Big Ass Metal Fest #32 - Db's, Utrecht – 18.01.2020

Erik van Dijk | Photography © Marc van Peski

Op zaterdag 18 januari is het eerste Big Ass Metal feestje gepland voor 2020. De 32ste editie brengt ons een volledig Nederlandse line up met het Eindhovense Godenbloed, de Utrechtse band Shinigami en Detonation. Een gevarieerd programma in de Utrechtse Db’s.

Rond de klok van 8 is het aan Godenbloed om af te trappen in Db’s. De band ontstaan in 2012 en bracht ruim twee jaar geleden de gelijknamige eerste demo uit. Godenbloed heeft ruim anderhalf jaar niet meer op het podium gestaan en treedt vandaag in Db’s aan met een nieuwe drummer die voor het eerst live achter de drumkit zit. Db’s is al lekker gevuld wanneer de geuren van wierook je de zaal in lokken. Godenbloed opent met de nummers ‘Het Valse Licht’ en ‘Oordeel’, loodzware songs met een mix van sludge en black metal. Zanger bassist Lars Vogel (o.a. Heidevolk) past, gezien zijn kledij. het best in de duistere sfeer die de band neerzet. Lekkere dromerige nummers, bruut en meeslepend. Wanneer de tempoversnelling wordt ingezet bij het nummer ‘Dystopie’ is de kersverse drummer even de weg kwijt waardoor het nummer chaotisch klinkt en haar kracht verliest. De band herpakt zich in het restant van de set en weet toch gelukkig een behoorlijke indruk achter te laten.

De Utrechtse band Shinigami is weer op oorlogspad. Door de drukke agenda van met name George Oosthoek (Mayan) en Rutger van Noordenburg (Pestilence) was er weinig tijd voor de band. Wel werd er gewerkt aan een nieuwe EP, de opvolger van de EP ‘The Arcane Order’ verschijnt officieel op 25 april en draagt de naam ‘Ryu’. Aanvankelijk zou de EP op deze avond gepresenteerd worden maar door de afwezigheid van bassist Luciano Sirigu, die hersteld van een operatie, is de release party terecht verschoven. Vanavond neemt een andere beer, zoals George de bassist aankondigt, de honneurs waar, bassist Patrick Mallo mag vanavond de dikke snaren beroeren en doet dit met verve. Shinigami wil er een feest van maken en geniet van het podiummoment, de interactie tussen de bandleden en die van frontman George Oosthoek met het publiek geven blijk van spelvreugde en het plezier van het eindelijk weer eens met elkaar spelen druipt er van af. Nummers van de eerste EP als ‘Order of the Blade’ en ‘Defiance’ worden afgewisseld met nieuwe songs als ‘Downfall’ en weten het publiek te bereiken. George nodigt het publiek uit voor een dansje en beweegt als vanouds over het podium. Shinigami brengt een heerlijke show, het wachten is nog even op de nieuwe EP, maar de show in Db’s was er een om van te genieten.

De Utrechtse metal band Detonation bracht in het begin van deze eeuw drie sterke albums en toerde veelvuldig internationaal. De band, opgericht in 1997 door Mike Ferguson, Thomas Kalksma, Otto Schimmelpenninck en Koen Romeijn, leek op weg naar een grote toekomst maar in 2007 kwam het verval. Ondanks de release van het vierde album ‘Reprisal’ ging de stekker er uit en werd de aandacht van de bandleden gericht op andere projecten als o.a. Delain, Heidevolk, God Dethroned en Picture. Vorig jaar vonden de heren de tijd rijp om weer voor de dag te komen en dit resulteert o.a. in een show in Db’s, daar waar het voor de band allemaal ooit begon. Met de nieuwe drummer Matthieu Boer (o.a. Blindsight, From Earth) wordt er vanavond een compilatie gespeeld van de eerste drie platen. De band opent met de nummers ‘Into Sulphur I Descend’ en ‘Portals to Uphobia’ van het in 2005 verschenen tweede album. Een lekkere start in een nagenoeg uitverkochte zaal. Ondanks de twee en een half keer oefenen, zoals Koen Romeijn vermeldt, klinken de nummers strak en overtuigend en dat kan eigenlijk ook niet anders met ervaren bandleden als Ferguson en Schimmelpenninck. Het publiek is enthousiast en dit resulteert in een eerste bescheiden moshpit. Met ‘Deserving Death’ komt het eerste album aan bod en het enthousiasme op het podium is te zien, een stel muzikale veelvraten die na jaren weer eens samen op het podium een zooi oude krakers mag laten horen. Nagenoeg alle krakers van de eerste drie platen komen voorbij en zorgen voor een lekker metal sfeertje. Het is goed dat Detonation weer terug is aan het front en laten we hopen dat het hier niet bij blijft…. Een geslaagde avond in Db’s, tot de volgende Big Ass!