Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Amorphis + Eluveitie + Dark Tranquillity + Nailed To Obscurity // 013 Tilburg – 27/11/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Zondag 27 november stond er weer een dikke package in poppodium 013 in Tilburg. Een co-headliner tour met Amorphis, ter promotie van het nieuwe album ‘Halo’, en Eluveitie en met twee fijne namen uit het melodische death metal wereldje Dark Tranquillity en Nailed To Obscurity. Een team van Metal Experience reisde af naar Tilburg.

Rond de klok van zessen is het aan Nailed To Obscurity om het bal te openen. Het vijftal uit het Duitse Esens timmert sinds 2005 aan de weg en bracht inmiddels vier albums uit. Het laatste wapenfeit, ‘Black Frost’ stamt al weer uit 2019 zodat er nog geen sprake is van nieuw werk, al zijn er dit jaar al wel twee singles verschenen. Nailed To Obscurity opent met het titelnummer van de laatste plaat, een heerlijke melodische doomdeath kraker. De zaal in Tilburg loopt langzaam vol en reageert enthousiast op de verrichtingen van Nailed To Obscurity. Van ‘Protean’ van de voorlaatste plaat ‘King Delusion’ komen we bij de nieuwe singles. ‘Liquid Mourning’ en ‘Clouded Frame’ en deze hebben iets meer tempo en geven zanger Raimund Ennenga een podium met zowel geweldige clean als harsh vocalen. Nailed To Obscurity sluit af met ‘Desolate Ruin’ en overtuigt in 013.

De Zweedse melodische death metal band Dark Tranquillity behoeft eigenlijk geen introductie. De band uit Gothenburg timmert al sinds 1991 aan de weg en bracht in die periode twaalf albums uit. Het laatste album ‘Moment’ stamt uit 2020 en van dit album opent de band de show in Tilburg met ‘Identical to None’. Dark Tranquillity heeft er vandaag duidelijk zin in, frontman Mikael Stanne staat met een grote glimlach op het podium en vertelt het publiek hoe blij hij is om weer terug te zijn in Tilburg. De band speelt vandaag ook een speciale set waarbij aandacht is voor oudere nummers. Zo komt ‘Lost to Apathy’ (2005) voorbij met geweldige solo’s en dito drumwerk en ‘What Only You Know’ (2013) met aansprekende vocalen. Met ‘Cathode Ray Sunshine’ krijgen we meer oudjes, maar ook nummers als ‘The Dark Unbroken’ en ‘Atoma’ van meer recente albums komen voor bij en zorgen voor een bloemlezing uit het repertoire van Dark Tranquillity. De band sluit af met ‘Misery’s Crown’ en beëindigt hiermee een geweldig optreden.

Eluveitie is voor velen een vreemde eend in de bijt, al is het alleen maar om de uitspraak van de naam die volgens de band “El-Vey-Ti” moet zijn. Eluveitie komt uit het Zwitserse Zürich en is ontstaan in 2002. De band brengt een mix van folk en melodische death metal en bracht inmiddels acht albums uit. Dit jaar verschenen er nog twee singles als opmaat naar een nieuw album dat later zal verschijnen. Eluveitie is vandaag co-headliner met Amorphis en beide bands zullen een show presenteren van 70 minuten te beginnen met die van de Zwitsers. De band kan gebruik maken van het volledige podium en dat is maar goed ook, het gezelschap bestaat uit maar liefst negen personen en we zien de niet alledaagse instrumenten als viool, Keltische harp en Annie Riediger met het meest opvallende instrument, de hurdy gurdy.

Met ‘Exile of the Gods’ krijgen we meteen een nieuw nummer te horen. Een wat populair nummer waar de female vocals van Fabienne Erni de hoofdrol spelen. Met ‘Nil’ en ‘Deathwalker’ komen de brute grunts van Chrigel Glanzmann en deze nummers zijn meer passend in de package van vandaag. Eluveitie brengt een geweldige show en het publiek in 013 geniet van de presentatie van de band, want wat hier op het podium staat zijn een stel ras muzikanten. De folk muziek, met nummers als ‘Epona’ of de solo zang van Annie Riediger in het nieuwe nummer ‘Anu’, is wellicht niet voor een ieder weggelegd maar het getuigt wel van klasse. Nummers als ‘Thousandfold’ en de afsluiter van de reguliere set ‘The Call of the Mountains’ klinken voor een ieder als muziek in de oren. Eerste toegift is de nieuwe single ‘Aidus’, waarna ‘Ategnatos’ en ‘Inis Mona’ het sterke optreden afsluiten.

Even voor de klok van tien uur is het dan tijd voor het Finse Amorphis. De band uit hoofdstad Helsinki bestaat sinds 1990 en bracht aanvankelijk doomdeath, waar de band op latere albums een meer melodisch heavy geluid laat horen. Amorphis bracht inmiddels vijftien albums uit, de laatste plaat ‘|Halo’ verscheen begin dit jaar en is reden voor deze tour. De zaal staat inmiddels vol, maar 013 is niet uitverkocht en de balkons blijven vanavond gesloten. Met ‘Northwards’ en ‘On the Dark Waters’ worden we meteen getrakteerd op twee nummers van het nieuwe album. Heerlijke nummers en de sfeer zit er meteen goed in. De enthousiaste frontman Tomi Joutsen verwelkomt het publiek en met ‘Death of a King’ trapt Amorphis lekker door.

Met ‘Silver Bride’ en met name met ‘Into Hiding’ van ‘Tales from the Thousand Lakes’ uit 1994 wordt de old school Amorphis fan op zijn wenken bediend, waar het verder opvalt dat het niet alleen het laatste album is dat de boventoon voert. ‘The Moon’ en ‘Seven Roads Come Together’ komen nog wel voorbij, maar verder zijn het vooral oudere krakers die we vanavond horen. Wat te denken van de oude krakers als ‘Black Winter Day’ en ‘My Kantele’, nummers uit de vorige eeuw. Na het vermakelijke ‘The Bee’ en het prachtige ‘House Of Sleep’ zit het er helaas op. Amorphis is de band van de avond, wat een geweldige show weet de band te presenteren in het Tilburgse 013. Een show om niet snel te vergeten.