Pitfest – Dag 1 – Emmen 05.07.2024
Erik van Dijk | Photography © Eus Straver
Donderdag 4 juli ging het traditionele metal / hardcore / punk festival Pitfest van start op een wederom nieuwe locatie in Emmen. Drie tribute bands vulden de pre-party van donderdagavond waarna de vrijdag, met namen als o.a. Temple of Dread, Napalm Death, Agnostic Front en Excel, een volledig programma biedt. Lees hier het verslag van Erik met de foto’s van Eus…
Donderdag 4 juli ging Pitfest dus al van start met de Metallica tribute band No Remorse, gevolgd door de Misfits tribute band met voornamelijk nummers uit het Danzig tijdperk. Hoogtepunt was Player met een old school Slayer set en hoewel er mensen mopperden dat de band niet strak speelde of dat de vocalen achter bleven zette de band een toffe show neer in een volle tent die bij tijd en wijlen in een moshpit veranderde. Hoogtepunt hierbij was de kraker ‘Angel of Death’. Verder had men de gelegenheid het terrein te verkennen of om bij te praten onder genot van een koud pilsje. Een redelijk bezette en gezellige avond als voorbode.
Pitfest is veranderd van opzet en is van drie dagen teruggegaan naar twee dagen. Het punkhol is verdwenen zodat we het dit jaar moeten doen met de Brammert Stage in de tent en het hoofdpodium de Ellert Stage. Het terrein is gezellig ingericht met voldoende ruimte voor merchandise, een heerlijke cocktail bar en verschillende overdekte tenten om te schuilen voor incidentele regenval, even bij te komen of om wat te eten uit een gevarieerd aanbod. Voor de voetbal liefhebbers is er een mega scherm om de wedstrijden om de kwartfinales van het EK te volgen.
Om 14:00 trapt de Deense death metal band Nakkeknaekker af het hoofdpodium, de Ellert Stage. Voor deze jonge band, ontstaan in 2020 met slechts twee demo’s op zak, moet dit op zich al een ervaring zijn. Nakkeknaekker brengt lekkere death metal met brute vocalen van frontman Christoffer Kofoed en is een band met potentie. De mannen die nog niet allemaal de twintig jaar hebben aangetikt hebben in ieder geval nog ruim de tijd om te groeien, iets wat noodzakelijk is om echt te overtuigen.
Phantom Corporation is ontstaan in 2015 en bestaat uit leden van o.a. Dew-Scented en Eroded. Na een aantal EP’s en splits verscheen vorig jaar met ‘Fallout’ de eerste langspeler. Lekkere old school death metal onder aanvoering van de door wol geverfde frontman Leif Jensen. Lekkere beukers als ‘Dead Inside’, ‘Spiritual Arsonists’ en ‘No Tomorrow’ komen voorbij en maken indruk. Niets ten nadele van de Denen, maar ik vraag me wel af waarom Phantom Corporation is weggestopt op de Brammert Stage in de tent. Liefhebbers van OSDM doen er in ieder geval goed aan om het schijfje ‘Fallout’ aan een luisterbeurt te onderwerpen.
Over diversiteit is er niets te klagen op Pitfest. Met het Braziliaanse Outlaw krijgen we voor het eerst dit weekeinde black metal voorgeschoteld. De band, ontstaan in São Paulo in 2015, heeft inmiddels drie albums uitgebracht waarvan het laatste, ‘Reaching Beyond Assiah’, in maart vorig jaar verscheen. Outlaw is niet een band die een ieder op zijn radar zal hebben, maar na vandaag zal het gezelschap wel wat onheilige zieltjes gewonnen hebben. Lekker black metal songs met volop ruimte voor melodie zorgen voor een overtuigend optreden.
Met Dead Heat krijgen we een portie crossover thrash te verwerken in de tent. Deze band uit Oxnard, Californië is ontstaan in 2016 en bracht twee langspelers uit. Beukende en groovende nummers met hardcore als uitgangspunt vullen de tent, de thrashy versnellingen zorgen bijna automatisch voor een moshing pit. Sterke nummers als ‘Eyes of the Real’ en ‘World At War’ titelnummer van de laatste plaat uit 2021 zorgen voor een bruut feest op de Brammert Stage. Dead Heat investeert in een energieke show en krijgt terecht loon naar werken.
