Dutch Angel & Dress The Dead | Dynamo, Eindhoven – 19/08/2022

Alex Thrasher | Photography © Eus Straver

Dynamo Metalfest, het tweedaagse festival dat dit jaar op 20 en 21 augustus plaats vindt, heeft dit jaar ook een heuse pre-party en wel op de vrijdag voorafgaand aan het festival in het poppodium Dynamo! En dan niet met een coverbandje zoals op andere festivals maar met Dutch Angel en Dress the Dead in het voorprogramma. Dutch Angel is natuurlijk gewoon Death Angel (de band noemt Nederland altijd hun “home away from home”). Alhoewel beide bands ook op Dynamo Metalfest te bewonderen zijn, wordt toch een bezoek gebracht aan  Dynamo op vrijdag om verslag te doen van de pre-party. Death Angel staat er immers om bekend om bij meerdere optredens in een stad voor een andere setlist te kiezen en Dress the Dead had al aangegeven andere (lees: meer) nummers te gaan spelen. De verwachtingen zijn dan ook gespannen!

In een meer dan goed gevulde Dynamo bijt Dress the Dead het spits af. Met Craig Locicero (gitaar) en Mark Hernandez (drums) in de band verwacht je een stevige pot Bay Area Thrash (beiden speelden immers in het legendarische Forbidden), maar niets is minder waar! De band speelt een soort heavy metalcore waarbij met name zangeres Kayla Dixon een blikvanger is. Wat een strot heeft die dame en ze schakelt alsof het niets is tussen cleane zang en grunts. En ondertussen rent ze ook van links naar rechts over het podium! De band heeft een uur speeltijd en kan derhalve meer nummers spelen dan op het Alcatraz-festival een week eerder. In totaal worden dan ook 12 nummers gespeeld waarbij vooral de relatief wat oudere nummers ‘Knives out’ en ‘1969’ er uit springen. Prima kennismaking derhalve!

Dan is het de beurt aan Death Angel (of: Dutch Angel zoals in de aankondiging stond). De band speelt zoals verwacht een andere set dan tijdens de afgelopen tour van zeven weken. Je zou kunnen zeggen een best of van de ‘Bastard tracks’ (Lord of Hate, Why you do this, Guilty of Innocence en The Organization) en een aantal krakers van het debuutalbum (Voracious souls, Thrashers en Kill as one). Dat de band speelt op de enige vrije avond van de tour, heeft natuurlijk alles te maken met de liefde die de band voelt voor Nederland en in het bijzonder voor Eindhoven. Het spelplezier van de band werkt aanstekelijk naar de aanwezige toeschouwers, de refreinen worden dan ook luidkeels meegezongen. Mark is een fantastische frontman en heeft ook de kwaliteit om een uur in een kwartier te lullen. Niemand die daar vandaag over maalt.

Één van de hoogtepunten is ook het moment waarop de Nederlandse (Dutch) Angel op het podium wordt geroepen. Angel, ook bekend als sidekick bij het radioprogramma VARA‘s Vuurwerk met Henk Westbroek. Zij heeft van haar vriend een shirt gehad waarop haar naam in het logo van Death Angel is verwerkt. Daarmee was de geboorte van Dutch Angel dus een feit. De boekingsorganisatie mocht de naam Dutch Angel gebruiken voor deze show en de band had zelfs T-shirts gedrukt die gretig aftrek vonden.

Na de laatste tonen van ‘Kill as one’ verlaten de bezoekers dan ook met een grote glimlach de zaal om vervolgens te eindigen bij de afterparty van de pre-party in the Jack, waarbij later ook alle leden van de band aansloten. Het bleef nog lang onrustig in Eindhoven…..