Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Anvil + Grey Attack | Gebr. de Nobel, Leiden – 15/12/2022

Alex Thrasher & Eus Straver | Photography © Eus Straver

Nadat de show van het Canadese Anvil meerdere malen is verzet is het op 15 december 2022 dan toch eindelijk zover, de band staat voor de tweede keer in hun meer dan veertig jarige loopbaan opnieuw in Gebr. de Nobel te Leiden. Voordat het echter zover is krijgen we eerst nog een voorprogramma in de vorm van het Duitse Grey Attack. De band bracht eerder dit jaar hun derde album ‘Afterworld’ uit waarvan we meteen het titelnummer en het opvolgende ‘Simple Life’ te horen krijgen. De band speelt een soort van stevige rock voorzien van heavy riffs, waarbij vooral de prima stem van zanger / gitarist Grey Charlez opvalt. Gedurende de show van de band vordert begint de zaal redelijk vol te lopen en kan er hier en daar een applausje af voor de band. Van het uit 2018 stammende album ‘Grains Of Sand’ krijgen we dan nog het nummer ‘Leave Me Alone’ te horen waarop de show wordt afgesloten met de nummers ‘Grains of Sand’ en ‘Over The Rainbow’.

Dat de sympathieke Canadese rockers van Anvil nog steeds geliefd zijn in Nederland, wordt duidelijk als je de zaal rondkijkt: de grote zaal van de Nobel is goed gevuld en zelfs het balkon is geopend. De show wordt afgetrapt af met het instrumentale ‘March of the Crabs’ en zanger / gitarist Steve ‘Lips’ Kudlow stapt bij de eerste tonen van het podium en speelt het nummer tussen het publiek in de zaal. De fans staan in een kring om Lips heen en de speelvreugde slaat duidelijk over op de fans. Wat een geweldige start! De band pakt meteen door met ‘666’ en ook ‘School love’ van het debuutalbum ‘Hard ‘n Heavy’ (1981) wordt verrassenderwijs gespeeld. De band speelt vooral nummers van de albums ‘Forged in Fire’ en ‘Metal on Metal’ maar ook andere albums worden niet vergeten met de nummers ‘On Fire’ en ‘Swing thing’ van het album ‘Juggernaut of Justice’ en ‘Legal at last’ van het gelijknamige album.

Anvil heeft dit jaar een nieuw album op zak (‘Impact is Imminent’) en daarvan worden ‘Take a Lesson’ en ‘Ghost Shadow’ gespeeld. De nummers worden goed ontvangen, maar vooral bij de (oude) krakers ‘Forged in Fire’ en ‘Metal on Metal’ gaat het dak er figuurlijk af. Lips is zichtbaar blij met de hoge opkomst vanavond, de band heeft een moeilijke periode gekend, maar is na de documentaire ‘Story of Anvil’ weer helemaal terug; drummer Robb Reiner trommelt nog steeds als een jonge god en bassist Chris Robertson beweegt swingend over het podium. Het geluid is de hele avond perfect (hard en zuiver) dus de aanwezigen genieten dan ook met volle teugen. Zelfs tijdens de speech van Lips over zijn eerbetoon aan Motörhead en van Metallica weer aan Anvil is er niemand in de zaal die ‘spelen!’ roept. Aan het eind van het concert neemt Lips ook nog alle tijd om selfies met hem te laten maken. Dit optreden kan dan ook aan het lijstje hoogtepunten van 2022 worden gevoegd. De toeschouwers gaan dan ook met een grote glimlach weer naar huis na het concert. Zij die het concert gemist hebben, krijgen nog een herkansing op vrijdag (Roermond) en zaterdag (Lelystad).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.