Hellish - The Dance of the Four Elemental Serpents | CD

Erik van Dijk | 17 november 2022

Hellish is een blackened thrash metal band uit Chili ontstaan in 2010. Na wat demo’s en een EP verscheen in 2016 het debuut album ‘Grimoire’ in eigen beheer. Een tweede full-length, ‘The Spectre of Lonely Souls’, verscheen in 2018 en na meer EP”s en een split kwam de band terecht bij Dying Victims Productions. Op 16 december verschijnt het derde album ‘The Dance of the Four Elemental Serpents’ via dit label.

Een belangrijke wijziging in de line-up van Hellish is dat Cristopher Aravena sinds 2021 verantwoordelijk is voor de vocalen en de bas, daar waar op eerdere releases Necromancer te horen was. Het nieuwe album telt acht nummers en de CD versie wordt uitgebracht door Unspeakable Axe Records, waar de digitale release en twee kleuren vinyl van Dying Victims Productions komen.

Hellish opent met het nummer ‘The Ancient Entity of the Darkest Light’. Een nummer met aggressieve thrash riffs op de leest van Teutoonse thrash meesters Sodom, Kreator, en Destruction. De vocalen van nieuwkomer Cristopher Aravena zijn ijzig, schreeuwend hoog, maar de man onderscheidt zich met name door zijn onorthodoxe basspel dat verassend en enigszins progressief klinkt. ‘Black Stones’ is een snel nummer zonder enige nuance anders dan het verzorgde basspel en de gitaarsolo. Bij ‘Violent, Bloody & Cold’ gaat het tempo fors naar beneden en krijgen de gitaristen de ruimte zich te profileren, naar het einde toe volgt dan toch de versnelling. Luister in het eindstuk naar het technische gitaarspel en de geweldige basloopjes.

‘Goddess Death’ en ‘Secrets of the Sands’ zijn lekkere snelle beukers waarbij de smerige vocalen het vooral zwartgallig maken.

‘Nocturnal Trudge’ heeft een soortgelijke vibe, ware het niet dat er hier op een hoog niveau gemusiceerd wordt. Het nummer is hard en snel maar kent veel progressieve elementen. ‘Dreamlike Fears’ is mijn favoriet, het nummer heeft een hoog tempo met fijne en technische thrash riffs, knappe breaks en smerige black vocalen. Hellish sluit af met titelnummer ‘The Dance of the Four Elemental Serpents’ dat opent met gitaarspel, maar daarna in sneltreinvaart verder gaat. Ook hier weer een duidelijk progressief karakter, het nummer is instrumentaal met een hoofdrol voor de gitaristen.

Hellish heeft met het derde album ‘The Dance of the Four Elemental Serpents’ duidelijk stappen gemaakt. De composities zijn complexer, progressiever zonder in te boeten aan agressie. Een aanrader voor liefhebbers van het blackthrash genre.

Tracklist

01. The Ancient Entity of the Darkest Light 03:56
02. Black Stones 04:12
03. Violent, Bloody & Cold 04:55
04. Goddess Death 04:11
05. Nocturnal Trudge 03:55
06. Secrets of the Sands 03:05
07. Dreamlike Fears 03:40
08. The Dance of the Four Elemental Serpents 04:55

Rating: 77/100

Uitgever: Dying Victims Productions / Unspeakable Axe Records

Website: Hellish

Line up

Cristopher Aravena – Vocals, Bass
Cristian León – Drums
Francisco Sanhueza – Guitars
Javier Salgado – Guitars