Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Anatomy Of I - The Los(t) Angered Sessions | CD

Virginkiller | 24 januari 2023

Anatomy Of I is het geesteskind van de in onze Hofstad woonachtige gitarist / zanger Michael Dorrian. In 2011 debuteerde de band met het geniale ‘Substratum’ via het eigen Red Nautilius label. Een heruitgave van de CD volgde in 2015 via het Italiaanse Punishment 18 Records. Op ‘Substratum’ hield Dorrian zich opvallend makkelijk staande naast een likkenbaardendlekkere ritmesectie bestaande uit 2 grootheden van de metalscene: Steve DiGiorgio (basgitaar) en Dirk Verbeuren (drums). Een goede verstaander weet inmiddels genoeg.

Het zou natuurlijk ‘too good to be true’ zijn wanneer deze line-up ook daadwerkelijk zou optreden, maar het zou uitermate gecompliceerd om de tourcaravaans van Testament en/of Megadeth ergens aan de andere kant van de Grote Oceaan compleet stil te leggen als Anatomy Of I een optredentje in Musicon of de Baroeg zou hebben. Dorrian heeft dan ook een bezetting van ‘bereikbaardere’ muzikanten om zich heen verzameld: Roderick Ras (bas), Edwin van den Eeden (drums) en Erwin Harreman (gitaar). Ook zij staan overigens prima hun mannetje.

Een opvolger van ‘Substratum’ gloort bij mijn weten nog steeds niet aan de horizon, maar recentelijk is er toch een teken van leven in het Anatomy Of I te bespeuren geweest in de vorm van ‘The Los(t) Angered Sessions’. Om het wat ingewikkelder te maken: dit is dus niet de nieuwe CD van AOI maar de voorganger van ‘Substratum’ die in 2005 / 2006 al werd ingeblikt.

 Voor de nieuwsgierigen onder ons: de titel verwijst naar de Los Angered Studio’s die King Diamond gitarist Andy Laroque tot 2007 bestierde in het stadje Angered in Zweden. En ja: de Zweedse mooiboy zat oorspronkelijk met zijn tengels achter de knoppen om de gitaarpartijen in te blikken!

 

Tijdens de globale pandemie vatte Dorrian het plan op de oude opnames van het stof te ontdoen en ze gereed te maken voor een echte release. En deze zijn nu eindelijk gewoon op een handzaam formaat CD te beluisteren. Wat heb ik weer intens genoten van deze muziek, die de tand des tijds ruimschoots heeft weten te doorstaan. AOI speelt technische death metal die liefhebbers van Quo Vadis, Obscura, Death, Cynic of aanverwanten zeker hartkloppingen zal bezorgen.

Ook al staan er wat nummers op ‘Los(t) Angered…’ die ook al op ‘Substratum’ stonden, dit is een waardevolle aanvulling in de collectie van iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber. Bovendien geven zij een mooi inkijkje in de bovenkamer van Dorrian en een interessant gegeven is ook dat je de ontwikkeling van sommige nummers tot volwaardige knallers op ‘Substratum’ kunt volgen.

Eigenlijk is het een schande dat deze geweldige band zich ergens in de marge van de Nederlandse metal scene bevindt. Het wordt eens tijd dat festivalorganisatoren en boekers zich over deze band gaan ontfermen en hun een mooi plekje op hun feestjes gunnen. Ik kijk naarstig uit naar nieuw werk van Anatomy Of I maar ik kom zeker de tussenliggende mijn tijd door met dit hartverwarmende tussendoortje!

Tracklist

01. Drowning 05:20
02. Day of Wrath 04:34
03. Vitrified Brain Fragments 06:00
04. Banished Messiah 04:05
05. Malice and Deceit 03:53
06. The Creation of Chaos 03:29
07. The End of Eternity 04:56
08. Hollow Victory 04:41
09. Cosmic Rain 06:57
10. Drowning 05:20
11. Banished Messiah 04:06

Rating: –/–

Uitgever: Time To Kill Records

Website: Anatomy Of I

Recording line up

Michael Dorrian – Vocals, Guitars
Guiseppe  Formisano- Bass
Tommy Morelli – Drums

 

 

Current line up 

Michael Dorrian – Vocals, Guitars
Roderick Ras – Bass
Edwin van den Eeden – Drums
Erwin Harreman – Guitars