Martyr | 12.03.22 De Helling, Utrecht

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Op zaterdag 12 maart vierde de Utrechtse heavy metal band Martyr haar 40 jarige bestaan in het Utrechtse De Helling. De band had voor deze gelegenheid de zaal afgehuurd en toverde deze voor een avond om naar ‘Planet Metalhead’, naar het vijfde studio album van de band. Geen voorprogramma of andere poespas, een avondje uit met Martyr in Utrecht.

Martyr heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Eerst was er een wat onrustige fase, met het vertrek van bassist Jeffrey Rijnsburger in 2017 en de oudgedienden Wilfried Broekman en Marcel Heesakkers in 2018. Met het aantrekken van eerst bassist Vinnie Wassink en later drummer Rick Valcon en gitarist Geoffrey Maas ontstond er een band die al snel Martyr 2.0 genoemd werd. De kroon op het werk verscheen in februari dit jaar, het vijfde studio album ‘Planet Metalhead’ is duidelijk het beste dat de band heeft uitgebracht en de lovende kritieken moeten iets van onoverwinnelijkheid hebben opgeroepen. Onder aanvoering van gitarist Rick Bouwman en zanger Rop van Haren staat er anno 2022 een band die barst van het zelfvertrouwen.

Op zaterdag 12 maart openen de deuren om 19:00 en langzaam stroomt de Helling vol. Wat een heerlijk gevoel om weer zonder beperkingen de zaal in te mogen en metalheads vanuit het hele land te mogen begroeten. Werkelijk een feest om alle bekenden onder het genot van een biertje weer te zien, te mogen knuffelen en even mee bij te praten. Na die hernieuwde kennismaking is het rond half 9 tijd voor de show. Het grote scherm achter het podium verzorgt een lang intro en verwelkomt een ieder op “Planet Metalhead” waarna Martyr opent met ‘Fire of Rebellions’. Ongekend is de energie die ontstaat, de bezoekers worden meegenomen en schreeuwen uit volle borst “War” en de sfeer zit er meteen goed in.

Met ‘Raise You Horns, Unite!’ is de interactie met het publiek weer daar, lekker meebrullen met de “horns” in de lucht. Met het heerlijke ‘Demon Hammer’ knalt Martyr gewoon door en zo kent de band werkelijk een vliegende start. Drummer Rick Valcon geeft vol gas en laat horen een begenadigd drummer te zijn die Martyr duidelijk naar een hoger plan tilt, dit samen met bas beest Vinnie Wassink die de ritmesectie uitstekend complementeert. ‘Children of the Night’ sluit de serie nieuwe nummers af, en hier zijn het de gitaristen Rick Bouwman en Geoffrey Maas die met duellerend gitaarspel de show stelen. Het oudje ‘Snow and Fire’ wordt met deze geweldige line up nieuw leven ingeblazen, wat klinkt dit nummer baggervet met deze muzikanten.

Met de eerste Martyr ballad ‘No Time for Goodbyes’ krijgen we het eerste rustpuntje in de set. Dit is één van de momenten dat zanger Rop van Haren zich laat horen, wat een strot heeft deze man waarbij het soms lijkt of dat hij aan een tweede jeugd is begonnen. Het tempo gaat weer rap omhoog met het snelle ‘La Diabla’ en het navolgende ‘Metal Overdrive’, nieuwe nummers die tekenend zijn voor Martyr 2.0. Bij het andere oudje dat standaard in de setlist van Martyr opgenomen is, ‘Speed of Samurai’, staat het podium bijna traditioneel vol met metalheads die het feestje met de band vieren. Met ‘Into the Darkest of All Realms’ en ‘Afterlife’ krijgen we nog een paar oude favorieten voorgeschoteld voordat Rop zorgt voor een kippenvel momnetje met de geweldige ballad ‘Wings in a Darkened Soul’. Een nummer vol emotie die de donkere tijden van een depressie verwoorden.

Het geweldige ‘Church of Steel’ en outro van ‘Art of Deception’ van het ‘Circle of 8’ album sluiten een geweldig en overtuigend avondje Martyr af. Alleen maar tevreden gezichten na afloop, zowel bij band als publiek is de glimlach daar en na een traditioneel shot Jägermeister en een laatste biertje keert het publiek huiswaarts. Een geweldig en uniek optreden in de Utrechtse Helling dat komende zaterdag in het Eindhovense Klokgebouw tijdens Das Oktober Metalfest een vervolg krijgt.

                                                                                           © Rik Bauters