Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Fool Metal Jacket | Nobel, Leiden 17.2.2024

Erik van Dijk | Photography © Kick Verhaegen

Zaterdag 17 februari is de Nobel in Leiden het podium voor de eerste editie van Fool Metal Jacket. Met op het programma het Leidse Phrasing, de Eindhovense thrashers van Headless Hunter en het eveneens uit Brabant afkomstige Razorblade Messiah.

Het Leidse Phrasing is oorspronkelijk begonnen als coverband en ging vanaf 2018 aan de slag met eigen ma Phrasing materiaal. Inmiddels heeft de band een behoorlijk repertoire opgebouwd en is de band niet langer afhankelijk van covers. Muzikaal krijgen we moderne hardrock / metal voorgeschoteld. De kleine zaal is goed gevuld wanneer Phrasing aftrapt. De nummers worden enthousiast en energiek gebracht met een grote rol voor Natascha Rossel die de aandacht trekt met haar sterke vocalen, zowel clean als de incidentele screams. Nummers met kop en staart als ‘Divide and Conquer’ en ‘Controlling Chaos’ waarbij de aandacht uit gaat naar bassist Ben van der Elst en zijn sterke bas intro. Met ‘Throw You Out’ worden we getrakteerd op de meest recente single, een aantrekkelijk modern metal nummer met knappe solo van Justin Schut. Phrasing laat een goede indruk achter en het is verwonderlijk dat de band niet eerder op mijn radar is verschenen. Een talentvolle band die we zeker vaker gaan zien, om te beginnen vrijdag 15 maart in Rockcafé Lazaru’s wanneer de band aantreedt met het Haagse Defazer.

Headless Hunter is geen onbekende meer, de band stond afgelopen jaar op het Metal Experience Fest in de Leidse Nobel en keert dus voor Fool Metal Jacket terug. De jonge thrash metal band is ontstaan in 2021 en bracht het debuutalbum ‘The Undertaker’ via Mosher Zero, het label van Heavy Kevy (Insanity Alert). Sinds de release van het album gaat het crescendo met de Eindhovense thrashers, een ieder zichzelf respecterend festival boekt de band immers. Terecht, ook vanavond in Leiden weet Headless Hunter indruk te maken met tomeloze energie en de geweldige podium presentatie. ‘Sentenced to Live’, ‘Hostile Takeover’ en ‘Death’s Defiance’ knallendoor de speakers en al direct ontstaat er een moshpit. Lucas van der Heijden sleurt weer als een malle en spuwt zijn vocalen het publiek, waarbij aangegeven moet worden dat dit alles behalve vanzelf ging, Lucas had duidelijk meer moeite met de intensiteit van de vocalen. Lofzang naar inval drummer Abe die ook nog een nummer op de kruk mg plaatsnemen en door… ‘Muder the Monarchy’ is het traagste en nieuwste nummer, maar toch ook weer niet. De mannen hebben humor zat, Kiko is nog steeds stoned en de grote opblaas joint ging weer door de zaal heen. Headless Hunter ramt door brengt wat nieuw spul dat in de lijn der verwachting ligt en brengt absolute chaos. Niet zo strak als eerdere shows maar niet minder vermakelijk.

Meer Brabants komt er van Razorblade Messiah. De band is ontstaan in 2015 en bracht inmiddels twee EP’s uit, waarvan ‘Age of Oppression’ uit 2022 het laatste is. Razorblade Messiah brengt ons heavy thrash nummers onder aanvoering van zanger Frans Wijnen die vanavond in de Nobel werkelijk nergens gas terug neemt. De man vliegt over het podium in zijn old school outfit en is niet te houden. Van kopstem á la King Diamond tot high pitch uit halen en meer rauwe thrash vocals. Gitarist Ivo Ruytenberg geniet ingetogen, waar de ritmesectie met Maurice Jimkes achter de drums en Anton Brink op bas de boel in het juiste spoor laten verlopen en dat is nodig met een stuiterbal als zanger Frans. Van de opening met ‘Age of Oppression’ is het lekker energiek en gaat het los, het publiek in de Nobel moet enerzijds lagen om het kolderieke vocale spel van Frans en anderzijds is het een mooi moment om lekker mee te brullen. Het gros van het publiek vindt het allemaal best en gaan massaal op de grond zitten roeien en dat verstrekt de hilariteit van het geheel. ‘Ride the Razor’ en ‘The Holy Revolution’ sluiten het feestje af en dat al om 22:00. Na afloop vertrekken dan ook veel metalheads naar Rockcafé Lazaru’s waar het tot in de late uurtjes gezellig blijft.

Een leuke eerste editie van Fool Metal Jacket, laat de volgende maar doorkomen…