Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

HeavyBlackSpeedDeath | Scum Katwijk – 26/11/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Op zaterdag 26 november stond er weer een uitgebreid metal programma in Scum Katwijk. Al vroeg opende de deuren voor een dosis smerige black / thrash / death metal met o.a. Het Belgische Bütcher en het Duitse Vulture.

Al om half 3 opent de Scum zich en een half uur later zou de eerste band aanvangen. Opener Witchfukker heeft vertraging dus er wordt iets later afgetrapt. Dan alvast maar een pilsje, want die zijn in Scum nog altijd zeer gunstig geprijsd. Goed, het Limburgse Witchfukker is aangekomen en met een paar smerige vegen in het gelaat is de band klaar om het podium te beklimmen. De band is ontstaan in 2018 en bracht tot op heden vier demo’s uit en een VHS video band. Muzikaal klinkt allemaal smerig, met name de vocalen van The Witchfukker zijn bruut en hard. Toch weet de band ook nuance te brengen in de lompe, wat tragere stukken die zich wat makkelijker laten verteren. Leuke band en en een leuke start van de dag.

Het Amsterdamse Destructo ligt muzikaal in het verlengde van de voorganger. De black / thrash metal band is ontstaan in 2018, maar de leden hebben een verleden in Nuclear Devastation. Destructo bracht in 2019 een demo uit en werd opgepikt door Dying Victims Productions en bracht in november vorig jaar het heerlijk smerige debuut album ‘Demonic Possession’ uit. Het is gelukkig al wat drukker in Scum, want dat verdienen de bands wel. Bij Destructo is er dan ook wat meer beweging voor het podium. Live is het echt genieten van deze band, de intense smerige sound past bij dat wat er op het podium gebeurt. Nummers als ‘Lycanthro Kommando’ gaan er moeiteloos in. En dan opeens is het over, G.G. Motörphallus spuugt, als ware het een bierdouche over een bezoeker en bassist J.J. Soulcrusher geeft het publiek de vinger. Destructo verdwijnt voor mijn gevoel veel te vroeg van het podium.

PPTA is een thrash metal band uit Purmerend en bracht met ‘Beaten Broken Bleeding’ in 2011 het debuut uit. Vorig jaar, tien jaar later, verscheen dan eindelijk de opvolger ‘Bleeding for a Living’. PPTA is de eerste band vandaag die wat geeft om podium presentatie, zo wordt traditioneel de hoek van de ring opgebouwd waarachter zanger Mad Dog Marcel zich presenteert. Muzikaal klinkt het allemaal best in orde, de drums, met name de basdrum komen niet helemaal uit de verf waardoor het voelt alsof er iets mist. PPTA brengt behalve een gezonde dosis thrash metal met nummers als ‘German Suplex’, ‘2X4’ en ‘Ringside Seats’ ook een stukje theater. Met name zanger Marcel Paardekooper, die we ook kennen van Sad Iron en een goede strot heeft, probeert het publiek te vermaken. Het lijkt allemaal wat ingestudeerd, het komt sowieso niet spontaan over en dat is min of meer een vereiste bij thrash metal. Muzikaal en vocaal is er niets op af te dingen en krijgen we een lekker potje thrash.

Het Antwerpse Bones is als laatste band aan de line-up toegevoegd, dit nadat de plaatsgenoten Schizophrenia hadden afgezegd. Na verluidt heeft Lorenzo zijn trommelvlies doorboord en is hij voorlopig uitgeschakeld. Jammer, veel keken uit naar Schizophrenia. De organisatie heeft met Bones een vervanger in het death metal genre. Bones is ontstaan in 2010 en bracht na twee demo’s en twee EP’s eerder dit jaar het debuut album ‘Sombre Opulence’. Natuurlijk komt het debuut in Scum veelvuldig aan bod. De smerige death metal of zoals de band het zelf omschrijft, het geluid van triomfantelijke slachtingen, obscure magische rituelen en spirituele wanhoop en ik geloof dat ik me daar wel in kan verplaatsen. Met nummers als ‘Great Altars of Ascension’, ‘Twilight Divination’ voelt het alsof je wordt bedwelmd en als in een soort trance wordt meegesleurd over het slachtveld. Hoewel het muzikaal gebodene als veel van hetzelfde voelt, is Bones een leuke band om in de gaten te houden.

Het Duitse Vulture is ontstaan in 2015 en bracht in die relatief korte periode al drie albums uit. Het laatste wapenfeit ‘Dealin’ Death’ stamt uit 2021. Daartegenover staat de single ‘High Speed Metal’ en dat is exact dat wat Vulture ons brengt. Snelle speed metal met een knipoog naar de jaren 80. Zanger L. Steeler weet te overtuigen met zijn high pitch vocalen en weet daarnaast met zijn interactie aan het publiek te betreken bij het optreden. Met nummers als ‘Dealin’ Death’ en ‘Malicious Souls’ weet de ban het momentum naar zich toe te trekken en zo kruipen de eerste stagedivers en groundsurfers uit hun schulp. Vulture dendert lekker door en doet dat waar het echt goed in is en dat is het brengen van ‘High Speed Metal’.

Je hebt altijd baas boven baas en zo ook vanavond. Dachten we net nog dat Vulture het snelheid record in handen had, krijgen we te maken met het Belgische Bütcher. Deze black / speed metal band is ontstaan in 2002, maar sinds 2014 pas echt op stoom. Bütcher bracht in 2017 het debuutalbum ‘Bestial Fükkin’ Warmachine’ en in 2020 verscheen de sterke opvolger ‘666 Goats Carry My Chariot’. Vanavond zien we voor de eerste keer Kevin Verleysen op de bas, waar we Kevin vooral kennen van Cyclone. Bütcher is voor een groot deel Ruben Luts aka R Hellshrieker, wat een podium presentatie geeft deze man. Met nummers als ‘45 rpm Metal’ zet Bütcher Scum direct op zijn kop, neem daarbij de nummers ‘666 Goats Carry My Chariot’ en ‘Bestial Fukkin’ Warmachine’ en we hebben een feest. Hellshrieker deelt zijn Jack Daniels en zorgt voor het sfeertje. Waar de eigen nummers al tot de verbeelding spreken, is het Manowar cover ‘The Oath’ bijkans nog meer bijval krijgt van het publiek in Scum. Bütcher zorgt voor een heerlijk optreden en overtuigt wederom.