Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Leah – The Glory And The Fallen | CD

Manfred Werger | 18 februari 2024

Leah? Leah McHenry is inderdaad niet bij iedereen bekend. Fans van folk metal en symfonische metal kennen haar wellicht van Dragonlord, de band van Testament gitarist Eric Peterson. Toch is ‘The Glory And The Fallen’ het vijfde solowerk van deze Canadese zangeres, uitgebracht via een Kickstarter campagne. Wederom wordt zij ondersteund door muzikanten uit de symfonische metal scène van Nederland. Ik ben benieuw!

Leah wordt in recensies vaak vergeleken met landgenote Loreena McKennitt. Die vergelijking gaat verder dan haar sopraanstem, ook Leah bezingt thema’s uit de Keltische mythologie, de Middeleeuwen en de wonderverhalen uit het Midden-Oosten, vaak met Latijnse en Keltische teksten. Sinds 2015 krijgt Leah veel hulp van bekende muzikanten uit Testament, Theocracy, Orphaned Land, Nightwish en Spock’s Beard. Gaaf is het om te horen (en te lezen) dat Timo Somers, Mark Jansen, Barend Courbois en Sander Zoer eveneens betrokken zijn bij Leah’s plaatwerk. Ook Leah’s nieuwe ‘The Glory And The Fallen, gehuld in een prachtige hoes van Giannis Nakos van Remedy Art Design, kan rekenen op Nederlandse inbreng. Leah heeft daarnaast haar familie mee laten doen, in het oosterse ‘Unshakable ‘dragen drie dochters Geneva, Elektra en Victory hun vocale input aan.

Voor de productie werd, Oliver Phillips, bekend van topproducties vanuit zijn SpaceLab Studio in het Duitse Kempen, benaderd. Philipps heeft mede gezorgd voor een open, transparant geluid en een compacte sound met veel ruimte voor de hoge en breekbare stem van Leah, die wat lijkt op de stem van Liv Kristine, een prille Tori Amos en voormalig Celtic Woman zangeres Hayley Westenra. Na een staccato intro van de keyboards met Leah’s vocalen start ‘Archangel‘, uptempo, met waaierende interludes van Timo Somers, een rustiek middenstuk maakt ruimte voor een lekker eindschot.

‘No More Fear’ is een tragere tapper, met thema’s, die aan Tristania refereren, prachtige gitaarsolo in de drukke drumpatronen. ‘Unshakable‘ is vol met pakkende thema’s en maakt ruimte voor ‘Speak To Me‘ een gevoelige ballad met een slow bangend coda. ‘Dream Voyage‘ klinkt fraai en vlot, een rustiek vocale interlude met fluittonen, daarna weer een vet gitaarthema, lekker! Leah vervolgt met ‘Revive’, de track doet wat denken aan Amanda Sommerville, Epica en Delain, met een puike inbreng van de stem van Mark Jansen. ‘Little Stars’ is een piano gedragen toetapper met vocalen in de Enya stijl. ‘Wings Of Time‘ begint als een ballad, let even op de prachtsolo van Timo, gevolgd door een keyboard heavy patroon, mooi gedaan. In ‘Victory ‘ wordt dezelfde aanpak gekozen, sterk! ‘Sleeping Giant‘ kent een popstructuur en slaat om in een banger met gruntvocalen. ‘Before The War Is Over’ is lekker uptempo, voor mij de beste track van deze plaat.’ Glow‘ sluit deze schijf af, gedragen vocalen in de stijl van Mariangela Demurtas en een fraaie spanningsopbouw.

Tja, wat kan ik zeggen. Mooie plaat, het is eigenlijk jammer dat het muzikale wat gecomprimeerd is om de stem van Leah ruimte te geven. Het levert een wat ingetogen geheel op. Maar buiten dat, er wordt geweldig gemusiceerd en het de plaat kent een mooi tekstconcept. Leah’s beste plaat tot nu toe én ik kan deze nummers ook draaien zonder dat er gevraagd wordt of het allemaal wat zachter kan! Heerlijk!

Tracklist

01. Archangel
02. No More Fear
03. Unshakable
04. Speak to Me
05. Dream Voyage
06. Revive
07. Little Stars
08. Wings of Time
09. Sleeping Giant
10. Before This War is Over
11. Victory
12. Glow

Uitgever: Self-Release

Rating: 84/100

Website: Leah

Line up

Leah McHenry – Vocals, keyboards
Mark Jansen– Vocals
Timo Somers – Guitar
Sander Zoer– Drums