Turia Degen van licht

Eisenwald

Website:

Turia

En hop, daar ligt weer een Haeresis Noviomagi uitgave in de digitale brievenbus. Alsof de creatieve storm maar niet gaat liggen dezer dagen, krijgen we weer een inkijk in de geest van gitarist O. Deze keer in de vorm van de derde langspeler van Turia, dus met ondersteuning van schreeuwster T. en gitarist J. Zou kwaliteit nog steeds de bovenhand hebben, of worden we doodgegooid met meer kwantiteit? ‘Degen van licht’ zal je in drie kwartier het antwoord geven.

Geopend wordt met een in feedback doordrenkt intro, om daarna meteen af te trappen met het up-tempo-nummer ‘Merode’. Met twee korte breaks in het nummer slaan de snelle stukken toch nog wat harder in lijkt het wel. Een stevige gitaarriff met een psychedelisch tintje kenmerkt dit nummer, en we horen meteen ook de karakteristieke krijs van T, die de snelle tempo’s mooi inkleurt. ‘Met sterven beboet’ begint dan wel wat rustiger, maar kenmerkt zich vooral door het wat atypische drumwerk voor het genre, dat het nummer zeker interessant houdt. We krijgen hier gewoon weer een kwalitatief hoogstaande Nederlandse black metal plaat voorgeschoteld. Het vervolg met ‘Degen van licht’ is denk ik wel het beste nummer van deze plaat, ondanks dat het voort schreit in lagere (mid) tempo. De wat meer ingetogenere muziek (hoor ik daar een trompet ergens?) vormt een goed contrast met de snellere tracks die er omheen staan. Via ‘Storm’, wat ook een stormachtig landschap neerlegt komen we via instrumentaalje ‘II’, bij ‘Ossifrage’ uit, wat als langste nummer de plaat mag af sluiten. En doet dat dan ook met weerga! Met een rustige thermische cirkeling komt deze lammergier (zoek de link tussen dat en de titel maar eens op) tot volle vlucht, om daarna zijn verderf op deze wereld uit te storten.

Langzaam sterft het geluid weg in een outro en de conclusie is dat Turia muzikaal gezien volwassener klinkt dan op alle andere releases. De muziek heeft duidelijker meerdere facetten in zich, dat ingetogen aspect in combinatie met het meer glorieuze zoals we dat ook kennen van bijvoorbeeld Vilkacis, komt erg goed naar voren. En hoewel volwassenheid meestal saai en stom is, neemt Turia haar verantwoordelijkheid wel degelijk en levert haar beste release af tot nu toe. (Koos van Marle)

90/100

Tracklist:
01. I 01:41
02. Merode 07:05
03. Met sterven beboet 08:05
04. Degen van licht 08:40
05. Storm 05:29
06. II 02:44
07. Ossifrage 12:29