide 5:17
03. Island of Dead Men 3:01
04. Trophies 4:46
05. The Ultimate Sin 4:38
06. Wolfpack Laws 4:00
07. Desert of Doom 4:14
08. Pyromantic Scryer 3:29
09. Impii hora 5:17
10. Føj for helvede 0:09

Rating: 85/100

Uitgever: Metal Blade Records

Website: Asinhell

Line up

Michael Poulsen – Guitar
Marc Grewe – Vocals
Morten Toft Hansen – Drums

Guests

Jacob Hansen – Bass
Flemming C. Lund – Guitar (lead)