Temple Of Dread is afkomstig uit Spiekeroog, het Oost-Friese Duitsland. De band is ontstaan in 2017 en bracht inmiddels vier albums uit. De doorbraak kwam met het geweldige derde album ‘Hades Unleashed’, en ook het in 2023 uitgebrachte ‘Beyond Acheron’ is een death metal juweeltje. De band heeft sterke banden met het eveneens Duitse Slaughterday en kent in Jens Finger dezelfde frontman. Temple Of Dread brengt sterke en overtuigende death metal en ook vandaag op de Ellert Stage is dat geen uitzondering. We worden getrakteerd op stevige old school death metal nummers, waarbij het bij nummers als ‘World Below’ van het laatste album duidelijk wordt dat er meer ruimte is voor melodie. Temple Of Dread is een band op reis en zal zich nog verder door ontwikkelen. De band brengt vandaag een vette show en is zeker een band om in de gaten te houden.
De verrassingen op een festival zijn toch wel het leukst. Chemicide zal een band zijn niet een ieder op zijn netvlies zal hebben, Pitfest pikte de thrash metal band uit Costa Rica op en geeft hen een plek op de Brammert Stage. Chemicide is opgericht in 2008 en heeft inmiddels vier volledige albums uitgebracht, waarvan ‘Common Sense’ uit 2021 het laatste is. Chemicide brengt ons een portie thrash om je vingers bij af te likken. Lekkere up-tempo thrash met sterke en agressieve vocalen van Frankie Chemicide. De nummers die voorbij komen worden gebracht met het nodige enthousiasme en dekken de complete discografie. Van ‘Thrash Will Conquer’ van het debuut, nummers als‘Barred Existence’ en ‘Lunar Eternity van het laatste album tot de single ‘By My Hand’ van eerder dit jaar. Chemicide is zonder meer een vermakelijke band.
Terug naar de Ellert Stage waar de Amerikaanse death metal band Massacre haar opwachting maakt. Deze cultband uit Tampa, Florida is ontstaan in 1984 en bracht in 1991 het geweldige album ‘From Beyond’ uit. Destijds met namen als Terry Butler (o.a. Obituary, ex-Death, Inhuman Condition), Rick Rozz (o.a. ex-Death, Mantas, The End), Bill Andrews (ex-Death) en natuurlijke de huidige frontman Kam Lee. De band kende talloze onderbrekingen en sommige herstarten werden door juridische kwesties de kop ingedrukt. Uiteindelijk is het Kam Lee in 2018 gelukt en hij bracht in 2021 met ‘Resurgence’ zelfs een nieuw album. Tegenwoordig gaat Kam Lee de wereld rond met een huurlingen legioen en wordt Pitfest aangedaan met een ‘From Beyond’ set. Massacre brengt het album overtuigend en met name de frontman Kam Lee laat horen nog steeds over een ongenaakbare strot te beschikken. De wind is af en toe spelbreker maar dichter bij het podium is het meer dan goed te doen. ‘Dawn of Eternity’, ‘Cryptic Realms’ beuken er lekker in en klinken als vanouds en Massacre dendert lekker door. Wat een cult album en hulde aan Pitfest om deze band vast te leggen.
Meer death metal krijgen we op de Brammert Stage in de tent. Het Leidse Graceless laat zich hier gelden met een portie lompe old school death metal. Graceless is ontstaan in 2016 en bracht inmiddels drie albums uit, het laatste, ‘Chants from Purgatory’, stamt uit 2022. Recentelijk maakte de band een grote stap voorwaarts, zij tekende bij het Franse Listenable Records die tevens de drie eerste platen heruitgaven. Graceless gaat in de herfst van dit jaar opnieuw de studio in voor de opnames van het vierde album. Opvallend is de set van Graceless met veel oude nummers van het debuut album. ‘Die on Demand’, titelnummer ‘Shadowlands’ en kraker ‘Slashed and Served’ komen voorbij en klinken geweldig, alsof deze songs door de jaren heen met de band zijn meegegroeid. Graceless ramt lekker door met het lekkere ‘Retaliation of the Wicked’ en het is vermakelijk om te zien hoe gitarist Björn Brusse zich bezighoudt met twee erg jonge rockers voor het podium. Een serieuze noot komt van Kreft die even stil staat bij het plotselinge en veel te vroege overlijden van Steven Klaasen, ‘Embrace the Rain’ wordt aan hem opgedragen. Afgesloten wordt er met de beuker ‘Warpath’ waarmee Graceless weer een sterk optreden levert.
Waar Sick Of It All werd verwacht wordt Napalm Death geboden. Voor velen een teleurstelling, waar de aandacht vooral uit moet gaan naar SOIA frontman Lou Koller die naar verluidt gediagnostiseerd is met een tumor in de slokdarm. Goed, Napalm Death dus. De band staat bekend als pionier wanneer het gaat om grindcore en bestaat inmiddels bijna 40 jaar. Napalm Death is vanavond wel in voor een feestje en ook het publiek laat zich in grote getallen zien voor de Ellert Stage. Met nummers als ‘Contagion’, ‘Rise Above’ en ‘Scum’ komt de sfeer er lekker in en gaat het los voor het podium. De Dead Kennedys cover ‘Nazi Punks Fuck Off’ mag natuurlijk niet ontbreken, waarna ‘Instinct of Survival’ en ‘Contemptuous’ een vermakelijke set afsluiten.
