Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Haliphron | Album release show – Melkweg Amsterdam 28/04/2023

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Haliphron is een nieuwe Nederlandse metal band ontstaan in 2021 bestaande uit bekende personages van bands als Izegrim, Bleeding Gods en God Dethroned. Op 31 maart bracht het sextet het debuutalbum ‘Prey’ uit via het Franse Listenable Records en nu een kleine maand later is de release party tijdens het “Metallica Amsterdam Takeover” weekeinde in de Amsterdamse Melkweg.

Om half 7 staat er al een flinke rij voor de Melkweg die voor deze avond volledig is uitverkocht. De Melkweg opent om 9 uur de deuren voor een evenement dat zich in alle beschikbare zalen afspeelt. Zo zien we naast Haliphron de Metallica cover bands MAGnetica, Imitallica en Jump Into The Fire in de OZ, alternatieve metal band Lansdowne, de Australische industrial rock band SKYND en de Amerikaanse metalcore band Ice Nine Kills in de MAX. Verder kun je in de Cinema films bekijken waaronder ‘Cliff ‘em All’ uit 1987. Haliphron, de band waar wij ons op richten, vinden we terug Upstairs.

Haliphron betstaat uit vocaliste Marloes Voskuil en gitarist Jeroen Wechgelaer van de opgeheven death metal band Izegrim, gitarist Ramon Ploeg, bassiste Jessica Otten en toetsenist David Gutierrez Rojas van de symfonische death metal band Bleeding Gods en drummer Frank Schilperoort (o.a. God Dethroned) maakt het sextet compleet. De zaal die ooit dienst heeft gedaan als bioscoop is een knappe locatie en bij entree valt meteen het kunstig opgebouwde podium op. Het is een feest der herkenning met veel bekende die de band een warm hart toe dragen.

Om 9 uur is het zover en betreedt Haliphron het podium en horen we het intro ‘Let the World Burn’. Met ‘The Killing Spree’ oogt het nog wat onwennig en is er duidelijk sprake van zenuwen, met name Marloes en Jeroen hebben al een aantal jaar niet op het podium gestaan. Met de kraker ‘Mother of All Evil’ wordt alle schroom van zich afgespeeld en wat een heerlijk nummer is dat. Opvallend sterk zijn de vocalen van Marloes, die variëren van diep grunts tot hoge screams. Het geluid in de zaal is bijzonder goed, slechts een enkele keer overstemmen de toetsen van David Gutierrez Rojas de inbreng van het gitaar duo Jeroen Wechgelaer en Ramon Ploeg.

Het titelnummer ‘Prey’ is ook zo’n geweldige beuker, het nummer wordt ingeleid met een piano intro waarna het drummer Frank Schilperoort is die zich met zijn mokerslagen weet te onderscheiden. Met de tweede single ‘Human Inferno’ en het eveneens sterke ‘The Resistance’ beukt Haliphron lekker door, en dit tot vermaak van het publiek. Marloes introduceert de nummers op de door haar bekende, gemoedelijke manier en geeft aan dat zo’n eerste optreden na 3 ½ jaar afwezigheid best pittig is. ‘Schizophrenia’ is de bonus track van het album en alleen op CD te beluisteren. Live staat het nummer als een huis, waar het met name toetsenist David Gutierrez Rojas is die opvalt. De brute eerste single ‘Unidentified Mass’ sluit het optreden in stijl af.

Haliphron kan terug kijken op een sterk eerste optreden en de bandleden laten zich na de show gewillig feliciteren door de bezoekers. Eerst volgende Nederlandse show is op het Into The Grave festival in Leeuwarden, waarna de band op 23 september te zien is op ons eigen Metal Experience Fest in de Leidse Gebr. de Nobel. Het muzikale jaar wordt afgesloten op de Eindhoven Metal Meeting en liefhebbers van bombastische, symfonische extreme metal doen er goed aan de band op één van deze festivals te bekijken.