Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Riverside – ID.Entity | CD

Manfred Werger | 16 februari 2023

Progrock en symfonische metal deden het goed in de eindlijstjes van vorig jaar. Threshold, Arena, Marillion, Porcupine Tree scoorden hoog in de top-overzichten van 2022. Riverside uit Warschau hoort eigenlijk ook thuis bij deze toppers. Hun nieuwste schijf in vijf jaar, ‘ID.Entity’, is uit op InsideOut Music. We leggen ons oor te luister en genieten van dit bijzondere, muzikale viertal.

Riverside? Jawel, deze Polen verrasten vriend en vijand met hun zeer diverse progmetal en symfonische rock sinds hun zelf uitgebrachte 5-track promo vanuit de DBX Studio van toenmalig keyboarder Jacek Melniki. Alle platen daarna tot en met het afscheidsalbum ‘Wasteland’ (2018), een ode aan hun veel te vroeg overleden oprichter en gitarist Piotr Grudzinksi (hij overleed aan een hartstilstand), zijn zeer de moeite waard! Het geheim van Riverside? Tja, Als je Rush, Opeth, Pink Floyd, Marillion, Porcupine Tree en Dream Theater in één cocktail mixt, kom je zeer dicht in de buurt.

‘Wasteland’, hun epos van 2018, klonk zwaar en melancholiek, donker en triest. Vanaf de eerste tonen van het nieuwe ‘Friend Or Foe?’ hoor je behoorlijk wat openingen in het geluid. De productie van Mariusz Duda is toegankelijk en kraakhelder. De mix van Pawel Marciniak, Magda en Robert Srzedniccy ademt een open bandgeluid, zelfs de cover van Jarek Kubici is een kleurrijke prent, heel wat anders dan hun donkere artworks van het eerdere werk.

En de composities, de songs? Die zijn echt sterk, het is 53 minuten genieten van diverse stemmingen, excellent muzikaal vakmanschap en een steviger aanpak dan voorheen. De bassen van zanger Mariusz Duda doen denken aan Geddy Lee en Chris Squire, maar ook nieuweling Maciej Leller laat de gitaren duidelijk spreken. Drummer Piotr Kozieradzki is een geweldenaar en toetsenvirtuoos Michal Papaj haalt ook tonen van Ultravox en A-Ha naar boven in deze symfonische rock met een metalen randje.

De sound van de nummers gaat terug naar hun begintijden, maar het geheel klinkt strakker (Friend Or Foe?), harder (Self-Aware, de eerste single van dit album), divers (let op de speelsheid van Big Tech Brother), maar toch pakkend (Post-Truth is zo’n song). Het tempo ligt hier en daar ook behoorlijk hoger. De intense diepte van Riverside’s composities is fier overeind gebleven (let op de power van Landmine Blast) en mogelijk sterker voelbaar (luister eens naar het stemmige The Place Where I Belong en de tweede single I’m Done With You) en hoorbaar voor de fan en luisteraar.

Riverside toert intensief in de VS en Canada, maar vanaf april wordt Europa verrast met hun optredens. Op 16 april speelt de band op het Prognosis Festival (o.m. met Soen, Ithaca en Voivod) in De Effenaar in Eindhoven. Leuk om de band daar te zien! Tot die tijd spelen we deze mooie schijf veelvuldig af, zeker weten!

Tracklist

01. Friend Or Foe? 7:28
02. Landmine Blast 4:50
03. Big Tech Brother 7:23
04. Post-Truth 5:37
05. The Place Where I Belong 13:16
06. I’m Done With You 5:51
07. Self-Aware 8:43

Uitgever: InsideOut Music

Rating: 85/100

Website: Riverside

Line up

Mariusz Duda – Vocals, bass
Maciej Meller – Guitars
Michal Lapaj – Keyboards, orchestration
Piotr Kozieradzki – Drums