Slipknot (sic)nesses dvd Live At Download 

Roadrunner Records

 

Website : Slipknot

 

Op 24 september is de Slipknot DVD ‘(sic)nesses’ via Roadrunner Records verschenen. Het werkje bevat het complete live optreden dat de band ter gelegenheid van de wereldtournee ter promotie van het uit 2008 stammende ‘All Hope Is Gone’ album. Eind jaren negentig maakte de metalwereld kennis met de gemaskerde bende, die zichzelf Slipknot noemde. De klanken van scheurende gitaren, beukende drums, vreemde samples en veel screams werd niet door iedereen gewaardeerd of serieus genomen maar de band zette door. Na twee extreme albums, te weten het debuut ‘Slipknot’ (1999) en ‘Iowa’ (2001) gooit de band het roer enigszins om op het album ‘Vol. 3: The Subliminal Verses’ (2004). De band richt zich meer op het schrijven van songs en verovert definitief een plek in de metalwereld. Hierop toert de band de hele wereld over en staat op menig groot podium. Vervolgens neemt de band een rustperiode en duiken sommige leden op in andere projecten en bands waarvan Stone Sour en Murderdolls de bekendste zijn. Na een aantal jaren van relatieve rust slaat in 2008 de band opnieuw keihard toe. De band heeft nieuwe maskers heeft en meteen heeft Slipknot weer de volle media aandacht. De batterij is bij iedereen weer opgeladen en het is tijd voor een nieuw album op te nemen, ‘All Hope Is Gone’ verschijnt nog datzelfde jaar waarop een uitgebreide tour wordt gestart. De band was in dat jaar in ons land onder meer te zien op het Sonisphere festival in Nijmegen, waar een zeer sterk optreden werd neergezet. De toekomst van de band zag er goed uit. Eind mei 2010 was de schok dan ook groot op het moment dat ons het bericht bereikte dat bassist Paul Gray dood was gevonden in een hotelkamer in Iowa. Deze DVD is dan ook een tribute aan de veel te vroeg overleden bassist en tot nu toe is de toekomst van de band dan ook nog steeds onzeker.

Zoals eerder vermeld bevat de eerste DVD dus het complete optreden van het prestigieuze Download Festival in Engeland op 13 juni 2009 waar de band een van de headliners was. De band speelde voor 80.000 fans een enerverende show zoals alleen Slipknot dat kan. Deze show was dan ook een van de hoogtepunten van Slipknot in 2009. De band schotelt ons een setlist voor die geheel uit klassiekers bestaat waarbij er wordt geput uit het complete oeuvre van de band. Slipknot is tijdens deze show dan ook in erg goede doen, op het podium is het een goed georganiseerde chaos van negen bandleden die er een complete show van maken en de show is ronduit geweldig. Het geluid is erg goed te noemen en het optreden zelf is met behulp van 30 camera’s vastgelegd. Hierdoor is de band vanuit alle mogelijke hoeken te zien. Wat betreft deze opnames, de kwaliteit is ronduit subliem. Maar ook de fans spelen bij deze show een hoofdrol, want het 80.000 koppige publiek gaat volledig uit zijn dak bij songs als “Wait and Bleed”, “Disasterpiece”, “Psychosocial”, “People=Shit” en het afsluitende “Spit it Out”. Aan het visuele aspect ook gedacht, want ondanks dat de show begint als het nog licht is, kunnen we halverwege de set als het net donker begint te worden genieten van een mooie lichtshow. Verder ontbreken de omhoog bewegende drumkits natuurlijk ook niet en draait het drumstel van Joey Jordison tijdens de laatste song, zo’n 10 meter boven het podium bijna volledig in het rond. De eerste DVD wordt vervolgens nog aangevuld met een viertal videoclips en The Making of “Snuff”, die iedere fan natuurlijk al gezien heeft. Maar toch leuk voor de collectie, want zo vaak zijn deze clips nu ook niet op tv te zien.

Naast deze concertregistratie bevat deze release ook een tweede DVD met daarop een vijfenveertig minuten durende “behind the scenes” documentaire, die werd opgenomen onder leiding van percussionist M. Shawn Crahan tijdens de afgelopen tour van de band. Hier zien we de band voornamelijk achter de schermen en krijgen we een kijkje in de keuken van Slipknot. Tevens wordt het duidelijk dat de band als een hechte familie door het leven gaat. Verder is het artwork prima verzorgd, beide DVD’s zitten in een mooie verpakking en bevat het boekje een korte introductie waarin de DVD wordt opgedragen aan de eerder dit jaar overleden bassist Paul Gray.

Al met al is bevat deze release dus een mooie registratie van het complete Download festival, en is het optreden tevens een van de laatste shows van Paul Gray. Dus voor elke Slipknot fan en vooral voor de band is dit een mooi eerbetoon aan Paul Gray (R.I.P.).

Tracklist:

DVD 1

01. 742617000027
02. (sic)
03. Eyeless
04. Wait and Bleed
05. Get This
06. Before I Forget
07. Sulfur
08. The Blister Exists
09. Dead Memories
10. Left Behind
11. Disasterpiece
12. Vermilion
13. Everything Ends
14. Psychosocial
15. Duality
16. People=Shit
17. Surfacing
18. Spit it Out

Video clips:
01. Psychosocial
02. Dead Memories
03. Sulfur
04. Snuff
05. The Making of “Snuff”

DVD 2

01. Audible Visions Of (sic)nesses

Line-up:
(#0) Sid Wilson – Turntables
(#1) Joey Jordison – Drums
(#2) Paul Gray – Bass, Backing Vocals
(#3) Chris Fehn – Custom Percussion, Backing Vocals
(#4) James Root – Guitars
(#5) Craig "133" Jones – Samples, Media
(#6) Shawn "Clown" Crahan – Custom Percussion, Backing Vocals
(#7) Mick Thomson – Guitars
(#8) Corey Taylor – Lead Vocals