Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Bloodsucker - Cro-Mags - Patronaat, Haarlem - 2.7.2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Zaterdag 2 juli was Patronaat Haarlem het toneel voor een avondje hardcore. Opener van de avond is het Friese Bloodsucker. Het hoofdprogramma bestaat uit één van de grondleggers van het genre, het New Yorkse Cro-Mags.

De opening van het avondje hardcore is voor de Friese hardcore band Bloodsucker. Deze band is ooit begonnen onder de naam Vexation en bracht onder die naam ook een demo uit. Tegenwoordig gaan de vijf Friezen als Bloodsucker door het leven en eerder dit jaar werd een eerste EP uitgebracht. Verder is de band een goed bewaard geheim en is er niet veel te vinden over de achtergrond van de band. Uiteindelijk gaat het om de muziek en daar is echt helemaal niets mis mee. Bloodsucker brengt een stevig potje hardcore waarbij zanger Dietrik Grouwstra het meest opvalt mijn zijn sterke en soms cleane vocalen.

Bloodsucker opent met lekkere beukers van de EP als ‘The End’, ‘Escape’ en ‘My Eyes’ en deze nummers worden afgewisseld met nummers uit de Vexation tijd als ‘Dark Days’. Lekkere verfrissende hardcore songs die het publiek wel kunnen bekoren. Wat mist is een beetje beleving, frontman Dietrik doet zijn best en ook gitarist Rudie van der Weij weet zich op het podium te presenteren. De rest oogt statisch zodat je de energie mist die zo broodnodig is in het genre. Met een nieuw nummer, ‘Life Goes On’, het meer agressieve ‘Last resort’ van de Vexation demo en de sterke ‘Baptised by Fire’ weten de Friezen zeker muzikaal te overtuigen en zijn zij een mooie opwarmer voor Cro-Mags.

Cro-Mags is ontstaan in 1980 en bracht in 1986 de iconische debuutplaat ‘The Age of Quarrel’ uit. De band kende vele onderbrekingen maar wist toch met albums als ‘Best Wishes’, ‘Alpha Omega’ en ‘Near Death Experience’ door te borduren op de debuutplaat. Ineens waren er twee Cro-Mags actief, waar vocalist / bassist Harley Flanagan trok uiteindelijk in 2019 aan het langste eind trok en waarna zanger John Joseph en drummer Maxwell ‘Mackie’ Jayson gedwongen waren onder de naam Cro-Mags JM verder te gaan. Flanagan pakte de draad weer op bracht een aantal EP’s uit om vervolgens in 2020 met ‘In the Beginning‘ de eerste langspeler in 20 jaar uit te brengen met drummer Garry “G-Man” Sullivan en gitarist Rocky George (o.a. ex- Suicidal Tendencies).

Rocky is er vandaag in Patronaat niet bij, we vinden in zijn plaats Hector Guzman en Slapshot gitarist Dominic “Dom” Dibenedetto. Patronaat is redelijk goed gevuld wanneer Cro-Mags aftrapt met de kraker ‘We Gotta Know’. Er ontstaat meteen een flinke pit en Flanagan c.s. weten dat het goed zit. Flanagan geeft aan dat veel bands teren op oude albums en met ‘No One’s Victim’, ‘From the Grave’ en ‘2020’ krijgen we het meest recente materiaal voor de kiezen waarna het toch weer tijd is voor de debuutplaat. ‘World Peace’ staat in het teken van de oorlog in de Oekraïne en is een schreeuw om vrede, waarna met ‘Show You No Mercy’ en ‘Malfunction’ meer oude klassiekers volgen.

Opvallend is het nummer van White Devil in de set, een oude band waarmee Flanagan actief was tussen 1994-1999, ‘Steal My Crown’ is iets van een rustpuntje tussen het hardcore geweld van de eerste plaat. Met ‘PTSD’ (Post-traumatic stress disorder) komt de aandoening van Flanagan aan bod en krijgen we weer een nummer van de laatste plaat. Flanagan heeft het naar zijn zin, grapt wat over zijn gevangenis tijd en het feit dat hij al een tijdje niemand gestoken heeft, daarmee aangevend dat het publiek best naar voren kan komen. Met de nummers ‘Street Justice’ en het geweldige ‘Hard Times’ wordt het advies opgevolgd en is de pit groot. De aankondiging van de afsluiter ‘Apocalypse Now’ van het album ‘Alpha Omega’ uit 1992 valt slecht bij het publiek, als troost geeft Flanagan aan dat het wel het langste nummer van de avond is.

Wat een geweldige avond en wat een baas en frontman is Harley Flanagan. De energie die Cro-Mags brengt wordt ruim terugbetaald middels een voortdurende pit en meebrullende fans en dit zorgt voor een heerlijke sfeer in Patronaat. Topavond met dank aan Bloodsucker, Cro-Mags en de geweldige fans.