Earth Crisis is een Amerikaanse metalcore band ontstaan in 1989. De band heeft acht volledige studioalbums en vier studio EP’s uitgebracht. Earth Crisis staat bekend om het steunen van dierenrechten, het promoten van een straight edge en veganistische levensstijl, en het aanpakken van verdere sociale en politieke kwesties. Earth Crisis opent met de nummers ‘The Discipline’ en ‘All Out War’ beukend, agressief en energiek. Frontman Karl Buechner spuwt zijn boodschap met extreme harsh vocalen het publiek in. Het publiek wordt opgeroepen tot een circlepit of two-step en geeft daar graag gevolg aan. De politieke boodschap, die met name dierenrechten betreft, is dat wat bij de band hoort, het vertalen van de boodschap tussen de nummers is wellicht wat veel. Verder brengt Earth Crisis een brute set die zeer vermakelijk is.
Terug naar het hoofdpodium de Ellert Stage voor de “The Godfathers of Hardcore”. Natuurlijk hebben we het hier over Agnostic Front. De band, opgericht in 1980, wordt beschouwd als een belangrijke invloed op de hardcore scene in New York en als een pionier op het gebied van het crossover thrash genre. Vandaag op Pitfest maakt Agnostic Front er weer een geweldig hardcore feest van en het veld voor het podium is voor de gelegenheid lekker volgelopen. De 60-jarige frontman Roger Miret is goed bij stem en heeft er duidelijk zin en is zoals gebruikelijk niet zuinig met de complimenten naar het andere oerlid Vinnie Stigma. Lekkere nummers als ‘Old New York’, ‘Crucified’ en ‘Gotta Go’ worden luid meegezongen door het publiek en de stemming zit er goed in. Voor ‘For My Family’ wordt er natuurlijk stilgestaan bij Kou Koller, de met slokdarm kanker gevelde Sick Of It All frontman. Stigma krijgt nog even zijn “moment of fame” met ‘Pauly the Dog’ en Ramones cover ‘Blitzkrieg Bop’ sluit een heerlijk optreden in stijl af. Agnostic Front is één van de hoogtepunten van de dag.
Op de Brammert Stage is het tijd voor Excel. De crossover / thrash metal band uit Venice, Californië is ontstaan in 1985 en bracht met ‘Split Image’ en ‘The Joke’s on You’ twee geweldige albums, maar na het derde album viel in 1998 het doek. Inmiddels zijn de fors bebaarde zanger Dan Clements en bassist Shaun Ross al weer een paar terug op het podium, zonder nieuw werk te leveren. Goed, Excel opent met de nummers ‘My Thoughts’, ‘Your Life My Life’ en ‘Split Image’ en je beseft je dat nieuw materiaal er helemaal niet toe doet. Excel beperkt zich tot de eerste twee platen en laat ‘Seeking Refuge’ uit 1995 volledig links liggen. Wat rest zijn beukers als ‘Insecurity’, ‘Wreck Your World’, ‘Social Security’ en ‘Blaze Some Hate’. Excel brengt een heerlijke show, een feest der herkenning en sluit toepasselijk af met ‘The Joke’s on You’.
Op het hoofdpodium is het Ondfødt dat de dag afsluit. De Finse black metal band is ontstaan in 2013 en bracht inmiddels vier albums uit. Het laatste album, ‘Det österbottniska mörkret’, verscheen vorig jaar. Ondfødt opent met de nummers ‘Faensgyte’ en ‘Falskhejtins Folk’ en levert hiermee best zware kost op de late avond. Er is slechts incidenteel ruimte voor melodie, het is vooral bruut en extreem zwartgallig. De drukte zoals we die zagen bij Agnostic Front is niet meer daar en wat rest is liefhebbers van het donkerste genre in metal.
Een wat luchtigere afsluiter is Skroetbalg. De Drentse punkband viel vorig jaar al op in een volgepakt Punkhol en mag het vandaag overdoen op de Brammert Stage. Ook hier staat de tent afgeladen vol en het publiek brult vrolijk mee met nummers als ‘Stompen In De Kroeg’ of ‘Ponypark’. Het concept is simpel, met humorvolle teksten en een eenvoudige punk riff. De solo’s die door de nummers worden gespeeld zijn vol kwaliteit. Wat met name ontbreekt is wat diversiteit in de nummers, het lijkt op een herhaling van zetten. Maar goed, de tent staat vol dus lekker doorgaan op de ingeslagen weg.